W tych regionach produkuje się najwięcej warzyw, np. buraków, kapusty, marchewki. Tymi gatunkami stoją polskie pola

Agata Wodzień-Nowak
pixabay.com, AGW
Kapusta najczęściej pochodzi z Małopolski, a cebula z Kujawsko-Pomorskiego, buraczki zaś z Łódzkiego. Gdzie rosną polskie warzywa gruntowe? Nie w całym kraju ich popularność jest równa, bo i warunki nie wszędzie równie sprzyjające. Raport Głównego Urzędu Statystycznego "Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2021 roku" pokazuje m.in. jakie zbiory warzyw uzyskali polscy rolnicy w minionym sezonie. Wiemy też, gdzie poszczególnych gatunków warzyw uprawia się najwięcej.

Zbiory warzyw gruntowych w 2021 roku według informacji zgromadzonych przez GUS wyniosły 38 985 389 dt, o 5,1 proc. mniej niż w 2020 roku. Najwięcej uzyskali ich rolnicy z Kujawsko-Pomorskiego (6 284 790 dt), Wielkopolskiego (5 170 345 dt) i Lubelskiego (5 077 080 dt). Najmniej warzyw zbiera się w Opolskim (280 154 dt), Podlaskim (329 012 dt) oraz Śląskim (400 180 dt).

Powierzchnia uprawy warzyw gruntowych w Polsce. Gdzie rośnie najwięcej marchewki, cebuli, buraków?

Kapusta zajmowała 14 599 ha w całym kraju w 2021 roku, a zbiory wyniosły 6 868 848 dt. Najwięcej kapusty uprawia się w województwach:

  • Małopolskim 3 460 ha
  • Łódzkim 2 651 ha
  • Mazowieckim 1 946 ha
  • Wielkopolskim 1 809 ha

Kalafiory 5 725 ha w całej Polsce, zbiory 1 377 765 dt. Dominowały regiony:

  • Lubelskie 1 020 ha
  • Małopolskie 1 260 ha

Cebula zajmowała 23 387 ha, plon 6 175 608 dt. Największa powierzchnia:

  • Kujawsko-pomorskie 8 803 ha
  • Wielkopolskie 5 294 ha

Marchew jadalna 17 540 ha, zbiory 6 383 643 dt. Warzywo uprawiają województwa:

  • Kujawsko-pomorskie 3 132 ha
  • Wielkopolskie 2 328 ha
  • Mazowieckie 2 085 ha
  • Lubelskie 2 075 ha

Buraki ćwikłowe 7 440 ha, zbiory 2 407 382 dt. Największa powierzchnia uprawy buraka:

  • Łódzkie 1454 ha
  • Lubelskie 980 ha
  • Wielkopolskie 800 ha

Ogórki gruntowe 5 787 ha, zbiory 1 274 978 dt. Dominują:

  • Mazowieckie 1 406 ha
  • Świętokrzyskie 1 346 ha

Pomidory gruntowe 5 945 ha w całym kraju, zbiory 1 613 481 dt. Uprawiane są głównie w województwach:

  • Wielkopolskim 1 852 ha
  • Kujawsko-pomorskim 1 102 ha

W Polsce uprawianych jest ok. 40 gatunków warzyw, na świecie znamy ich ok. 250. "Produkcja warzywnicza jest ważną
gałęzią krajowego rolnictwa i jej znaczenie stopniowo rośnie", wskazuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w branżowej broszurze.

Gospodarstwa rolne produkujące warzywa gruntowe zlokalizowane są na terenie całej Polski, ale produkcja towarowa prowadzona jest przede wszystkim w województwach: mazowieckim, kujawsko-pomorskim, wielkopolskim, małopolskim i łódzkim.

KOWR zauważa również, że w Polsce, ze względu na klimat, uprawa warzyw gruntowych ma charakter sezonowy. W konsekwencji upowszechnia się produkcja warzyw pod osłonami, chociaż – z uwagi na niższe niż na zachodzie i południu Europy temperatury – większe są u nas nakłady na energię, a więc i koszty tej produkcji.

Źródło danych GUS, KOWR

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro