Warzywa, które królują na stołach Polaków. Lubimy jeść tradycyjnie [TOP 19]

AGW
Najrzadziej w naszym jadłospisie pojawiają się jarzyny takie jak kapary, jarmuż, bakłażany, karczochy, ciecierzyca i soczewica, na które decyduje się mniej niż 3% badanych na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.- Wyniki potwierdzają, że Polacy szczególnie cenią dobrze im znane, krajowe produkty. Od lat stanowią one solidną bazę dla przygotowywanych przez nich potraw - mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii.- I choć trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez takich warzyw, jak ziemniaki, marchew, cebula, papryka czy buraki, starajmy się uwzględniać w diecie również inne niezwykle wartościowe, a rzadziej wykorzystywane jarzyny, np. por, seler, cukinię, groch, dynię czy bób, wybierane przez mniej niż 10% ankietowanych – zachęca Agnieszka Falba-Gałkowska.Które z warzyw lubimy najbardziej? Poznaj wyniki rankingu przeglądając kolejne zdjęcia --->>>Badanie upodobań przeprowadzono w ramach Ogólnopolskiej kampanii informacyjno-edukacyjnej „Warzywa i owoce – na szczęście!"
Najrzadziej w naszym jadłospisie pojawiają się jarzyny takie jak kapary, jarmuż, bakłażany, karczochy, ciecierzyca i soczewica, na które decyduje się mniej niż 3% badanych na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.- Wyniki potwierdzają, że Polacy szczególnie cenią dobrze im znane, krajowe produkty. Od lat stanowią one solidną bazę dla przygotowywanych przez nich potraw - mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii.- I choć trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez takich warzyw, jak ziemniaki, marchew, cebula, papryka czy buraki, starajmy się uwzględniać w diecie również inne niezwykle wartościowe, a rzadziej wykorzystywane jarzyny, np. por, seler, cukinię, groch, dynię czy bób, wybierane przez mniej niż 10% ankietowanych – zachęca Agnieszka Falba-Gałkowska.Które z warzyw lubimy najbardziej? Poznaj wyniki rankingu przeglądając kolejne zdjęcia --->>>Badanie upodobań przeprowadzono w ramach Ogólnopolskiej kampanii informacyjno-edukacyjnej „Warzywa i owoce – na szczęście!" pixabay/AGW
Lubimy warzywa dobrze sobie znane, wielokrotnie sprawdzone w różnych daniach. Najczęściej powstaje z nich - lub z ich dodatkiem - obiad. Kalafior, pomidor czy może rzodkiewka? Bez czego nie wyobrażasz sobie posiłku?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Warzywa, które królują na stołach Polaków. Lubimy jeść tradycyjnie [TOP 19] - Gazeta Pomorska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

S
Sławek

Owoce przeważnie jem w całości a warzywa konsumuję w postaci soków. Piję soki warzywne wg. porad terapiasokami.pl/niezwykle-wlasciwosci-zwyklych-warzyw i jestem zadowolony efektami. Zdrowie znacznie mi się polepszyło oraz wygląd. Mam lepszy apetyt i więcej energii. Tylko trzeba kupić dobrą wyciskarkę wolnoobrotową i zaopatrywać się w produkty z pewnego źródła. Swoje warzywka i owoce mam z działki.