Wielkopolska nie tylko ziemniakami stoi. Tłoczy się tam soki z lokalnych surowców. Część produktów widnieje na ministerialnej liście

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Nad procesem tłoczenia na zimno i butelkowania soków czuwa kilkanaście osób, także właściciel.
Nad procesem tłoczenia na zimno i butelkowania soków czuwa kilkanaście osób, także właściciel. Soki z domu Rembowskich
Kolejny raz odwiedzamy biznes w stylu agro. Działalność na małą skalę, tradycyjne metody i brak konserwantów – tak powstają soki tłoczone z Domu Rembowskich w Żukowie w woj. wielkopolskim. Dodatkowo z owoców wytwarza się syropy i przetwory. Część wyrobów widnieje na Krajowej Liście Produktów Tradycyjnych i Regionalnych Ministerstwa Rolnictwa. Co więcej, produkty powstają na bazie systemu zintegrowanej produkcji. Co to oznacza? Uprawa, nawożenie i ochrona roślin współgrają z postępem technicznym i biologicznym.

Przygoda z rolnictwem trwa od ponad 40 lat

Większość wyrobów stanowią te regionalne z Wielkopolski, część wykorzystanych surowców pochodzi też z innych części kraju. Soki produkowane są na małą skalę, poddane pasteryzacji i nie dopuszcza się stosowania dodatków chemicznych w procesie tłoczenia. Manufaktura ma w ofercie również inne owocowe smakołyki – dżemy, syropy, konfitury i herbaty.

- Ponad 40 lat temu wybraliśmy wieś zamiast miasta. Rozpoczęliśmy od gospodarstwa rolnego, następnie zajmowaliśmy się ogrodnictwem, a w 2002 roku przekształciliśmy się w tłocznię soków. Wszystkie nasze zawodowe drogi podyktowane są potrzebą bycia blisko natury – mówią nam właściciele Katarzyna i Tomasz Rembowscy.

Bazą owoce i warzywa, także te lokalne

Nad procesem tłoczenia na zimno i butelkowania soków czuwa kilkanaście osób, także członków rodziny. Jak podkreślają Rembowscy, każde z ich piątki dzieci miało wkład w tworzenie miejsca o tradycyjnych wartościach.

Zwłaszcza osoby preferujące zdrowy styl życia wybierają domowe tłoczone soki. Ceny zaczynają się od 4 złotych. W ofercie można znaleźć różne smaki, przygotowane z połączeń okolicznych owoców. Znajdzie się czysty sok jabłkowy, są także te z dodatkiem czarnego bzu, aronii lub żurawiny. Co ciekawe, produkty dostępne są nie tylko lokalnie, można je znaleźć na szerszą skalę w kilku sieciówkach, piekarniach, restauracjach oraz warzywniakach. Dla klientów online przewidziano wysyłkę na całą Polskę do 25 kg.

- Z wytłoczonych soków, np. z malin czy aronii, tworzymy też syropy. Opracowaliśmy ciekawe receptury naparów, na bazie których powstał syrop z kwiatu czarnego bzu. Bazą soków są jabłka, dodajemy do nich inne owoce. Mamy także lemoniady z ekologicznych upraw (korzenna, z limonką, z czarnym bzem) oraz owocowo-warzywne smoothie – dodają twórcy.

Na zimę syropy, na lato soki

W okresie zimowym klienci najczęściej wybierają syropy, zwłaszcza wzmacniające odporność. Z kolei latem królują orzeźwiające soki i lemoniady.

- U naszych partnerów nie stosuje się aerozoli, chemikaliów ani sztucznych nawozów, co pozwala zachować bogaty i zróżnicowany smak owoców – podsumowują Rembowscy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro