Opolskie biopiekarnie pieką chleb dla całego kraju

Edyta Hanszke
- Nie ma zdrowego chleba bez naturalnego zakwasu - mówi Bogdan Smolorz. - W „nowoczesnych” zakładach stosuje się gotowe mieszanki, do których dodaje się wodę i po 90 minutach powstaje pseudochleb, w dodatku za 1 zł. Dlatego tradycyjne piekarnie znikają...
- Nie ma zdrowego chleba bez naturalnego zakwasu - mówi Bogdan Smolorz. - W „nowoczesnych” zakładach stosuje się gotowe mieszanki, do których dodaje się wodę i po 90 minutach powstaje pseudochleb, w dodatku za 1 zł. Dlatego tradycyjne piekarnie znikają... Archiwum prywatne
Bogdan Smolorz piekarzem jest od 40 lat. W Grudyni Wielkiej wypieka biopieczywo, a w Reńskiej Wsi - bezglutenowe.

 

Piekarnia ze świeżym pieczywem bez glutenu, do tego organicznym, powstała w Reńskiej Wsi w tym roku i należy do jednych z nielicznych w kraju.

Tych z biopieczywem - certyfikowanych - jest w Polsce niewiele więcej. Jedna z nich jest w Grudyni Wielkiej.

 

Właścicielem obydwu jest Bogdan Smolorz, opolski piekarz z 40-letnim stażem.

- Do otwarcia takich piekarni skłonili mnie klienci poszukujący zdrowego, tradycyjnego chleba i ci o specjalnych potrzebach żywieniowych, zmagający się z chorobami, które nie pozwalają im na jedzenie glutenu - opowiada biopiekarz Bogdan Smolorz.

 

Wyroby z jego piekarni trafiają na stoły w całej Polsce

 

Kiedy rozmawiamy w jego piekarni w Reńskiej Wsi, wypieka właśnie chlebki z komosy ryżowej, kasztanów czy prosa.

Następnego dnia trafią one kurierem do klientów, którzy wcześniej złożyli zamówienia.

 

- Robienie pieczywa bezglutenowego to dla mnie wyzwanie - przyznaje Smolorz. - Potrzebna była do tego osobna piekarnia z nowym wyposażeniem, by nie było zagrożenia, że miało ono styczność z mąkami zawierającymi gluten.

Sztuką jest także upieczenie świeżego i smacznego chleba z niestosowanych wcześniej produktów, który do tego przetrwa transport.

 

Obydwie piekarnie mają na potwierdzenie stosowania produktów bio i bezglutenowych odpowiednie certyfikaty

 

- Znam pochodzenie składników stosowanych do produkcji - podkreśla Bogdan Smolorz. - Mąkę kupuję w małych młynach, gdzie nie ma możliwości dodawania do niej polepszaczy, a chleb piekę na naturalnych zakwasach, a nie tych z proszku, które sprawiają, że bochenek staje się zapieczoną surową mąką.

 

Opolski piekarz zaangażował się nie tylko w produkcję, ale też - razem z żoną - w edukację zdrowotną.

W Mikołowie, organizują targi zdrowej żywności i prowadzą prelekcje, a w Opolu można ich spotkać na sobotnim Eko-Bazarze.

Wideo

Materiał oryginalny: Opolskie biopiekarnie pieką chleb dla całego kraju - Nowa Trybuna Opolska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3