W sklepach zaczynają pojawiać się szparagi. Warto je kupować już teraz? Sprawdź jak rozpoznać, czy szparagi są świeże

Justyna Madan
Justyna Madan
Chociaż pierwsze szparagi pojawiły się już w marketach, warto poczekać na właściwy sezon, który rozpocznie się pod koniec kwietnia. Wówczas mamy pewność, że są to świeże, lokalne warzywa.
Chociaż pierwsze szparagi pojawiły się już w marketach, warto poczekać na właściwy sezon, który rozpocznie się pod koniec kwietnia. Wówczas mamy pewność, że są to świeże, lokalne warzywa. pixabay.com
Wiosna to czas odnowy, rodzącego się życia i nowalijek. Miłośnicy warzyw, ale nie tylko, bo jest to prawdziwy przysmak każdego smakosza, z niecierpliwością czekają na szparagi. Te delikatne, smaczne i bogate w wartości odżywcze warzywa pojawiają się tylko na chwilę i znów trzeba czekać na nie przez cały rok. Czy warto je kupować już teraz, czy lepiej poczekać na polskie warzywa? Jak rozpoznać, czy szparag jest świeży?

Spis treści

Szparagi są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Nie zawierają cholesterolu, mają niewiele kalorii, a przy okazji są bogate w witaminy (K, B, C, E, A) i kwas foliowy. Zawierają też potas, żelazo, wapń czy magnez, dlatego warto je jeść. Najlepiej jednak robić to w sezonie.

Czy to już sezon na szparagi?

W sieciach handlowych typu Carrefour, Biedronka czy Kaufland, pojawiły się już pierwsze szparagi. Póki co, cena nie zachwyca i sięga nawet 20 złotych za pęczek, chyba że trafi się oferta z gazetki, wówczas kosztują mniej niż 15 złotych. Skąd szparagi w polskich sklepach? Odpowiedź jest prosta. Z Hiszpanii, pakowane w Niemczech. Oznacza to, że przebyły bardzo długą drogę, zanim trafiły na sklepową półkę.

- W marcu rozpoczął się nowy sezon europejski na szparagi. Obecnie dostępne w naszych hiper- i supermarketach szparagi zielone pochodzą z Hiszpanii. W kwietniu możemy spodziewać się pierwszych dostaw szparagów z Polski, które niezwłocznie również trafią na półki naszych sklepów - wyjaśnia Michał Wójcik, Menedżer Grupy Kategorii Produktowych - Produkty Świeże Carrefour Polska.

Sezon na szparagi w Polsce jest krótki, trwa około miesiąca – od maja do czerwca. Są to warzywa z polskich opraw, oznacza to, że dużo łatwiej dostać bardzo świeże warzywa, które nie spędziły w transporcie zbyt wiele czasu. To również gwarancja, że zawierają dużo więcej wartości odżywczych. Na szparagi warto poczekać do maja.

Szparagi powinny być zanurzone w wodzie, aby zachowały świeżość, ale rzadko się to zdarza, zwłaszcza w dużych sklepach, zazwyczaj po prostu leżą w lodówce. Szparagi, które dotarły do nas z Hiszpanii są już zazwyczaj lekko podwiędłe. Skąd wiadomo, że warzywa są świeże?

Jak sprawdzić, czy szparagi są świeże?

Jest kilka prostych sposobów na to, aby sprawdzić, czy szparagi są świeże. Najlepszą opcją jest przełamanie jednego, ale oczywiście w sklepach tego robić nie wolno. Można natomiast wygiąć go odrobinę, żeby sprawdzić, czy nie jest zbyt miękki.

Poza tym szparagi warto potrzeć delikatnie o siebie. Jeśli trzeszczą, skrzypią – to znaczy, że są świeże. Znaczenie ma też grubość, ale nie w każdym przypadku. Chociaż zielone szparagi są najsmaczniejsze cienkie, tak naprawdę ich rozmiar nie ma znaczenia, zmienia się to w przypadku szparagów białych. Są one z natury grubsze niż zielone, ale jeśli są bardzo grube, oznacza to, że warzywo jest przerośnięte i będzie niesmaczne.

Ważna jest też końcówka i główka. Świeże szparagi mają zamknięte, niepokruszone główki, które ściśle przylegają do łodygi. W przypadku szparagów białych – główka świeżych ma ten sam kolor co łodyga. Końcówka natomiast powinna być wilgotna, sucha oznacza, że szparag nie jest świeży.

W domu przechowujemy je w lodówce, owinięte wilgotną szmatką. Najlepiej jest kupować szparagi na bieżąco i jeść jak najświeższe, jednak jeśli chcemy czuć wiosenny klimat dłużej, szparagi można też zamrozić. Myjemy i osuszamy, białe najlepiej jest wcześniej obrać.

Dlaczego warto kupować lokalnie?

Dlaczego lepiej jest poczekać na krajowe szparagi? Przede wszystkim dlatego, że są zdrowsze, smaczniejsze, a wszystko to z mniejszą szkodą dla środowiska. Im mniejsza odległość od pola do stołu, tym lepiej.

Jeśli wybieramy warzywa i owoce wyhodowane w lokalnych sadach i ogrodach, zamiast tych, które musiały przebyć bardzo długą drogę, otrzymujemy wiele korzyści. To nie tylko zrównoważony rozwój i mniejszy wpływ na środowisko (zużycie paliwa, zanieczyszczenie powietrza), ale również świeższa, zdrowsza, smaczniejsza i bogata w składniki odżywcza żywność. My wspieramy lokalnych rolników, a w zamiast otrzymujemy produkt dobrej jakości. Dlatego tak ważne jest również jedzenie sezonowe, czyli tego, co w danym miesiącu oferuje nam nasz klimat.

od 7 lat
Wideo

Dzień pamięci - ZBRODNIA KATYŃSKA

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera