Zbiory warzyw gruntowych w 2021 roku według informacji zgromadzonych przez GUS wyniosły 38 985 389 dt, o 5,1 proc. mniej niż w 2020 roku. Najwięcej uzyskali ich rolnicy z Kujawsko-Pomorskiego (6 284 790 dt), Wielkopolskiego (5 170 345 dt) i Lubelskiego (5 077 080 dt). Najmniej warzyw zbiera się w Opolskim (280 154 dt), Podlaskim (329 012 dt) oraz Śląskim (400 180 dt).
Powierzchnia uprawy warzyw gruntowych w Polsce. Gdzie rośnie najwięcej marchewki, cebuli, buraków?
Kapusta zajmowała 14 599 ha w całym kraju w 2021 roku, a zbiory wyniosły 6 868 848 dt. Najwięcej kapusty uprawia się w województwach:
- Małopolskim 3 460 ha
- Łódzkim 2 651 ha
- Mazowieckim 1 946 ha
- Wielkopolskim 1 809 ha
Kalafiory 5 725 ha w całej Polsce, zbiory 1 377 765 dt. Dominowały regiony:
- Lubelskie 1 020 ha
- Małopolskie 1 260 ha
Cebula zajmowała 23 387 ha, plon 6 175 608 dt. Największa powierzchnia:
- Kujawsko-pomorskie 8 803 ha
- Wielkopolskie 5 294 ha
Marchew jadalna 17 540 ha, zbiory 6 383 643 dt. Warzywo uprawiają województwa:
- Kujawsko-pomorskie 3 132 ha
- Wielkopolskie 2 328 ha
- Mazowieckie 2 085 ha
- Lubelskie 2 075 ha
Buraki ćwikłowe 7 440 ha, zbiory 2 407 382 dt. Największa powierzchnia uprawy buraka:
- Łódzkie 1454 ha
- Lubelskie 980 ha
- Wielkopolskie 800 ha
Ogórki gruntowe 5 787 ha, zbiory 1 274 978 dt. Dominują:
- Mazowieckie 1 406 ha
- Świętokrzyskie 1 346 ha
Pomidory gruntowe 5 945 ha w całym kraju, zbiory 1 613 481 dt. Uprawiane są głównie w województwach:
- Wielkopolskim 1 852 ha
- Kujawsko-pomorskim 1 102 ha
W Polsce uprawianych jest ok. 40 gatunków warzyw, na świecie znamy ich ok. 250. "Produkcja warzywnicza jest ważną
gałęzią krajowego rolnictwa i jej znaczenie stopniowo rośnie", wskazuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w branżowej broszurze.
Gospodarstwa rolne produkujące warzywa gruntowe zlokalizowane są na terenie całej Polski, ale produkcja towarowa prowadzona jest przede wszystkim w województwach: mazowieckim, kujawsko-pomorskim, wielkopolskim, małopolskim i łódzkim.
KOWR zauważa również, że w Polsce, ze względu na klimat, uprawa warzyw gruntowych ma charakter sezonowy. W konsekwencji upowszechnia się produkcja warzyw pod osłonami, chociaż – z uwagi na niższe niż na zachodzie i południu Europy temperatury – większe są u nas nakłady na energię, a więc i koszty tej produkcji.
Źródło danych GUS, KOWR
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?