Jakie warzywa sadzić po zimnej Zośce? Zaczekaj z wysadzenie do gruntu, opłaci się, a pośpiech może być zgubny!

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Jest spora grupa warzyw ciepłolubnych, które z powodzeniem uprawiamy w Polsce. Tajemnica sukcesu takiej uprawy tkwi w terminie ich sadzenia do gruntu. Koniecznie sprawdź listę warzyw, które lepiej sadzić po zimnej Zośce. Zaoszczędzisz swoją pracę, czas i pieniądze. Efektem będą za to dobre zbiory!

Spis treści

Jakie warzywa sadzić po zimnej Zośce, czyli po 15 maja?

Warzywa ciepłolubne są szczególnie wrażliwe na spadki temperatury w okolice zera i poniżej. Czasem już temperatura poniżej kilkunastu stopni może zaprzepaścić pracę w ogródku. Dlatego właśnie z ich wysadzeniem lub wysianiem dobrze jest zaczekać do drugiej połowy maja.

Czy i w 2024 roku ochłodzenie przyjdzie na tzw. zimnych ogrodników? Mogłoby zaszkodzić zbyt szybko posadzonym na zewnątrz pomidorom.
Czy i w 2024 roku ochłodzenie przyjdzie na tzw. zimnych ogrodników? Mogłoby zaszkodzić zbyt szybko posadzonym na zewnątrz pomidorom. pixabay.com/Alexei_other

Powszechniejszą praktyką jest wcześniejsze przygotowywanie rozsady w domu lub szklarni, by skrócić późniejszy okres do zbiorów. Mniej więcej w połowie marca zaczęły się wysiewy pomidorów i papryki, w kwietniu do doniczek trafiają nasiona m.in. cukinii, bakłażanów, dyni i ogórków.

Do warzyw ciepłolubnych zaliczamy np.:

  • pomidory
  • papryka
  • cukinia
  • bakłażan
  • ogórki

W maju bezpośrednio do ogrzanej ziemi siejemy fasolę, która również nie lubi niskich temperatur.

Przeczyta także: Jakie warzywa siać obok pietruszki? Poznaj dobre sąsiedztwo

Kiedy przypadają zimni Ogrodnicy i zimna Zośka?

Tak zwana zimna Zośka, czyli na ogół ostatni dzień przymrozków występujących w Polsce przypada na 15 maja, czyli dzień imienin Zofii. Zmieniający się klimat zachwiał jednak tym ogrodowym kalendarzem, a spadki temperatur poniżej zera można obserwować nawet w drugiej połowie maja. Tak było chociażby w 2023 roku.

Maj zbliża nas do lata, jednak ciepłe dni ustępują kilkudniowemu ochłodzeniu, co przez lata dało się zauważyć w połowie miesiąca. Stąd zimni ogrodnicy, czyli

  • Serwacy,
  • Pankracy,
  • Bonifacy,

których imieniny w kalendarzu widnieją 12, 13 i 14 maja. Ochłodzenie kończy zimna Zośka wspomnianego już 15 maja.

To, co przetrwało w mądrości ludowej, potwierdzili naukowcy.

Majowe ochłodzenie jest wynikiem „zmiany cyrkulacji atmosferycznej kiedy to wyż baryczny zostaje zastępowany przez niż niosący polarne powietrze jako ostatni podmuch zimy nad całą środkową i wschodnią Europę”, wyjaśnia w jednym a artykułów Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Zimne dni szczególne znaczenie mają na ogrodników, dlatego pojawiają się w określeniu zjawiska.

Przeczytaj też: Ile kosztuje rabarbar w sezonie 2024?

Warzywa ciepłolubne uprawiane w Polsce. Jaka temperatura im sprzyja?

Posłużymy się przykładami ogórka i pomidora. Ten drugi należy do grupy roślin o wysokich wymaganiach cieplnych. Jest wrażliwy na chłody, czyli zakres temp. od 0 do 5 stopni Celsjusza oraz przymrozki. Przy ujemnej temperaturze pomidory wsadzone do gruntu giną.

„Optymalna temperatura wzrostu dla pomidora mieści się w granicach 18- 25°C w dzień i 16-18ºC w nocy. Dokładna wartość optymalnej temperatury zależy od fazy rozwojowej rośliny i intensywności światła. Temperatura powyżej 30ºC i poniżej 10-
12ºC stanowi tzw. maksimum i minimum rozwojowe”, wyjaśniają eksperci w Metodyce integrowanej produkcji pomidorów gruntowych, którą wydał Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Ogórek, warzywo popularne na całym świecie pochodzi z Azji Południowej. On również ma bardzo wysokie wymagania cieplne zarówno gleby jak i powietrza. Do wschodów wystarczy temperatura gleby 15-18 stopni, jednak powietrze powinno być cieplejsze, min. 25 st.

Do dalszego wzrostu ogórek potrzebuje minimum 18 st., jednak źle reaguje na długo trwający spadek temperatury poniżej 20 st. Jeśli zrobi się zimno w obrębie systemu korzeniowego (poniżej 16 st.), spowoduje to więdnięcie nowo posadzonych roślin.

Zbyt niska temperatura gleby (10-15 st.) wpływa bardzo niekorzystnie na procesy biochemiczne zachodzące w komórkach oraz może powodować występowanie suszy fizjologicznej (mimo obecności wody, system korzeniowy nie jest w stanie jej pobrać).

Specjaliści zaznaczają, że szczególnie w czasie wschodów ogórek jest bardzo wrażliwy na przymrozki. Nawet dodatnia temperatura około 5 st. może powodować uszkodzenia roślin.

Źródła: Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Metodyka integrowanej produkcji ogórka polowego, Metodyka integrowanej produkcji pomidora gruntowego; Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro