Spis treści
- Choroby pomidorów. Rośliny jak ludzie, też mogą chorować
- Zwalczanie zarazy pomidora, a właściwie zarazy ziemniaka na pomidorze
- Zaraza na pomidorach. Jak zwalczać chorobę przenoszącą się z ziemniaków?
- Alternarioza pomidora. Choroba, która objawia się ciemnobrunatnymi plamami
- Kiedy stosujesz środki ochrony roślin, pamiętaj o karencji
Bardzo ważna jest obserwacja i szybkie reagowanie na objawy chorób roślin. Plamy na liściach pomidorów, zgnilizna na owocach to sygnały, które powinny nas zaniepokoić.
Lustracje plantacji pomidora, na obecność chorób (zaraza ziemniaka, bakteryjna cętkowatość, alternarioza, rak bakteryjny, wirozy) oraz szkodników (stonka ziemniaczana, wciornastki, gąsienice rolnic) należy przeprowadzać przynajmniej 1-2 razy w tygodniu.
Choroby pomidorów. Rośliny jak ludzie, też mogą chorować
Zaszkodzić krzaczkowi pomidora możemy sami podczas podcinania liści. Gdy chcemy je usunąć, podobnie w przypadku pędów, cięcie należy przeprowadzać bezpośrednio przed planowanymi zabiegami ochronnymi przeciwko chorobom grzybowym i bakteryjnym. Pozwoli to uniknąć infekcji, wskazuje Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Zwalczanie zarazy pomidora, a właściwie zarazy ziemniaka na pomidorze
Skąd bierze się zaraza ziemniaka na pomidorze? Ta najgroźniejsza choroba pomidorów uprawianych w gruncie jest powodowana przez grzyb należący do rodziny Pythiaceae. Początkowo występuje na ziemniakach, a następnie, poprzez zarodniki zostaje przeniesiona na pomidory, wyjaśniają specjaliści z inspektoratu.

Na porażonych owocach powstają brunatne, wodniste, nieco wzniesione nad powierzchnie owoców plamy, które szybko się powiększają i obejmują niekiedy cały owoc. Zainfekowane owoce nie dojrzewają lecz w krótkim czasie gniją.
Objawy występowania tej choroby dają się zauważyć również na liściach. Począwszy od ich brzegu pojawiają się duże, rozlewające się nekrotyczne plamy. Są one najczęściej brązowe, jednak przy pogodzie wilgotnej mogą być prawie czarne.
Przy dużej wilgotności na wszystkich porażonych częściach rośliny (na liściach po spodniej stronie) pojawia się delikatny, szary nalot utworzony z trzonków zarodników konidialnych. Objawy takie można zaobserwować już w połowie lipca.
Patogen zimuje w postaci grzybni w porażonych ziemniakach przechowywanych w kopcach lub przechowalniach. Źródłem infekcji na pomidorach są zakażone plantacje ziemniaków znajdujących się w pobliżu. Rozwojowi choroby sprzyja niska temperatura – do 18 st. C oraz wilgotna i deszczowa pogoda. W takich warunkach patogen może zniszczyć cały plon.
Zaraza na pomidorach. Jak zwalczać chorobę przenoszącą się z ziemniaków?
Pierwszy zabieg przeciw zarazie pomidorów należy wykonać preparatem wgłębnym – systemicznym. Działkowcy zalecają, by następne zabiegi w zależności od pogody przeprowadzić preparatami ekologicznymi:
z pokrzywy 1:10, skrzypu 1:1, drożdży 100g w 1 L wody, czosnku (główka czosnku – rozrobiona w 1 L wody). Zabiegi te wykonujemy w odstępach ok. 10 dniowych.
Zalecenia Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa:
- Unikać sadzenia pomidorów w pobliżu plantacji ziemniaków,
- stosować odmiany tolerancyjne na tego patogenu. Na opakowaniach tolerancja ta oznaczona jest jako –Ph,
- Sadzić pomidory w rzędach usytuowanych w kierunku wiatrów, aby usunąć nadmiar wilgoci,
- Przy podlewaniu unikać zraszania liści,
- Stosować preparaty chemiczne zapobiegawczo przed wystąpieniem choroby na ziemniakach,
- stosować preparaty chemiczne interwencyjnie w momencie wystąpienia pierwszych objawów chorobowych.
Alternarioza pomidora. Choroba, która objawia się ciemnobrunatnymi plamami
Już w połowie czerwca może dać o sobie znać kolejna choroba wywoływana przez grzyby - alternarioza pomidora. Początkowo wyst ąpuje na dolnych lisciach. Patogen porażać może liście, pędy i owoce pomidora.
Charakterystyczne są ciemnobrunatne plamy z wyraźnie zaznaczonymi brzegami, średnicy około 1 cm. Owoce porażane są w późniejszym czasie, zazwyczaj w drugiej połowie lata. W okolicy szypułki tworzą się rozległe plamy, także z wyraźnie zaznaczonymi brzegami. Powstaje sucha zgnilizna owoców z czarnym nalotem zarodników i trzonków konidialnych.
Profilaktyka i zwalczanie
- Stosować przynajmniej 3- letnią przerwę w uprawie pomidora i ziemniaka na tym samym polu.
- Zaprawiać nasiona zaprawami nasiennymi.
- Po zbiorach usuwać i niszczyć resztki roślinne.
- Zwalczanie choroby odbywa się jednocześnie ze zwalczaniem zarazy ziemniaka na pomidorze.
Profilaktyka i zwalczanie.
- Uprawiać odmiany odporne (na opakowaniach oznakowane Tm).
- Odkażać nasiona przeznaczone do siewu: Termicznie – przetrzymywać przez trzy dni w komorze z temperaturą 72ºC, Chemicznie: moczyć wydobyte nasiona przez 20 minut w 10% roztworze fosforanu trójsodowego o temperaturze 20–30ºC, następnie dokładnie je wypłukać i wysuszyć.
- Nasiona wysiewać do odkażonego podłoża.
- Przed nowym sezonem dokładnie odkazić skrzyneczki, narzędzia i sprzęt.
- Przed pikowaniem rozsadę pomidora podlać cieczą przyrządzoną z 2% mleka uzupełnionego 8 litrami wody. Zabieg taki utrudnia wnikanie wirusa do roślin.
Kiedy stosujesz środki ochrony roślin, pamiętaj o karencji
Dla każdego preparatu, ktory wybierzemy do zwalczania chorób czy szkodników w pomidorach, określa się okresy karencji, czyli czas jaki musi upłynąć od wykonania zabiegu do zbioru. Na etykiecie będzie określony w dniach lub godzinach.
Podanego na etykietach okresu karencji należy bezwzględnie przestrzegać. Określa się także okresy prewencji dla ludzi i pszczół, tj. czas jaki musi upłynąć od zastosowanego zabiegu do wejścia ludzi na plantację lub do nalotu pszczół.
Źródło: Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Metodyka integrowanej produkcji pomidorów gruntowych (wydaje III, luty 2020)

NaM - Podlaskie ligawki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?