Tym, czego potrzebujemy na początek, jest czas. Ciasto drożdżowe ze swej natury w tradycyjnym wykonaniu potrzebuje cierpliwości - musi wyrosnąć. Czy przepis na pączki i ich wykonanie jest czymś trudnym? Zdecydowanie nie! Dlatego bez obaw, krok po kroku przeprowadzimy Cię przez kolejne etapy przygotowywania przysmaków na tłusty czwartek.
Tłusty czwartek w 2022 roku przypada 24 lutego
Jest ostatnim dniem przed rozpoczęciem Wielkiego Postu w kościele katolickim, postu poprzedzającego Wielkanoc. Tłusty czwartek, czyli dzień objadania się kończy karnawał. Dzień ten jest też nazywany w tradycji zapustami czy mięsopustem. Data tłustego czwartku jest ruchoma, zależy właśnie od Wielkanocy.
Przepis na pączki - składniki
Czego potrzebujemy do zrobienia pączków? (szklanka = 250 ml)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 6 żółtek
- 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka
- 6-7 łyżek masła
- 1 łyżkę wódki lub octu
- 1 szklankę ciepłego mleka
- 3/4 łyżeczki soli
Poza tym: smalec/olej do smażenia, konfitura (lub inne nadzienie), cukier puder do posypania.
Jak zrobić pączki? Przepis krok po kroku
Składniki zgromadzone? Zatem zabieramy się do robienia pączków!
- Drożdże ucieramy z łyżką cukru i kilkoma łyżkami mleka (w małym garnuszku/rondelku). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy pozostałe mleko.
- Do drugiej miski przesiewamy mąkę i sól. Wlewamy tu utarte żółtka z mlekiem oraz wyrośnięte drożdże. Mieszamy, dodajemy wódkę/ocet.
- Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie.
- Przykrywamy ścierką i dostawiamy do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).
- Po tym czasie odrywamy dłońmi małe kawałki ciasta i formujemy dłońmi okrągłe placki. Na środek kładziemy konfiturę i zlepiamy brzegi placka do siebie. Formujemy kulkę i odkładamy zlepioną częścią do dołu na posypanej mąką desce czy serwecie.
- Gdy już wszystkie mąki zostały ukształtowane, przykrywamy je ścierką na min. 15 min do wyrośnięcia.
- Smażymy pączki w rozgrzanym tłuszczu, aż zbrązowieją z obu stron.
- Wyjmujemy na papier, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wystygnięciu posypujemy pudrem.
Pomysły na nadzienie: dżem truskawkowy, konfitura malinowa lub różana, powidła, kawałek banana w zestawie z kawałkiem czekolady. Do wyrabianego ciasta można dodać aromat waniliowy albo pomarańczowy, zetrzeć trochę skórki cytryny.
Ile pączków wyjdzie z podanych proporcji? To trudne do określenia, bo zależy od wielkości, jaką im nadamy, ale minimum kilkanaście z pewnością zawita na talerzu.
Więcej przepisów: