Spis treści
Nie tylko truskawki i czereśnie. Latem spotkasz też śliwki
Pierwsze śliwki charakteryzuje mała podaż, co skutkuje wyższymi cenami. Dopiero gdy sezon nabierze tempa, owoce będą dostępne w przystępnych cenach. Wielu kucharzy twierdzi, że śliwki wcale nie muszą oznaczać jesiennej zadumy. Smak soczystego owocu można odkryć w letnich przepisach. W lipcu i w sierpniu na straganach można spotkać krajowe odmiany Ruth Gerstetter, Herman, Opal czy Kometę. Uprawia się je na niewielkich powierzchniach, wielu sadowników rezygnuje też z upraw na rzecz bardziej znanych odmian.
Renklody czy węgierki są odmianami średniowczesnymi, dojrzewają w sierpniu i wtedy też powoli zaczną pojawiać się w sprzedaży. Co ciekawe, w tym miesiącu zaczną pojawiać się też mirabelki, które należą do tej grupy. Przed właściwym sezonem można pokusić się o owoce importowane. Pod koniec czerwca za kilogram w hurcie na rynku w Broniszach trzeba zapłacić od 8 do 12 złotych.
Właściwości zdrowotne śliwek. Dlaczego warto je jeść?
Pestkowce zawierają sporo węglowodanów, błonnika, witamin i minerałów. Śliwki polecane są osobom z zaparciami, zmniejszają ryzyko powstania nowotworu jelita. Można je jeść świeże lub w wersji suszonej. Latem wielu z nas stawia na owoce w formie przekąski lub dodatku do lekkich ciast, dopiero na jesień pojawia się chęć na wersję suszoną lub przetworzoną.
Śliwki to owoce o średniej kaloryczności i przeciętnej zawartości węglowodanów. Mają przy tym niski indeks glikemiczny (IG) wynoszący ok. 24, dzięki czemu mogą być spożywane przez diabetyków, informuje Anna Rokicka-Żuk, stronazdrowia.pl.
Domowe przetwory ze śliwek
Lato utożsamiamy z truskawkami, malinami lub owocami leśnymi. Warto jednak przełamać stereotypy i w wakacje wybrać śliwki. Ich wyrazisty smak, w połączeniu z innymi dodatkami, może odmienić kuchnię. Pierwszych odmian nie będzie zbyt wiele, ale na pewno będą smaczne. Popularne węgierki pojawią się miesiąc później. Wielu amatorów gotowania twierdzi, że sierpień i wrzesień to najlepszy czas na robienie przetworów ze śliwek.
Śliwki, z których chcemy przygotować domowe przetwory, powinny być m.in. świeże, dojrzałe, jędrne, nieuszkodzone i bez niechcianych lokatorów. Jeszcze zanim zabierzemy się za szykowanie domowych przetworów ze śliwek na zimę, ponownie sprawdźmy smak owoców. Śliwki umyjmy bezpośrednio przed robieniem marynat, nalewek, powideł czy kompotów. Ogonki usuńmy już po umyciu owoców, bo zabezpieczają one śliwki przed wydostawaniem się ze środka soku, przekonuje Małgorzata Czuba-Skarzyńska, regiodom.pl.
Zobacz, co warto przygotować z letnich śliwek:

NaM - Podlaskie ligawki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?