Spis treści
- Choroby pomidorów. Rośliny jak ludzie, też mogą chorować
- Zaraza ziemniaczana na pomidorach. Objawy
- Zaraza na pomidorach. Jak zwalczać chorobę?
- Alternarioza pomidora. Choroba, która objawia się ciemnobrunatnymi plamami
- Septorioza pomidora ujawnia się przez drobne, żółtawe plamki
- Zgorzel podstawy łodyg i czarna zgnilizna owoców pomidora
- Kiedy stosujesz środki ochrony roślin, pamiętaj o karencji
Kluczowa sprawa na początek: obserwuj i szybko reaguj, gdy widzisz objawy chorób roślin. Jeśli nie masz doświadczenia, zrób zdjęcie i poszukaj podobnych śladów w internecie albo aplikacji dla ogrodników. Między innymi plamy na liściach pomidorów, zgnilizna na owocach to sygnały, które powinny nas zaniepokoić.
Choroby pomidorów. Rośliny jak ludzie, też mogą chorować
Lustracje plantacji pomidora, na obecność chorób (zaraza ziemniaka, bakteryjna cętkowatość, alternarioza, rak bakteryjny, wirozy) oraz szkodników (stonka ziemniaczana, wciornastki, gąsienice rolnic) przeprowadź przynajmniej 1-2 razy w tygodniu.
Zaszkodzić krzaczkowi pomidora możesz sam/a na przykład podczas podcinania liści. Gdy chcesz je usunąć, podobnie w przypadku pędów, cięcie przeprowadzaj bezpośrednio przed planowanymi zabiegami ochronnymi przeciwko chorobom grzybowym i bakteryjnym. Pozwoli to uniknąć infekcji, wskazuje Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Metodyce Integrowanej produkcji pomidorów gruntowych.
Zaraza ziemniaczana na pomidorach. Objawy
Skąd bierze się zaraza ziemniaka na pomidorze? Ta choroba jest zaliczana do najgroźniejszych dla pomidorów uprawianych w gruncie. Powoduje ją grzyb należący do rodziny Pythiaceae. Początkowo występuje na ziemniakach, a następnie, poprzez zarodniki zostaje przeniesiona na pomidory, wyjaśniają specjaliści z inspektoratu. Właśnie dlatego lepiej nie sadzić ziemniaków i pomidorów w małej odległości od siebie.
Jak rozpoznać zarazę na pomidorach? Na porażonych owocach powstają brunatne, wodniste, nieco wzniesione nad powierzchnie owoców plamy, które szybko się powiększają i czasem obejmują cały owoc. Zainfekowane owoce nie dojrzewają, a zamiast tego w krótkim czasie gniją.
Objawy zarazy znajdziesz też na liściach. Na brzegu pojawiają się duże, rozlewające się nekrotyczne plamy. Najczęściej brązowe, a nawet prawie czarne przy wilgotnej pogodzie. Przy dużej wilgotności zauważysz szary nalot na wszystkich porażonych częściach rośliny.
Takie objawy na ogół można zaobserwować już w połowie lipca.
Patogen zimuje w postaci grzybni w porażonych ziemniakach przechowywanych w kopcach lub przechowalniach. Źródłem infekcji na pomidorach są zakażone plantacje ziemniaków znajdujących się w pobliżu. Rozwojowi choroby sprzyja niska temperatura – do 18 st. C oraz wilgotna i deszczowa pogoda. W takich warunkach patogen może zniszczyć cały plon,, czytamy w Metodyce opracowanej przez ekspertów Instytutu Ogrodnictwa.
Zaraza na pomidorach. Jak zwalczać chorobę?
Pierwszy zabieg przeciw zarazie pomidorów należy wykonać preparatem wgłębnym – systemicznym. Działkowcy zalecają, by następne zabiegi w zależności od pogody przeprowadzić preparatami ekologicznymi:
z pokrzywy 1:10, skrzypu 1:1, drożdży 100g w 1 L wody, czosnku (główka czosnku – rozrobiona w 1 L wody). Zabiegi te wykonujemy w odstępach ok. 10 dniowych.
Zalecenia Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa:
- unikaj sadzenia pomidorów w pobliżu plantacji ziemniaków,
- stosuj odmiany tolerancyjne na tego patogenu. Na opakowaniach tolerancja ta oznaczona jest jako –Ph,
- sadź pomidory w rzędach usytuowanych w kierunku wiatrów, aby usunąć nadmiar wilgoci,
- przy podlewaniu unikaj zraszania liści,
- stosuj preparaty chemiczne zapobiegawczo przed wystąpieniem choroby na ziemniakach,
- stosuj preparaty chemiczne interwencyjnie w momencie wystąpienia pierwszych objawów chorobowych.
Alternarioza pomidora. Choroba, która objawia się ciemnobrunatnymi plamami
Już w połowie czerwca może dać o sobie znać kolejna choroba wywoływana przez grzyby - alternarioza pomidora. Początkowo występuje na dolnych lisciach. Patogen poraża zarówno liście, pędy, jak i owoce pomidora.
Charakterystyczne są ciemnobrunatne plamy z wyraźnie zaznaczonymi brzegami, średnicy około 1 cm. Owoce porażane są w późniejszym czasie, zazwyczaj w drugiej połowie lata. W okolicy szypułki tworzą się rozległe plamy, także z wyraźnie zaznaczonymi brzegami. Powstaje sucha zgnilizna owoców z czarnym nalotem zarodników i trzonków konidialnych.
Profilaktyka i zwalczanie alternariozy pomidora
- stosuj przynajmniej 3-letnią przerwę w uprawie pomidora i ziemniaka na tym samym polu.
- zaprawiaj nasiona zaprawami nasiennymi.
- po zbiorach usuwaj i niszcz resztki roślinne.
Septorioza pomidora ujawnia się przez drobne, żółtawe plamki
Kolejna z chorób jest szeroko rozpowszechniona na pomidorach uprawianym w gruncie, powodowana przez grzyby. Rozwojowi choroby sprzyjają wyższe temperatury (20-25ºC) i wilgotna pogoda (85–90%), duże zagęszczenie roślin, uprawa bez palików, a także uprawa w mało przewiewnym terenie lub w zagłębieniach terenu. Możesz stracić większość plonów.
Występuje we wszystkich fazach rozwojowych pomidora zarówno na liściach, pędach, działkach kielicha jak i na owocach.
Na porażonych liściach tworzą się liczne, drobne, początkowo żółtawe, później brunatno szare plamy z ciemniejszymi brzegami. Następnie plamy się zlewają, liście wraz z ogonkami przedwcześnie zamierają i usychają. Całe rośliny wcześniej kończą wegetację w wyniku zamierania. Powoduje to znaczne obniżenie plonu.
Profilaktyka i zwalczanie septoriozy pomidora:
- stosuj 3–4 –letni płodozmian,
- starannie niszcz resztki roślinne,
- dobieraj do uprawy pomidora pola przewiewne,
- sadź rośliny w rzędy usytuowane w kierunki wiatru.
Zgorzel podstawy łodyg i czarna zgnilizna owoców pomidora
Lista chorób pomidorów jest długa. Kolejna, o której wspominamy to choroba powodowana przez grzyb zaliczany do rzędu Dothideales. W warunkach uprawy polowej rzadziej występuje zgorzel podstawy łodyg natomiast znacznie częściej czarna zgnilizna owoców. Najwięcej owoców gnije pod koniec lata i na początku jesieni.
Zgnilizna zaczyna się u podstawy owocu, stopniowo powiększa się tworząc współśrodkowe kręgi gnijących plam. Zgnilizna obejmuje cały owoc. Zainfekowane owoce często jeszcze zielone opadają.
W okresie wegetacji grzyb rozprzestrzenia się poprzez zarodniki konidialne wraz z rozpryskiwaną wodą, lub może być przenoszony podczas prac pielęgnacyjnych. Rozwojowi choroby sprzyja chłodniejsza temperatura (15–20ºC) i duża wilgotność powietrza (około 90%).
Profilaktyka i zwalczanie czarnej zgnilizny .
- Przestrzegaj przynajmniej 3-letniego następstwa uprawy pomidora na tym samym miejscu.
- Nasiona pobieraj ze zdrowych plantacji, usuwaj i niszcz wszystkie resztki roślinne.
- Do wysiewu stosuj nasiona zaprawiane, produkcję rozsady prowadź na powierzchniach odkażanych, odkażać skrzynki, narzędzia.
- Zabiegi prowadzone przeciwko zarazie ziemniaka całkowicie wystarczą do zwalczenia tej choroby.
Kiedy stosujesz środki ochrony roślin, pamiętaj o karencji
Dla każdego preparatu, który wybierzesz do zwalczania chorób czy szkodników w pomidorach, określa się okresy karencji, czyli czas, jaki musi upłynąć od wykonania zabiegu do zbioru. Na etykiecie będzie określony w dniach lub godzinach. Przestrzegaj ich dla własnego zdrowia i wszystkich tych, którzy będą jedli twoje pomidory.
Źródło: Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Metodyka integrowanej produkcji pomidorów gruntowych (wydaje III, luty 2020)
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?