Wiceminister rolnictwa Rafał Romanowski: Musimy wrócić do tradycyjnych smaków. Kluczowe będzie rolnictwo ekologiczne

Redakcja Warszawa
Redakcja Warszawa
Ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi chce walczyć z produktami wysoko przetworzonymi
Ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi chce walczyć z produktami wysoko przetworzonymi Waldemar Wylegalski
Wkrótce w Płocku rozpocznie się wielka dyskusja o żywności ekologicznej. Ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi chce walczyć z produktami wysoko przetworzonymi. W zamian promuje rolnictwo ekologiczne oznaczone „zielonym listkiem”. – To produkt bez chemii rolniczej, bez GMO i bez zbędnego przetworzenia – mówi nam Rafał Romanowski, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi.

W Płocku, 23 września, odbędzie się „Dzień Polskiej Ekologii – kiermasz żywności wysokiej jakości”. Co to za wydarzenie i dlaczego z Pana perspektywy ono jest ważne też dla polskiego rolnictwa i dla odbiorców?

Rafał Romanowski, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi: Musimy wrócić do tradycyjnych smaków i wiedzieć, jak wytwarza się żywność ekologiczną. W dzisiejszych czasach mamy przeświadczenie, że wystarczy suplementacja, a za chwilę będziemy się odżywiać tabletkami.

Żywność jest bardzo mocno przetworzona i traci nie tylko walory smakowe, ale również wiele niezbędnych elementów do normalnego egzystowania każdego człowieka. W Europie od wielu lat stawia się na tzw. rolnictwo ekologiczne. 23 września ustanowiono „Dniem Europejskiego Rolnictwa Ekologicznego”, więc jest to dobra okazja, żeby przypomnieć o „zielonym listku”. Produkty oznaczone w ten sposób wytworzone są w systemie rolnictwa ekologicznego. Pod każdym zielonym listkiem jest numer świadczący o tym, że jest to produkt certyfikowany, wytworzony przez gospodarstwa rolnictwa ekologicznego. Czyli bez chemii rolniczej, bez GMO, bez zbędnego przetworzenia. Na talerzu dostajemy to, co najlepsze potrafi wytworzyć nasza ziemia i to, co potrafimy wyhodować, jeżeli chodzi o system zwierząt.

Rok temu spotkanie poświęcone rolnictwu ekologicznemu odbyło się w Poznaniu, teraz jest to Płock. Wydarzenie poprzedzone będzie dużą konferencją całej branży, czyli: producentów, wytwórców, czyli rolników, ale również organizacji, które się zajmują rolnictwem ekologicznym. Wydarzenie organizujemy we współpracy ze Stowarzyszeniem Polska Ekologia.

My też jako kraj ponosimy duże zobowiązanie, jeżeli chodzi o rolnictwo ekologiczne, bo chcemy podwoić areał, żeby minimum 7 procent rolnictwa było w tzw. systemie rolnictwa ekologicznego. Przed nami dużo zadań, o których będziemy w Płocku dyskutować. To właśnie w tej części Mazowsza chcemy pokazać, co to jest rolnictwo ekologiczne i jakie walory niesie taka żywność.

Patrząc na konsumentów, coraz więcej osób świadomie wybiera żywność ekologiczną. A jak to wygląda od strony rolników, czy cel 7 proc. areału jest realny? Obecnie to 3,5 proc.

Tak, w zeszłym roku rolnictwo ekologiczne stanowiło 3 proc. areału. Ale pamiętajmy o tym, że prawie dwadzieścia lat temu, jak przystępowaliśmy do Unii Europejskiej, to było niespełna pół procenta. Był taki moment, że nasze rolnictwo ekologiczne rosło, a później spadło. Wiele pozytywnych rzeczy zrobiliśmy w tej dziedzinie. Chcemy mieć efektywną produkcję, żeby powstawały konkretne produkty, jak choćby tradycyjne zboża, z których będzie wypiekany chleb.

Nie ukrywam, że od kilku lat jesteśmy też liderem, jeśli chodzi o dobrostan zwierząt w Unii Europejskiej. To nie podlega żadnej dyskusji. Zainwestowaliśmy w to potężne pieniądze, więc zdecydowanie łatwiej, jak już mamy te zasady dobrostanu, przejść z rolnictwa tradycyjnego na rolnictwo ekologiczne również przy produkcji zwierzęcej.

Kolejna rzecz to oznaczenia na półkach sklepowych produktów rolnictwa ekologicznego. Nie możemy dać się oszukać, bo w wielu marketach mamy produkty „bio”, które nie są ekologiczne. Ekologia to ten słynny „zielony listek”, który jest znany w całej Unii Europejskiej. I tylko „zielony listek” daje nam gwarancję, że ten produkt żywnościowy jest wytworzony w systemie rolnictwa ekologicznego. Nasz system certyfikacji jest najbardziej zaawansowany w całej UE, więc mamy gwarancję, że produkt w naszym kraju to jest w stu procentach ekologia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ubezpieczenie maszyn rolniczych. Kiedy jest obowiązkowe?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro