Spis treści
Sezon w pełni. Przy wjazdach do lasu w miniony pogodny weekend było zaparkowanych wiele aut. Ruszyliśmy na grzybobranie. Pełne kosze czy wiaderka dorodnych okazów to powód do dumy i... obaw, jeśli nie mamy doświadczenia, a do lasu zaglądamy raz na kilka lat. Jeśli masz wątpliwości, czy dany grzyb jest jadalny, nie jedz, pokaż ekspertowi.
Gdzie można sprawdzić, czy grzyby są jadalne?
Bezpłatnie grzyby oceniają grzyboznawcy w powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Błąd zdarza się popełnić nawet wytrawnym grzybiarzom. Sanepid zachęca, by sprawdzać swoje znaleziska, można korzystać z aplikacji mobilnych, które pomogą zidentyfikować znalezione grzyby. Warto posiłkować się również tradycyjnym atlasem.
Jest jeszcze jedno, ważne rozwiązanie, gdy mamy wątpliwości. Grzyby warto wówczas zanieść do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej. W placówce sanepidu dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni, czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.
**
Tu znajdziesz kontakt do stacji sanitarno-epidemiologicznej w każdym województwie.
**
Sprzedaż grzybów tylko z atestem
Chcesz sprzedać zebrane grzyby? Tym bardziej musisz mieć atest. Każdy sprzedawca – nawet ten z targowiska czy skraju leśnej drogi – musi posiadać atest na sprzedawane grzyby, przypomina Główny Inspektorat Sanitarny.
GIS: Taki atest może wystawić wyłącznie klasyfikator grzybów świeżych lub grzyboznawca. Nie wystarczy mieć doświadczenie i wiedzę w rozpoznawaniu gatunków jadalnych, niejadalnych i trujących. Grzyboznawcy i klasyfikatorzy powinni mieć wiedzę teoretyczną i praktyczną, potwierdzoną zdanym egzaminem. Tylko wtedy mogą otrzymać odpowiedni certyfikat.
W Polsce odnotowuje się kilkaset przypadków zatruć grzybami rocznie - część z nich kończy się zgonem, przypomina Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy.
Kto może zostać klasyfikatorem grzybów świeżych lub grzyboznawcą?
Warunki, które musisz spełnić, by zostać klasyfikatorem grzybów świeżych:
- jesteś osobą pełnoletnią,
- ukończyłaś/ukończyłeś co najmniej gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową
- ukończyłaś/ukończyłeś kurs specjalistyczny dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów
- zdałaś/zdałeś egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
Grzyboznawca ma prawo oceniać przydatność do spożycia i sprzedaży nie tylko grzybów świeżych, ale i suszonych. Możesz zostać grzyboznawcą, jeśli:
- jesteś osobą pełnoletnią
- posiadasz co najmniej wykształcenie średnie lub średnie branżowe,
- ukończyłaś/ukończyłeś kurs specjalistyczny dla kandydatów na grzyboznawców
- zdałaś/zdałeś egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.
Informacje o kursach i egzaminach na klasyfikatora grzybów świeżych są zamieszczane na stronach państwowych wojewódzkich inspektoratów sanitarnych, zaś na grzyboznawcę na stronie internetowej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu.
Źródło: GIS
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót