Spis treści
Okres karnawału był na wsi czasem wesel, zabaw i głośnego śpiewu. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego wspomina, że chodzący po wsi zapustni przebierańcy płatali figle, a odgrywane przez nich scenki miały zwiastować odrodzenie przyrody i zapewnić szczęście domownikom.
Mięsopust, czyli ostatnie dni karnawału na wsi świętowano przede wszystkim w karczmie, tańcząc przy skocznej muzyce. Ucztowano zajadając bliny, racuchy, ciasto nadziewane słoniną i smażone na smalcu, popijając dla humoru mocnymi trunkami, wymienia ŚODR.
Dziś z karnawałowymi przysmakami kojarzą się głównie pączki i faworki.
Składniki na faworki. Czego potrzebujemy?
- 1,5 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
- 4 łyżki masła
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- łyżka spirytusu lub octu
- cukier puder do posypania
- smalec/olej do smażenia
Faworki - przepis babci krok po kroku
Zaczynamy robienie faworków z przepisu babci. Na początek ucieramy cukier z miękkim masłem i stopniowo dodajemy żółtka, śmietanę oraz spirytus lub ocet. Dodajemy też po łyżeczce mąki przesianej przez sito i cały czas ucieramy.