Jak przechowywać i podgrzewać ugotowaną żywność? Nie wyrzucaj resztek jedzenia do kosza na śmieci

Justyna Madan
Zamiast wyrzucać resztki do kosza, przechowuj je w lodówce lub zamrażarce. Możesz zjeść je w ciągu najbliższych dni lub zrobić z nich zupełnie nowe dania.
Zamiast wyrzucać resztki do kosza, przechowuj je w lodówce lub zamrażarce. Możesz zjeść je w ciągu najbliższych dni lub zrobić z nich zupełnie nowe dania. Getty Images
Oszczędzanie pieniędzy i ograniczanie marnowania żywności idą w parze, zwłaszcza kiedy zamiast wyrzucać resztki jedzenia, przechowujemy je na później. Ważne jest jednak, aby niezjedzony obiad umieścić w odpowiednim pojemniku, a później właściwie go podgrzać i zjeść w odpowiednim czasie. Podpowiadamy jak wykorzystać resztki tak, aby nic się nie zmarnowało.

Podstawową zasadą jest to, aby ugotowane jedzenie nie pozostawało zbyt długo poza lodówką, bo znacznie skraca to jego żywotność. Wiadomo jednak, że ciepłego dania nie można umieścić w lodówce, bo urządzenie szybciej się zepsuje. Dlatego to, czego nie zjemy, warto przełożyć na płaski talerz, aby jedzenie szybciej ostygło.

Ponadto warto porcjować jedzenie na ilości w sam raz dla jednej osoby, na jeden posiłek, i w takiej formie włożyć do lodówki lub zamrażarki. Jeśli podgrzewamy danie w mikrofali, warto ustawić krótszy czas, aby w trakcie przemieszać danie. Unikniemy w ten sposób uzyskania pół gorącej i pół zimnej potrawy.

Jak przechowywać ugotowaną żywność?

Ściągawka z podstawowymi produktami

Tyle czasu trzymaj w lodówce te resztki:

  • pizza – 3-4 dni,
  • gotowane owoce morza – 3-4 dni,
  • dania ryżowe/makaronowe bez mięsa – 3-5 dni,
  • gotowane mięsa jak steki, wieprzowina i kurczak – 3-4 dni,
  • zupy i gulasze – 3-4 dni,
  • warzywa gotowane – 3-4 dni,
  • sałatki z jajkiem, kurczakiem, szynką, tuńczykiem i makaronem – 3-5 dni,
  • sery – miękkie około 1 tygodnia, twarde 3-4 tygodnie.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Mieszkam sama, więc z gotowania robiły mi się zapasy na 3 dni. Ta monotonia mnie nie satysfakcjonowała, więc zaczęłam zamawiać catering dietetyczny blue i dostaję 5 posiłków na każdy dzień w formie pudełek. Najadam się do syta, nic się nie marnuje.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro