- Niewłaściwe stosowanie środków ochrony roślin na kwitnących polach i drzewach w ciągu dnia może doprowadzić do zatrucia i upadku rodzin pszczelich. Warto pamiętać, że pszczoły znacznie zwiększają plony, a co za tym idzie, pozytywnie wpływają na biznes. Brak zapylaczy to często brak żywności i pracy. Ponadto wytrucie owadów może grozić utratą dopłat bezpośrednich - wyjaśnia Katarzyna Zawada, w artykule dla Strefy Agro.
Stosowanie pestycydów może mieć fatalne skutki
Spadek liczby zapylaczy związany z pestycydami jest ogromnym problemem dla upraw żywności na całym świecie. - Pestycydy są poważnym zagrożeniem dla populacji owadów, a ponieważ owady są podstawą bogactwa i równowagi ekosystemu, jakakolwiek utrata ich różnorodności może mieć katastrofalne skutki – komentuje Menail.
Imidaklopryd, środek z grupy neonikotynoidów, jest jednym z najczęściej stosowanych insektycydów na świecie. Wraz z dwoma innymi środkami z tej grupy, imidaklopryd został zakazany przez UE w 2018 r., jednak jego stosowanie jest nadal dozwolone w innych częściach świata, w tym w USA.
- Neonikotynoidy należą do najbardziej toksycznych i szkodliwych insektycydów. Są szeroko stosowane i są bardzo trwałe w środowisku. Zatem zapobieganie narażeniu pszczół i ich zatruciom jest praktycznie niemożliwe – zwraca uwagę Menail. - Lepszą strategią jest wzmocnienie układu odpornościowego i metabolizmu pszczół miodnych tak, aby umożliwić im przezwyciężenie zatrucia.
W czasie badania, pszczoły piły olej
Aby sprawdzić, jak badany olej wpływa na pszczoły podczas długotrwałej ekspozycji na ten neonikotynoid pszczoły karmiono roztworem cukru, który zawierał dodatkowo pestycyd, olej z nawrotu polnego lub zarówno pestycyd, jak i badany olej.
Po 25 dniach takiego karmienia Menail i jego współpracownicy zbadali, jak mitochondria pszczół radzą sobie z wytwarzaniem cząsteczek ATP, czyli nośników energii wykorzystywanej przez komórki organizmu.
- Wyniki potwierdziły naszą hipotezę o hamującym wpływie imidakloprydu na oddychanie mitochondrialne - zrelacjonował Menail. - To, co było ekscytujące i w pewnym sensie zaskakujące, to natychmiastowy korzystny wpływ oleju Ahiflower na oddychanie mitochondrialne. U pszczół miodnych karmionych jednocześnie imidakloprydem i olejem z nawrotu niektóre parametry procesu powróciły do tego samego poziomu, co u pszczół z grupy kontrolnej.
Opisane odkrycia mogą być zastosowane do stworzenia suplementów diety, które mogłyby przyczynić się do zmniejszenia śmiertelności pszczół miodnych spowodowanej przez pestycydy. - Uważamy, że ta strategia jest obiecująca — powiedział Menail i dodał, że suplementy dla pszczół z olejem z nawrotu polnego mogłyby pozytywnie wpłynąć na produkcyjność pszczół oraz ich układ odpornościowy.
Źródło:

Mięso z laboratorium nie dla Włochów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?