Zimno, pada, złapało przeziębienie i nie wiadomo, co zrobić z wolnym czasem? Stworzyć miniaturowy i bardzo kolorowy świat z ciastoliny. Domowe ciasto jest miękkie i gąbczaste, ale się nie klei. Jeśli zamkniemy je w torebkach strunowych, przetrwa nawet miesiące. Poza tym zrobienie własnej ciastoliny jest właściwie tańsze, niż jej kupowanie. I wiemy, co znajduje się w środku. Czy jest to wystarczająco dużo plusów, żeby zabrać się za przygotowanie ciasta?
Przepis na domową ciastolinę
Potrzebujemy:
- 2 szklanki pszennej mąki,
- ¾ szklanki drobnej soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszane z 2 łyżeczkami sody oczyszczonej (mogą być 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 szklanki letniej wody,
- barwniki spożywcze.
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, najlepiej w dużym garnku. Dodajemy olej i powoli dodajemy wodę, cały czas mieszając. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy ciasto zacznie gęstnieć, zdejmujemy je z ognia.
Pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia, a następnie ugniatamy aż masa będzie gładka. Dzielimy ją na kulki i do każdej dodajemy inny kolor barwnika spożywczego. Ponownie ugniatamy, aż kolor dokładnie połączy się z ciastem.
Gotową ciastolinę przechowujemy w torebkach strunowych lub w szczelnie zamykanych pojemnikach, dzięki czemu zachowa miękkość, a dzieci będą mogły bawić się nią nawet przez 3 miesiące.
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?