Co uprawiać na małej powierzchni, żeby się opłacało? Rolnik radzi rolnikowi, na czym można próbować zarobić

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Sałata, rzodkiewka, burak oraz te mniej wymagające warzywa liściaste. Sprawdzić może się też papryka, bakłażan i pomidory.
Sałata, rzodkiewka, burak oraz te mniej wymagające warzywa liściaste. Sprawdzić może się też papryka, bakłażan i pomidory. unsplash.com/Markus Spiske
Mam mały kawałek ziemi, zaledwie 40 arów i zastanawiam się, jak taką przestrzeń wykorzystać, żeby zarobić. Co najbardziej opłaca się uprawiać na 0,40 hektara i mimo takiej małej powierzchni będzie duży zarobek? - padło pytanie na grupie rolniczej, a koledzy po fachu pospieszyli z podpowiedziami.

Spis treści

Kawałek ziemi w pobliżu domu albo nieco dalej na działce po babci można wykorzystać na różne cele, niekoniecznie tylko rekreacyjne. Rolnicy mogą korzystać ze sprzedaży bezpośredniej czy rolniczego handlu detalicznego. Zanim jednak o sprzedaży, trzeba coś wyprodukować. Co? Sięgamy po rady rolników dla powierzchni ok. 40 arów.

Co opłaca się uprawiać na małym areale?

Mały kawałek działki zazwyczaj nie pozwoli wygenerować dochodu, który utrzymać się przez cały rok i potrzebne jest dodatkowe źródło dochodu, to jasne. Jednak dodatkowy grosz z kilkudziesięciu arów jest możliwy.

Zanim zaczniemy snuć plany, trzeba pamiętać o wkładzie własnym — a to nie tylko nasiona — i potrzebnym sprzęcie. Konieczne okaże się zaplecze techniczne albo wynajmowanie usług choćby do siewu lub sadzenia, ewentualnego wykonania zabiegów ochrony roślin, nawożenia. W galerii znajdziesz wskazówki uprawy warzyw dla początkujących.

Lista upraw na małą powierzchnię z podpowiedzi rolników:

  • maliny
  • warzywa
  • czosnek
  • cebula
  • uprawy w foliach tunelowych
  • hodowla ślimaków
  • ziemniaki
  • dynie
  • szczypior i natka do sprzedaży na pęczki
  • rośliny ozdobne
  • borówka amerykańska
  • truskawki
  • pomidory i fasola w tunelach
  • zioła

Jak można sprzedać wyprodukowaną przez siebie żywność?

Klienci z większą uwagą robią zakupy i świadomie wybierają produkty. Najlepiej, by były świeże i pochodziły prosto od producenta, wytworzone tradycyjnymi metodami, z poszanowaniem dla środowiska.

Taki trend zakupowy jest szansą dla produkujących żywność, zajmujących się jej przetwórstwem w małej skali oraz sprzedażą dla konsumenta końcowego. Rozwiązaniem może być sprzedaż bezpośrednia, dostawy bezpośrednie, rolniczy handel detaliczny oraz działalność marginalna, lokalna i ograniczona, wymienia Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, oddział w Radomiu w jednej z broszur.

  • Dostawy bezpośrednie - to sprzedaż nieprzetworzonych produktów pochodzenia roślinnego, wytworzonych w gospodarstwie rolnym i dostarczanych do konsumenta końcowego lub do zakładów detalicznych, które zaopatrują konsumenta końcowego.
  • Sprzedaż bezpośrednia - dotyczy wyłącznie produktów pochodzenia zwierzęcego, do których zaliczamy m.in. surowce takie jak: mleko surowe, surowa śmietana, jaja, produkty pszczele, ryby, ślimaki, niektóre rodzaje mięsa p. drobiowe, królicze, z nutrii i zwierząt łownych. Do sprzedaży bezpośredniej mogą zostać przeznaczone wyłącznie produkty wyprodukowane z surowców pochodzących z gospodarstwa prowadzącego działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego i przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.
  • Rolniczy handel detaliczny - jedna z form sprzedaży produktów wytworzonych w gospodarstwach rolnych, możliwa jest produkcja oraz przetwórstwo żywności na małą skalę. Głównym warunkiem prowadzenia RHD jest wymóg polegający na tym, że w przypadku żywności jednoskładnikowej powinna ona pochodzić w całości z własnej uprawy, hodowli lub chowu, a w przypadku żywności złożonej (wieloskładnikowej) powinna ona zawierać co najmniej jeden składnik pochodzący z własnego gospodarstwa.
  • Działalność marginalna lokalna i ograniczona - dotyczy przetwórstwa i sprzedaży żywności pochodzenia zwierzęcego w małej skali, dokonywanych w małych lub średnich zakładach. Żywność ta może być sprzedawana bezpośrednio konsumentowi końcowemu oraz do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem do konsumenta końcowego, jak np. stołówki, restauracji.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro