Przepisy na jesienne nalewki. Prosty sposób na nalewkę z derenia, aronii, jarzębiny czy czeremchy

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Niektóre owoce po umyciu i oczyszczeniu należy zamrozić, inne warto sparzyć gorącą wodą, ale krótko, by nie puściły cennego soku.Oto owoce z ogrodu i lasu, z których można zrobić jesienną nalewkę --->
Niektóre owoce po umyciu i oczyszczeniu należy zamrozić, inne warto sparzyć gorącą wodą, ale krótko, by nie puściły cennego soku.Oto owoce z ogrodu i lasu, z których można zrobić jesienną nalewkę --->pixabay.com/silviarita
Udostępnij:
Przepisy na nalewki uwzględniają zarówno owoce z przydomowych sadów, poboczy, jak i lasów. Owoce dojrzewające pod koniec lata i jesienią znakomicie sprawdzają się do przygotowania nalewek. Przepisy są dość proste, choć przyda się nieco cierpliwości.

Dereniówka, aroniówka, nalewka z jarzębiny, jałowca a może czeremchy? Którą przygotujesz w tym roku? Przełom lata i jesieni to doskonały czas na przygotowywanie przetworów, soków i nalewek. Owoce są znakomitym źródłem witamin, sprawdzają się jako dodatek do herbaty, gdy odczuwamy pierwsze objawy przeziębienia.

Z czego we wrześniu i październiku można zrobić nalewkę?

Przepis na nalewkę. Niektóre owoce warto zamrozić

Są owoce, które w pierwszej kolejności wymagają, by je zamrozić. Aronię wystarczy na dobę, ale na przykład dereń, owoce tarniny czy jarzębina w zamrażalniku powinny spędzić do 2 tygodni. Mrożenie sprawi, że pozbędziemy się cierpkiego, gorzkiego posmaku.

To też może Cię zainteresować

Jak zrobić nalewkę? Przepis jest podobny dla niemal wszystkich owoców

  • Owoce (świeże lub rozmrożone) umieszczamy w duży słoiku i zalewamy je spirytusem lub wódką. Odstawiamy na 5-6 tygodni, poruszamy słoikiem co kilka dni. Po tym czasie zlewamy płyn.
  • Teraz czas przygotować kolejną część naszej nalewki. Pozostałe owoce zasypujemy cukrem i pozostawiamy na tydzień.
  • Po rozpuszczeniu cukru w słoiku z owocami utworzy się gęsty syrop. Dołączamy go do wcześniej zlanego płynu. Takie połączenie odstawiamy na ok. 3 miesiące.
  • Następnie przefiltrowaną nalewkę (można przelać przez tkaninę ułożoną na sitku), rozlewamy do butelek. Po kolejnych 3 miesiącach domowej roboty nalewka powinna być gotowa.

Przepisy na leśne specjały można znaleźć w publikacji Lasów Państwowych: "Dobre z lasu, czyli natura od kuchni" <--- jest dostępna online.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie