Pierwsze szparagi już w sprzedaży. Na krajowe warzywa sezonowe trzeba jeszcze poczekać. Ile kosztują szparagi z importu? Jak je obierać?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Zielone szparagi wystarczy pozbawić twardych łusek. Choć można je zjeść na surowo, wiele osób tego nie poleca, lepiej poddać je obróbce cieplnej.
Zielone szparagi wystarczy pozbawić twardych łusek. Choć można je zjeść na surowo, wiele osób tego nie poleca, lepiej poddać je obróbce cieplnej. pixabay.com/birgl
Wiosna kojarzy nam się z nowalijkami. Świeża sałata na kanapce, chrupiąca rzodkiewka na przekąskę, czy też szczypiorek w sałatce – na te smaki czeka wielu z nas. Zanim pojawią się krajowe warzywa, do sprzedaży trafiają importowane, z krajów o cieplejszym klimacie. W kilku marketach widać już m.in. szparagi. Ile kosztują?

Spis treści

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi mają to do siebie, że są typowo sezonowym warzywem. Pojawiają się na krótko, potem trzeba na nie czekać cały rok. Warto je włączyć do diety ze względu na właściwości prozdrowotne.

Szparagi są wartościowym elementem diety, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który wspiera rozwój prawidłowej mikroflory jelita grubego. Są także cennym źródłem potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K, pisze Marta Siesicka-Osiak na Stronie Zdrowia.

Z roku na rok rośnie liczba osób, które sięgają po szparagi. Kiedyś warzywo było mniej znane na tle popularnych marchewek i pomidorów, dziś delikatne pęczki stanowią zdrową przekąskę lub bazę do wielu dań.

Kiedy jest sezon na szparagi?

W sklepach pojawiły się pierwsze szparagi. Czy to oznacza początek sezonu? Warto wiedzieć, że warzywa, które pod koniec marca trafiają do sprzedaży, nie pochodzą od polskich rolników, lecz z importu. W ciepłych krajach niektóre z warzyw i owoców dojrzewają szybciej, a potem przemierzają długie trasy, aby kusić klientów w innych państwach.

Europejski sezon na szparagi zaczyna się szybciej, w tym roku w drugiej połowie marca. Najczęściej warzywa przybywają na półki polskich sklepów z Hiszpanii, Włoch, ewentualnie Meksyku. Na krajowe nowalijki trzeba jeszcze poczekać – pierwsze można zobaczyć pod koniec kwietnia, właściwy sezon trwa od maja do czerwca.

Są to warzywa z polskich opraw, oznacza to, że dużo łatwiej dostać bardzo świeże warzywa, które nie spędziły w transporcie zbyt wiele czasu. To również gwarancja, że zawierają dużo więcej wartości odżywczych. Na szparagi warto poczekać do maja, przekonuje Justyna Madan, Strefa Agro.

Jak rozpoznać świeże szparagi? Tak je potraktuj

Czasem importowane szparagi są lekko wyschnięte. Dzieje się tak, gdy przebywają długą drogę do miejsca sprzedaży. Świeże warzywa powinno się przechowywać w wodzie. Przy zakupie warto sprawdzić ich jędrność, powinny być twarde i giętkie, a nie miękkie. Główki z kolei powinny być zamknięte, niekruszące się. Najlepiej spożywać szparagi po obróbce cieplnej. Nadają się na zupę, do sałatek, do dań głównych, a także jako przekąska. Zarówno białe, jak i zielone, trzeba pozbawić twardych łusek i zdrewniałych końcówek. Główki nie wymagają obierania. W przypadku młodych szparagów wystarczy tylko obciąć końcówkę.

Ceny szparagów 2024. Importowane droższe

Pierwsze szparagi nie są polskie, a więc ich cena na starcie sezonu będzie wyższa. W jednym z marketów pęczek hiszpańskich szparagów (500 g) to koszt 14,99 zł, przy okazji promocji – 9,99 zł. Inna sieć oferuje warzywa z Hiszpanii lub Włoch również w cenie 14,99 zł za pół kilograma. Znany dyskont do końca marca przewidział promocję – 8,99 zł za 250 g.

W hurcie też już widać szparagi. Jak podaje nam biuro prasowe Rynku Hurtowego w Broniszach, obecnie zielone są w cenie 150 zł za 11 pęczków (pęczek 450 g), czyli 1 pęczek kosztuje ok. 14 złotych.

W szczycie sezonu krajowego ceny powinny pójść w dół. Dlaczego lepiej stawiać na lokalne produkty? Po pierwsze, są zdrowsze, po drugie ich droga na stół jest krótsza.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera