Spis treści
2 października przypada Światowy Dzień Zwierząt Hodowlanych. Z tej okazji postanowiliśmy przyjrzeć się nie tylko wielkości produkcji zwierzęcej w Polsce, ale i zmieniające się strukturze na rzecz specjalizacji gospodarstw. Przyczyn zmian jest co najmniej kilka: kwestie opłacalności, zmieniających się wymogów, unijnych dopłat, chorób dotykających zwierza, jak grypa ptaków czy afrykański pomór świń.
Liczba zwierząt hodowlanych w Polsce w 2023 roku?
Skąd wiemy, ile zwierząt hodowlanych jest w Polsce? Dane zbiera Główny Urząd Statystyczny, ale i Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa prowadzi System Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt. Jego zdaniem jest wsparcie w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności zgodnie z wymogami Unii Europejskiej. W bazie gromadzone są między innymi informacje na temat:
- posiadaczy zwierząt (rejestr producentów),
- zwierząt i ich miejsc przebywania (rejestr siedzib stad i rodzajów działalności),
- przemieszczeń zwierząt.
Dane zawarte w komputerowej bazie danych pozwalają na śledzenie historii życia zwierząt z gatunków bydło, owce, kozy i świnie, wielbłądowate, jeleniowate, koniowate oraz zapewniają kontrolę przemieszczania ptaków, ochronę zdrowia ludzi i zwierząt lub skalę produkcji i ich rozmieszczenie w przypadku zakładów drobiu.
Według stanu z 31 sierpnia 2023 roku w komputerowej bazie danych ARiMR zarejestrowano:
- 6 372 875 sztuk bydła,
- 60 830 sztuk kóz,
- 273 154 owce,
- 9 831 348 świń,
- 107 jeleniowatych,
- 222 466 koni,
- 104 krzyżówki międzygatunkowe,
- 921 osłów.
Wśród drobiu zgłoszonego do rejestru przez zakłady (czyli bez kurników przydomowych) dominują kury - 265 142 575 sztuk. Kolejne na liście pod względem liczebności meldują się indyki - 15 363 708 sztuk. W spisie znajdziemy też m.in.
- gęsi 4 082 074 sztuki,
- kaczki 4 224 528 sztuk (+ kaczki piżmowe 26,1 tys.),
- perliczki 95 456 sztuk,
- przepiórki japońskie 92 069 sztuk,
- strusie 973 sztuki.
Mniej gospodarstw utrzymuje zwierzęta, ale jeśli ma, to więcej
Powszechny Spis Rolny przeprowadzony w 2020 roku przez Główny Urząd Statystyczny wyraźnie pokazał zmiany w strukturze gospodarstw rolnych. Spada liczba gospodarstw przy jednoczesnym wzroście ich średniej powierzchni. To jednak nie wszystko.
Od 2010 roku, czyli poprzedniego spisu wzrósł odsetek gospodarstw towarowych, które w większości prowadzą intensywną produkcję roślinną i zwierzęcą (np. szklarnie, fermy świń i drobiu) oraz gospodarstw największych obszarowo. "Można więc mówić o wzroście znaczenia gospodarstw rolnych ukierunkowanych na produkcję rynkową", wskazuje GUS.
Kolejny z wniosków przeprowadzonego spisu mówi o wzroście udziału gospodarstw rolnych prowadzących wyłącznie produkcję roślinną, kosztem gospodarstw z produkcją mieszaną (roślinną i zwierzęcą). Jednocześnie utrzymał się odsetek gospodarstw, ktore prowadzą wyłącznie produkcję zwierzęcą, co potwierdzają obserwowane od lat procesy specjalizacji produkcji.
Niemal o 37 proc. w ciągu 10 lat spadła liczba gospodarstw prowadzących chów i hodowlę zwierząt gospodarskich, których udział w ogólnej liczbie gospodarstw obniżył się do poziomu ok. 44 proc.
Więcej o zmianach w strukturze gospodarstw utrzymujących zwierzęta hodowlane przeczytasz w galerii.
Utrzymywanie się regionalizacji chowu i hodowli poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. W produkcji mleka i żywca wołowego dominujące znaczenie mają trzy województwa:
- mazowieckie,
- podlaskie,
- wielkopolskie.
Natomiast w produkcji żywca wieprzowego wiodącą rolę odgrywają od lat cztery województwa:
- wielkopolskie,
- mazowieckie,
- łódzkie,
- kujawsko-pomorskie.
Produkcja żywca drobiowego dominuje w województwie mazowieckim i wielkopolskim. Produkcja owiec jest tradycyjnie skupiona w województwie małopolskim.
Źródła: GUS, ARiMR
Ile kosztuje mleko prosto od krowy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?