Aktualne ceny warzyw i owoców. Większość z importu, ale są też krajowe ziemniaki, cebula i jabłka. Ile zapłacimy za kilogram na targowisku?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Na targowiskach znajdziemy pomidory i ogórki, ale trzeba pamiętać, że są szklarniowe. Zimą dostępne są warzywa korzeniowe i cebulowe.
Na targowiskach znajdziemy pomidory i ogórki, ale trzeba pamiętać, że są szklarniowe. Zimą dostępne są warzywa korzeniowe i cebulowe. Oskar Nowak/Polska Press
Choć zimą ciężko o wysyp świeżych warzyw i owoców, na bazarach nie brakuje stoisk. W sprzedaży w większości trafimy na produkty importowane lub spod osłon, można jednak znaleźć całoroczne perełki, jak np. cebula. O tej porze roku nie ma co liczyć na niskie ceny. Ile kosztuje kilogram wybranych dobroci prosto od rolnika?

Spis treści

Na polskie rzodkiewki i sałatę z gruntu trzeba poczekać

Tanie warzywa i owoce zazwyczaj kupimy wiosną i latem, wtedy trwa na nie sezon. Choć ceny na początku zawsze są wyższe, spadają z każdym tygodniem, gdy towaru na rynku jest coraz więcej. Nowalijki niezmiennie cieszą się popularnością. Nieco inaczej sytuacja przedstawia się w okresie jesienno-zimowym. W sprzedaży znajdziemy w większości towary importowane lub spod osłon; z naszych gruntowych dóbr dostępne są m.in. ziemniaki i cebula.

Tyle kosztują obecnie warzywa i owoce na straganie

Polacy chętniej sięgają po warzywa i owoce, w nurcie eko przestrzeganie zasad zdrowego żywienia stało się ważne. Choć płacimy więcej za kilogram marchwi, cebuli czy jabłek, nie są to drastyczne podwyżki. W porównaniu rok do roku, ceny warzyw w grudniu 2023 wzrosły o niecałe 7 proc. w odniesieniu do grudnia 2022, z kolei za owoce płaci się mniej.

Na straganach można obecnie dostać importowane owoce egzotyczne – na topie wciąż są pomarańcze i mandarynki. Płaci się za nie średnio 7-8 zł/kg. W sezonie zimowym wiele marketów oferuje promocje w zakresie cytrusów. Banany to z kolei koszt ok. 5-6 zł/kg. Krajowe jabłka utrzymują swoją cenę – 3 zł/kg.

Nie brakuje importowanych warzyw – są cukinie, kalafiory, papryka, pomidory koktajlowe, sałata czy rzodkiew. Cena czerwonej papryki w hurcie (przykład rynku Bronisze) to od 8 do 14 zł/kg, główka kalafiora kosztuje od 8 do 13 zł. Bazarki mają to do siebie, że za dany produkt płaci się więcej. W Kielcach cukinia to koszt 17 zł/kg, papryka – 16 zł/kg.

Wśród krajowych świeżych warzyw dalej na topie są te całoroczne: marchew, pietruszka, seler, ziemniaki i cebula. Klienci szczególną uwagę zwracają na cebulę, zaopatrzenie się obecnie w kilogram żółtej odmiany nie jest tanie. 4,5-5 zł/kg dla wielu jest zbyt wysoką stawką. Taniej jest w hurcie, tu cebula sięga maksymalnie 2,5 zł/kg. Seler na targowisku kosztuje średnio 7-8 zł/kg, a marchew 4-5 zł/kg. Za białą irgę liczą sobie 2,5 zł/kg albo i więcej. Sprzedają się także warzywa szklarniowe, szczególnie pomidory. Malinowe kupimy za średnio 14-15 zł/kg, za mniejsze kaliskie trzeba wyciągnąć z portfela 10 zł/kg. Polskie ogórki spod osłon w Radomiu warte są 14 zł/kg.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro