Wiosenne przepisy! Zupa szczawiowa, syrop z mniszka lekarskiego

opr. ES
pixabay.com
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego i szczawiówka - to wiosenne pozycje na regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych.

Mniszek lekarski posiada wyjątkowe walory zdrowotne. Przykłady? Ułatwia trawienie, przyśpiesza gojenie się ran, może obniżać poziom cukru we krwi, łagodzi ból przy reumatyzmie, zwalcza kurzajki.

Panie z KGW Bronisław wiedzą, jakim jest skarbem. Mariola Woźniak podzieliła się przepisem na syrop z kwiatów mniszka lekarskiego. Mniszek bronisławski widnieje na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych.

Polecamy także:**Ceny truskawek wyjątkowo niskie? To może być oszustwo! WIDEO!**

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego - składniki:

  • kwiaty mniszka lekarskiego - dojrzałe, w pełnym wykwicie, zrywane ręcznie w słoneczny dzień – najlepiej w maju. Miejsce zbioru: łąki, pola, miedze, ogród – z dala od dróg
  • woda zimna, nieprzegotowana
  • sok z cytryny, bez pestek – jako substancja pomocnicza poprawiająca smak, zapach,
  • zabarwienie
  • cukier

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego - wykonanie:

W słoneczny dzień, kiedy kwiaty są w pełnym rozkwicie, zbierz ręcznie 200 kwiatostanów mniszka lekarskiego. Nie myj kwiatów, w celu usunięcia owadów rozłóż na kilka minut kwiaty na lnianym ręczniku.

Kwiaty zalej w garnku 0,5 l zimnej, nieprzegotowanej wody. Zagotuj (ok. 10 minut), zdejmij z ognia, pozostaw kwiaty na noc w wodzie.

Następnego dnia przecedź wywar przez lnianą ściereczkę, nie odlewaj osadu. Dodaj do płynu pół kg cukru i 1-2 łyżeczki soku z cytryny, sok bez pestek. Całość gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu ok. 2 godzin. (Nie za krótko, aby nie sfermentował i nie za długo, aby się nie scukrzył – skrystalizował).

Po ugotowaniu syrop wlej do małych słoików. Słoiki powinny być ciepłe – wyparzone w piekarniku – do nich wlewamy gorący syrop, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Po wystudzeniu syrop należy przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Strefa AGRO Kujawsko-Pomorskie także na Facebooku. Dołącz do nas!

Renata Dzik, również z KGW Bronisław, poleca zaś wiosenną szczawiówkę.

Zupa szczawiowa - składniki:

  • włoszczyzna z przydomowego ogrodu
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • liście szczawiu zerwane we własnym ogrodzie lub kupione na targu
  • śmietana kwaśna z mleka krowiego pochodzącego od sąsiadów lub zakupiona
  • mąka pszenna z lokalnego młyna w Krzywosądzy (gmina Dobre)
  • masło
  • sól i pieprz

Zupa szczawiowa - wykonanie:

Zerwij ze dwie garście młodego szczawiu (jeśli nie ma dziko rosnących - kupić), oberwij ogonki od liści, liście obmyć, odsącz i drobno pokrój.

Masło, ok. 2 łyżek, roztop w rondelku, dodaj pokrojone liście szczawiu i przesmaż. Przygotuj wywar: ugotuj części kurczaka (porcję rosołową) z warzywami: marchew, pietruszka, por, seler oraz przyprawami solą i pieprzem. Do wywaru drobiowo-warzywnego
dodaj podsmażony szczaw. Gotuj ok. 15 minut.

Rozrobnij 2-3 łyżki mąki pszennej z 1 szklanką kwaśnej śmietany, zapraw zupę. Zagotuj całość, mieszaj.

– Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. Niektóre z nich możemy przygotować we własnym domu z produktów sezonowych. Zachęcam do skorzystania z tych tradycyjnych przepisów, przywołujących nierzadko smaki dzieciństwa – mówi marszałek Piotr Całbecki.

Źródło: Urząd Marszałkowski

Jakie zioła powinny znaleźć się w domowej apteczce?:

TVN, x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Wiosenne przepisy! Zupa szczawiowa, syrop z mniszka lekarskiego - Gazeta Pomorska