Gdzie można sprawdzić, czy grzyby są jadalne? Tu możesz przynieść grzyby do oceny, na targu wymagaj atestu

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Główny Inspektorat Sanitarny wyjaśnia, że główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.
Główny Inspektorat Sanitarny wyjaśnia, że główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów. Anna Kaczmarz/Polska Press
Kto sprawdzi, czy zebrane w lesie świeże grzyby są jadalne? Gdy mamy wątpliwości, możemy udać się do znawców. Klasyfikator grzybów świeżych lub grzyboznawca mogą wystawić atest. Główny Inspektorat Sanitarny podpowiada, gdzie można przynieść grzyby do sprawdzenia i kto ma uprawnienia do takiej oceny. Pamiętaj też, że sprzedawca grzybów musi mieć atest.

Spis treści

Sezon w pełni. Przy wjazdach do lasu w miniony pogodny weekend było zaparkowanych wiele aut. Ruszyliśmy na grzybobranie. Pełne kosze czy wiaderka dorodnych okazów to powód do dumy i... obaw, jeśli nie mamy doświadczenia, a do lasu zaglądamy raz na kilka lat. Jeśli masz wątpliwości, czy dany grzyb jest jadalny, nie jedz, pokaż ekspertowi.

Gdzie można sprawdzić, czy grzyby są jadalne?

Bezpłatnie grzyby oceniają grzyboznawcy w powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Błąd zdarza się popełnić nawet wytrawnym grzybiarzom. Sanepid zachęca, by sprawdzać swoje znaleziska, można korzystać z aplikacji mobilnych, które pomogą zidentyfikować znalezione grzyby. Warto posiłkować się również tradycyjnym atlasem.

Jest jeszcze jedno, ważne rozwiązanie, gdy mamy wątpliwości. Grzyby warto wówczas zanieść do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej. W placówce sanepidu dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni, czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.

**

Tu znajdziesz kontakt do stacji sanitarno-epidemiologicznej w każdym województwie.

**

Sprzedaż grzybów tylko z atestem

Chcesz sprzedać zebrane grzyby? Tym bardziej musisz mieć atest. Każdy sprzedawca – nawet ten z targowiska czy skraju leśnej drogi – musi posiadać atest na sprzedawane grzyby, przypomina Główny Inspektorat Sanitarny.

GIS: Taki atest może wystawić wyłącznie klasyfikator grzybów świeżych lub grzyboznawca. Nie wystarczy mieć doświadczenie i wiedzę w rozpoznawaniu gatunków jadalnych, niejadalnych i trujących. Grzyboznawcy i klasyfikatorzy powinni mieć wiedzę teoretyczną i praktyczną, potwierdzoną zdanym egzaminem. Tylko wtedy mogą otrzymać odpowiedni certyfikat.

W Polsce odnotowuje się kilkaset przypadków zatruć grzybami rocznie - część z nich kończy się zgonem, przypomina Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy.

Kto może zostać klasyfikatorem grzybów świeżych lub grzyboznawcą?

Warunki, które musisz spełnić, by zostać klasyfikatorem grzybów świeżych:

  • jesteś osobą pełnoletnią,
  • ukończyłaś/ukończyłeś co najmniej gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową
  • ukończyłaś/ukończyłeś kurs specjalistyczny dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów
  • zdałaś/zdałeś egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.

Grzyboznawca ma prawo oceniać przydatność do spożycia i sprzedaży nie tylko grzybów świeżych, ale i suszonych. Możesz zostać grzyboznawcą, jeśli:

  • jesteś osobą pełnoletnią
  • posiadasz co najmniej wykształcenie średnie lub średnie branżowe,
  • ukończyłaś/ukończyłeś kurs specjalistyczny dla kandydatów na grzyboznawców
  • zdałaś/zdałeś egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.

Informacje o kursach i egzaminach na klasyfikatora grzybów świeżych są zamieszczane na stronach państwowych wojewódzkich inspektoratów sanitarnych, zaś na grzyboznawcę na stronie internetowej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu.

Źródło: GIS

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wysokie dopłaty do węgla – kończy się termin składania wniosków

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie