Spis treści
Jak poznać, że jabłka i gruszki są dojrzałe?
Zbiór owoców uzależniony jest od pogody i terminów dojrzewania. Te, które chcemy przechowywać, mogą być zerwane wcześniej, a tym, które chcemy bezpośrednio spożywać, warto dać więcej czasu do osiągnięcia pełni dojrzałości, co równa się pełni smaku. W przypadku jabłek i gruszek najlepiej sprawdzać, czy owoce łatwo dają się wykręcać z gałęzi. Jeśli tak, są już dobre i nie trzeba czekać, aż spadną same z drzew.
Owoce są także gotowe do zbioru, gdy:
- barwa przechodzi z zielonej na żółtą,
- pojawiają się rumieńce,
- nasiona brązowieją.
Kiedy zbierać jabłka? Każdy sad obrodzi inaczej
Na to, kiedy zrywać konkretne odmiany jabłek wpływa wiele czynników, np. pogoda, region, gleba i podkład. Wczesne odmiany można dostać latem, są to m.in. popularne papierówki, które sprawdzą się przy pieczeniu szarlotki. Sadownicy wyróżniają również odmiany jesienne i zimowe.
Teoretycznie zbiory jesienne mają się ku końcowi, w praktyce wygląda to zgoła inaczej. W drugiej połowie września niektórzy zebrali już kosztele lub lobo, część zrobi to na dniach. W wielu częściach kraju jednocześnie zbiera się już odmiany zimowe do przechowywania. Umownie okres dojrzewania idaredów, szampionów, glosterów czy jonagoldów przypada na przełom września i października, ogrodnicy zrywają je jednak wcześniej.
- Pięknie obrodziły ligole i idaredy, rumiane jabłka same odchodziły z drzew – przyznaje Konrad z Mazowsza.
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego z lipca wstępny szacunek zbioru owoców wyniesie ok. 5,3 mln ton, z czego owoce z drzew to ponad 4,7 mln ton. Najwięcej stanowią jabłka – ok. 4,2 mln ton, gruszek będzie blisko 82 tys. ton.
Kiedy zbierać gruszki?
Podobnie jak w przypadku jabłek, gruszki można podzielić na letnie, jesienne i zimowe. Te wczesne jeszcze latem pojawiały się na bazarkach. W sierpniu mogliśmy cieszyć się smakiem klapsy, na początku września pojawiły się twarde i mięsiste Bonkrety Williamsa. W drugiej połowie września dojrzewają konferencje – przez wielu nazywane najlepszymi gruszkami jesieni. Przełom września i października przyniesie zbiory odmian, które świetnie nadadzą się do przechowywania, są to m.in. komisówki, lukasówki i Generały Leclerc.
Jak przechowywać jabłka i gruszki. Czy można zrobić to w piwnicy?
Do skrzynek powinny trafiać owoce bez uszkodzeń. Te, które po zerwaniu są obite, robaczywe lub zbyt miękkie, warto odłożyć na bok i wykorzystać na przetwory lub do ciast. Do przechowywania nadają się późne odmiany, zebrane odpowiednio wcześniej, nim osiągną pełną dojrzałość. Owoce muszą mieć konkretne warunki, w których nie zgniją zbyt szybko, ani nie zmarzną.
Pomieszczenia powinny być chłodne i ze stałym dostępem do powietrza. Optymalna temperatura dla jabłek to 0-2 stopnie Celsjusza, dla gruszek 0-1 stopni Celsjusza. Najlepiej postawić skrzynki na podwyższeniu i w regularnych odstępach od ścian. Dzięki temu nie zostaną one zaatakowane przez gryzonie, nie dostanie się do nich również wilgoć. O ile sadownicy posiadają chłodnie, o tyle właściciele mniejszych ogródków wybierają piwnice. Utrzymanie wilgotności powietrza jest tam ciężkie, dlatego warto częściej kontrolować boksy, wietrzyć je, a nawet ustawiać wiadra z wodą, które nieco nawilżą aurę.
- Wietrzenie pozwala obniżyć temperaturę przechowywania, gdy jest ona zbyt wysoka. Umożliwia również usunięcie nadmiaru etylenu, który – przyśpieszając dojrzewanie owoców – skraca okres ich przechowywania. Przed zbiorami taką piwnicę dobrze jest wybielić, aby zminimalizować ryzyko zakażenia owoców patogenami – tłumaczy w jednej ze swoich broszur Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy.
Zobacz, czym charakteryzują się poszczególne odmiany jabłek i gruszek:
Źródło: Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym