Pomysł na kreatywny czas z dziećmi? Zróbcie domową ciastolinę. Wystarczy 6 składników i kilka minut, a zabawy będzie na wiele godzin

Justyna Madan
Justyna Madan
Wiele dzieciaków uwielbia kreowanie nowych światów za pomocą ciastoliny. Dlaczego by nie zrobić takiej ciastoliny samodzielnie, w domu? Przepis jest niezwykle prosty i zajmuje kilka minut.
Wiele dzieciaków uwielbia kreowanie nowych światów za pomocą ciastoliny. Dlaczego by nie zrobić takiej ciastoliny samodzielnie, w domu? Przepis jest niezwykle prosty i zajmuje kilka minut. Unsplash.com
Ciastolina już od lat jest jedną z ulubionych farm zabawy wielu dzieci. Pobudza wyobraźnię i duże pokłady kreatywności, brudzi ręce i zapełnia czas na wspaniałej zabawie. Okazuje się, że ciastoliny wcale nie trzeba kupować, bo można ją zrobić w domu. Wystarczy 6 składników i kilka minut wolnego czasu.

Zimno, pada, złapało przeziębienie i nie wiadomo, co zrobić z wolnym czasem? Stworzyć miniaturowy i bardzo kolorowy świat z ciastoliny. Domowe ciasto jest miękkie i gąbczaste, ale się nie klei. Jeśli zamkniemy je w torebkach strunowych, przetrwa nawet miesiące. Poza tym zrobienie własnej ciastoliny jest właściwie tańsze, niż jej kupowanie. I wiemy, co znajduje się w środku. Czy jest to wystarczająco dużo plusów, żeby zabrać się za przygotowanie ciasta?

Przepis na domową ciastolinę

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki pszennej mąki,
  • ¾ szklanki drobnej soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszane z 2 łyżeczkami sody oczyszczonej (mogą być 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 szklanki letniej wody,
  • barwniki spożywcze.

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, najlepiej w dużym garnku. Dodajemy olej i powoli dodajemy wodę, cały czas mieszając. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy ciasto zacznie gęstnieć, zdejmujemy je z ognia.

Pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia, a następnie ugniatamy aż masa będzie gładka. Dzielimy ją na kulki i do każdej dodajemy inny kolor barwnika spożywczego. Ponownie ugniatamy, aż kolor dokładnie połączy się z ciastem.

Gotową ciastolinę przechowujemy w torebkach strunowych lub w szczelnie zamykanych pojemnikach, dzięki czemu zachowa miękkość, a dzieci będą mogły bawić się nią nawet przez 3 miesiące.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera