Wybór serów produkowanych w Polsce jest ogromny. Wystarczy wybrać się na dowolny jarmark czy festiwal smaków, by spotkać producentów.
Miękki ser dojrzewający poszukiwano jako hasło w krzyżówce. Lokalni producenci
Najczęściej pasującym hasłem jest belgijski romadur lub włoska gorgonzola. Miękkim serem dojrzewającym, podpuszczkowym jest też np. pochodzący z Francji Munster, produkowany np. w małopolskiej serowarni.
Bez trudu znajdziemy lokalnych serowarów choćby za sprawą wojewódzkich e-bazarków, które prowadzą ośrodki doradztwa rolniczego. I tak np. znajdziemy tu np. sery podpuszczkowe podlaskie, w Wielkopolsce ser dojrzewający Rebeliant, w Opolskiem ser solankowy z dodatkiem ziół prowansalskich.
To też może Cię zainteresować
Niemal wszędzie produkuje się sery dojrzewające, podpuszczkowe wędzone, z suszonymi pomidorami, czarnuszką, bazylią, kozieradką, kozi wędzony, cheddar czy ser w zalewie. Produkty od lokalnych producentów są dostępne na polskiebazarek.pl
Można wyróżnić kilka rodzajów serów dojrzewających:
- emmentaler,
- gruyere,
- cheddar,
- pecorino,
- grana padano,
- parmezan.
Polskie sery i nie tylko one. Eksport produktów mlecznych
W pierwszej połowie 2021 roku wzrosły przychody z eksportu produktów mlecznych uzyskane przez krajową branżę mleczarską, podaje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w okresie styczeń–czerwiec 2021 r. wartość wywozu produktów mlecznych z Polski wyniosła 1,3 mld EUR (6,0 mld zł) i była o 8% wyższa niż w pierwszym półroczu 2020 r.
To też może Cię zainteresować
Funkcjonuje również import tego asortymentu. Os stycznia do końca czerwca wydatkowano 0,6 mld EUR (2,7 mld zł), o 5% więcej niż w okresie styczeń–czerwiec 2020 r. "Dodatnie saldo obrotów handlowych artykułami mleczarskimi w pierwszej połowie 2021 r. ukształtowało się na poziomie 0,7 mld EUR (3,3 mld zł), o 10% wyższym niż w pierwszej połowie 2020 r."
Dokąd trafiają polskie sery i inne produkty mleczne?
Odbiorami są głównie kraje UE-27. W pierwszym półroczu 2021 r. udział krajów unijnych w ogólnej wartości wywozu wyniósł 64%, a wpływy uzyskane z eksportu wzrosły o 11%, do 845 mln EUR. Głównymi odbiorcami produktów mlecznych były:
- Niemcy (19% wartości – 256 mln EUR),
- Czechy (6% – 81 mln EUR),
- Włochy i Niderlandy (po około 5% – odpowiednio 71 mln EUR i 63 mln EUR),
- Rumunia (4% – 51 mln EUR).
Udział krajów Wspólnoty Niepodległych Państw w wywozie artykułów mleczarskich był niewielki i w pierwszym półroczu 2021 r. wyniósł 5%. Łączna wartość wyeksportowanych produktów z Polski do WNP ukształtowała się na poziomie 60 mln EUR, o 19% niższym niż w okresie styczeń–czerwiec 2020 r.
Udział krajów nienależących do UE i WNP w wywozie produktów mlecznych, tak jak rok wcześniej, wyniósł 32%. Wpływy uzyskane z eksportu osiągnęły 417 mln EUR, o 6% więcej niż w pierwszym półroczu 2020 r. Największy udział w eksporcie miały:
- Chiny (6% wartości wywozu – 75 mln EUR)
- Wielka Brytania (5% – 71 mln EUR),
- Algieria (4% – 58 mln EUR),
- Arabia Saudyjska (2% – 29 mln EUR).
Jakie produkty mleczne eksportuje Polska?
Sery i twarogi dominują w strukturze wywozu produktów mlecznych z Polski. Ich eksport w pierwszym półroczu 2021 r. stanowił 34% wartości ogółem – 444 mln EUR. Kolejne było mleko płynne i śmietana (z 19% udziałem – 255 mln EUR) oraz mleko zagęszczone i w proszku (13% – 175 mln EUR). Lody stanowiły 12% udziału w wartości eksportu produktów mlecznych z Polski (160 mln EUR), a serwatka – 8% (108 mln EUR).
Eksport produktów mlecznych z Polski [w tonach]
- Mleko płynne i śmietana - 457 914 ton
- Mleko zagęszczone i w proszku - 74 898
- OMP (odtłuszczone mleko w proszku) - 59 556
- PMP (pełne mleko w proszku) - 11 197
- Jogurty i napoje fermentowane 56 834
- Serwatka - 122 544
- Masło oraz tłuszcze mleczne 26 561
- Sery i twarogi - 141 700
- w tym sery dojrzewające - 86 098
- sery niedjrzewające - 55 602
- Lody - 70 103
- Kazeina - 1320
KOWR zwraca uwagę, że w pierwszej połowie 2021 r. znacznie wzrósł wolumen eksportu lodów – o 26%, do 70 tys. ton. "Wywóz jogurtów i napojów fermentowanych był o 11% większy niż w pierwszym półroczu 2020 r. i wyniósł 57 tys. ton. Zwiększył się także eksport mleka płynnego i śmietany – o 10%, do 458 tys. ton. Wzrost odnotowano również w eksporcie serów i twarogów (o 9%, do 142 tys. ton)".
To też może Cię zainteresować
Serów podpuszczkowych dojrzewających sprzedano 86 tys. ton, o 6% więcej w relacji r/r. Wywóz serów niedojrzewających był o 13% większy niż w okresie styczeń–czerwiec 2020 r. i wyniósł 56 tys. ton. Mniej za to wywieziono pełnego mleka w proszku i to o 33% w porównaniu z I połową poprzedniego roku Spadek dotyczył również masła i tłuszczów mlecznych (o 30%).
Import produktów mlecznych jest zdecydowanie mniejszy niż eksport, a importowane do Polski artykuły mleczarskie w 95% pochodzą z UE.
Źródło: opracowanie Biura Analiz i Strategii KOWR na podstawie danych Ministerstwa Finansów, 2021 r. – dane wstępne
Warszawa, 8 września 2021 r. "Sytuacja na rynku mleka i produktów mlecznych z uwzględnieniem handlu zagranicznego produktami mlecznymi w pierwszym półroczu 2021 r."
Ile kosztuje mleko prosto od krowy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?