- Kiedyś za bochenek płaciło się 2 złote, skąd te ceny? – pytają klienci.
W 2020 roku Polak spożywał średnio 2,75 kg pieczywa miesięcznie, co daje 33 kg rocznie - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Lubimy chleb, chętnie wykorzystujemy go na śniadanie czy kolację. Jak prezentują się stawki za pieczywo w zależności od miejsca zamieszkania i rodzaju wyrobu?
W każdym regionie ceny chleba są inne. Gdzie zapłacisz mniej?
W zależności od piekarni i regionu, ceny chleba różnią się. Sieciówki oferują tańsze pieczywo niż lokalne zakłady. W Warszawie za zwykły firmowy biały bochenek należy zapłacić 3-4 złote, z kolei razowy pojawia się w cenach ok. 6 złotych. Najwięcej liczy się za chleby z linii fit lub ziarnistych. Za odmiany orkiszowego pieczywa należy szykować ponad 10 złotych.
W Białej Podlaskiej za 0,5 kg pszennego chleba trzeba zapłacić 3,30 złotych. W Nysie w woj. opolskim klienci znajdą bochenek chleba o wadze 1 kg za 4,30 złotych.
W Sosnowcu w jednej z piekarni za średni biały chleb trzeba wyłożyć 5,60 złotych, za ten z serii fitnessowych już 6,80 złotych. W Łomży zwykły pszenny kosztuje 3,80 złotych za mały bochen, zaś we Wrocławiu już 4,30 złotych. W Bydgoszczy chleb razowy można znaleźć już za 4 złote, z kolei żytni ze słonecznikiem 4,50 złotych.
Co na to branża? Piekarze są zmuszeni podnosić ceny
W trudnej sytuacji są również piekarze. Oni odczuwają wzrost cen mąki, nabiału, a także energii i gazu. Większe wydatki to także większe koszty produkcji, co przekłada się na cenę wyrobów.
- Staramy się, aby te podwyżki to nie był jednorazowy strzał. Robimy to stopniowo, żeby ceny nie były drastyczne dla klientów – mówi Marta Anusz z Przystanku Piekarnia w Warszawie.
Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego podkreślił, że branża stara się dostosowywać do panującej sytuacji na rynku.
- W aktualnej rzeczywistości rynkowej trudno oczekiwać od młyna, aby oferował i sprzedał mąkę do piekarni, nie mając zabezpieczonego surowca do jej produkcji - czytamy w mediach społecznościowych.
Związkowcy dodają, że sytuacja na rynku odbija się na produkcji.
- W młynarstwie prąd to 3 – 4 proc. kosztów wyprodukowania mąki. Wydaje się niedużo, ale przy wzroście cen energii w skrajnych przypadkach o kilkaset procent, zaczyna to być istotne. Ponadto doszły podwyżki opłat stałych związanych z dostawą energii czy wprowadzona w tym roku tzw. opłata mocowa - informują.
Rozbieżności cen zależne są od miejsca zamieszkania, opłat, które ponoszą właściciele piekarni, a także tego, czy dany biznes prowadzony jest masowo czy typowo rzemieślniczo.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC Kremowy
Malakser Kitchen Aid 5KFP1644EACUrządzenie służy d…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM175PSEMA Matcha
KitchenAid mikser planetarny Artisan. Amerykański,…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEKG Zieleń Kyoto
Mikser KitchenAid Artisan 5 / 185 KG 5KSM185PSEKG …
kup teraz

KitchenAid 5KFC0516EAC Kremowy
Mini Malakser 1,1L KitchenAid 5KFC0516Lekka i komp…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPH Koralowy
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat