Pomysł na kreatywny czas z dziećmi? Zróbcie domową ciastolinę. Wystarczy 6 składników i kilka minut, a zabawy będzie na wiele godzin

Justyna Madan
Justyna Madan
Wiele dzieciaków uwielbia kreowanie nowych światów za pomocą ciastoliny. Dlaczego by nie zrobić takiej ciastoliny samodzielnie, w domu? Przepis jest niezwykle prosty i zajmuje kilka minut.
Wiele dzieciaków uwielbia kreowanie nowych światów za pomocą ciastoliny. Dlaczego by nie zrobić takiej ciastoliny samodzielnie, w domu? Przepis jest niezwykle prosty i zajmuje kilka minut. Unsplash.com
Ciastolina już od lat jest jedną z ulubionych farm zabawy wielu dzieci. Pobudza wyobraźnię i duże pokłady kreatywności, brudzi ręce i zapełnia czas na wspaniałej zabawie. Okazuje się, że ciastoliny wcale nie trzeba kupować, bo można ją zrobić w domu. Wystarczy 6 składników i kilka minut wolnego czasu.

Zimno, pada, złapało przeziębienie i nie wiadomo, co zrobić z wolnym czasem? Stworzyć miniaturowy i bardzo kolorowy świat z ciastoliny. Domowe ciasto jest miękkie i gąbczaste, ale się nie klei. Jeśli zamkniemy je w torebkach strunowych, przetrwa nawet miesiące. Poza tym zrobienie własnej ciastoliny jest właściwie tańsze, niż jej kupowanie. I wiemy, co znajduje się w środku. Czy jest to wystarczająco dużo plusów, żeby zabrać się za przygotowanie ciasta?

Przepis na domową ciastolinę

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki pszennej mąki,
  • ¾ szklanki drobnej soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszane z 2 łyżeczkami sody oczyszczonej (mogą być 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 szklanki letniej wody,
  • barwniki spożywcze.

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, najlepiej w dużym garnku. Dodajemy olej i powoli dodajemy wodę, cały czas mieszając. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy ciasto zacznie gęstnieć, zdejmujemy je z ognia.

Pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia, a następnie ugniatamy aż masa będzie gładka. Dzielimy ją na kulki i do każdej dodajemy inny kolor barwnika spożywczego. Ponownie ugniatamy, aż kolor dokładnie połączy się z ciastem.

Gotową ciastolinę przechowujemy w torebkach strunowych lub w szczelnie zamykanych pojemnikach, dzięki czemu zachowa miękkość, a dzieci będą mogły bawić się nią nawet przez 3 miesiące.

iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro