Wielkopolska nie tylko ziemniakami stoi. Tłoczy się tam soki z lokalnych surowców. Część produktów widnieje na ministerialnej liście

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Nad procesem tłoczenia na zimno i butelkowania soków czuwa kilkanaście osób, także właściciel.
Nad procesem tłoczenia na zimno i butelkowania soków czuwa kilkanaście osób, także właściciel. Soki z domu Rembowskich
Udostępnij:
Kolejny raz odwiedzamy biznes w stylu agro. Działalność na małą skalę, tradycyjne metody i brak konserwantów – tak powstają soki tłoczone z Domu Rembowskich w Żukowie w woj. wielkopolskim. Dodatkowo z owoców wytwarza się syropy i przetwory. Część wyrobów widnieje na Krajowej Liście Produktów Tradycyjnych i Regionalnych Ministerstwa Rolnictwa. Co więcej, produkty powstają na bazie systemu zintegrowanej produkcji. Co to oznacza? Uprawa, nawożenie i ochrona roślin współgrają z postępem technicznym i biologicznym.

Przygoda z rolnictwem trwa od ponad 40 lat

Większość wyrobów stanowią te regionalne z Wielkopolski, część wykorzystanych surowców pochodzi też z innych części kraju. Soki produkowane są na małą skalę, poddane pasteryzacji i nie dopuszcza się stosowania dodatków chemicznych w procesie tłoczenia. Manufaktura ma w ofercie również inne owocowe smakołyki – dżemy, syropy, konfitury i herbaty.

- Ponad 40 lat temu wybraliśmy wieś zamiast miasta. Rozpoczęliśmy od gospodarstwa rolnego, następnie zajmowaliśmy się ogrodnictwem, a w 2002 roku przekształciliśmy się w tłocznię soków. Wszystkie nasze zawodowe drogi podyktowane są potrzebą bycia blisko natury – mówią nam właściciele Katarzyna i Tomasz Rembowscy.

Bazą owoce i warzywa, także te lokalne

Nad procesem tłoczenia na zimno i butelkowania soków czuwa kilkanaście osób, także członków rodziny. Jak podkreślają Rembowscy, każde z ich piątki dzieci miało wkład w tworzenie miejsca o tradycyjnych wartościach.

Zwłaszcza osoby preferujące zdrowy styl życia wybierają domowe tłoczone soki. Ceny zaczynają się od 4 złotych. W ofercie można znaleźć różne smaki, przygotowane z połączeń okolicznych owoców. Znajdzie się czysty sok jabłkowy, są także te z dodatkiem czarnego bzu, aronii lub żurawiny. Co ciekawe, produkty dostępne są nie tylko lokalnie, można je znaleźć na szerszą skalę w kilku sieciówkach, piekarniach, restauracjach oraz warzywniakach. Dla klientów online przewidziano wysyłkę na całą Polskę do 25 kg.

- Z wytłoczonych soków, np. z malin czy aronii, tworzymy też syropy. Opracowaliśmy ciekawe receptury naparów, na bazie których powstał syrop z kwiatu czarnego bzu. Bazą soków są jabłka, dodajemy do nich inne owoce. Mamy także lemoniady z ekologicznych upraw (korzenna, z limonką, z czarnym bzem) oraz owocowo-warzywne smoothie – dodają twórcy.

Na zimę syropy, na lato soki

W okresie zimowym klienci najczęściej wybierają syropy, zwłaszcza wzmacniające odporność. Z kolei latem królują orzeźwiające soki i lemoniady.

- U naszych partnerów nie stosuje się aerozoli, chemikaliów ani sztucznych nawozów, co pozwala zachować bogaty i zróżnicowany smak owoców – podsumowują Rembowscy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie