Spis treści
Sezon w pełni. Przy wjazdach do lasu w miniony pogodny weekend było zaparkowanych wiele aut. Ruszyliśmy na grzybobranie. Pełne kosze czy wiaderka dorodnych okazów to powód do dumy i... obaw, jeśli nie mamy doświadczenia, a do lasu zaglądamy raz na kilka lat. Jeśli masz wątpliwości, czy dany grzyb jest jadalny, nie jedz, pokaż ekspertowi.
Gdzie można sprawdzić, czy grzyby są jadalne?
Bezpłatnie grzyby oceniają grzyboznawcy w powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Błąd zdarza się popełnić nawet wytrawnym grzybiarzom. Sanepid zachęca, by sprawdzać swoje znaleziska, można korzystać z aplikacji mobilnych, które pomogą zidentyfikować znalezione grzyby. Warto posiłkować się również tradycyjnym atlasem.
Jest jeszcze jedno, ważne rozwiązanie, gdy mamy wątpliwości. Grzyby warto wówczas zanieść do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej. W placówce sanepidu dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni, czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.
**
Tu znajdziesz kontakt do stacji sanitarno-epidemiologicznej w każdym województwie.
**
Sprzedaż grzybów tylko z atestem
Chcesz sprzedać zebrane grzyby? Tym bardziej musisz mieć atest. Każdy sprzedawca – nawet ten z targowiska czy skraju leśnej drogi – musi posiadać atest na sprzedawane grzyby, przypomina Główny Inspektorat Sanitarny.
GIS: Taki atest może wystawić wyłącznie klasyfikator grzybów świeżych lub grzyboznawca. Nie wystarczy mieć doświadczenie i wiedzę w rozpoznawaniu gatunków jadalnych, niejadalnych i trujących. Grzyboznawcy i klasyfikatorzy powinni mieć wiedzę teoretyczną i praktyczną, potwierdzoną zdanym egzaminem. Tylko wtedy mogą otrzymać odpowiedni certyfikat.
W Polsce odnotowuje się kilkaset przypadków zatruć grzybami rocznie - część z nich kończy się zgonem, przypomina Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy.
Kto może zostać klasyfikatorem grzybów świeżych lub grzyboznawcą?
Warunki, które musisz spełnić, by zostać klasyfikatorem grzybów świeżych:
- jesteś osobą pełnoletnią,
- ukończyłaś/ukończyłeś co najmniej gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową
- ukończyłaś/ukończyłeś kurs specjalistyczny dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów
- zdałaś/zdałeś egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
Grzyboznawca ma prawo oceniać przydatność do spożycia i sprzedaży nie tylko grzybów świeżych, ale i suszonych. Możesz zostać grzyboznawcą, jeśli:
- jesteś osobą pełnoletnią
- posiadasz co najmniej wykształcenie średnie lub średnie branżowe,
- ukończyłaś/ukończyłeś kurs specjalistyczny dla kandydatów na grzyboznawców
- zdałaś/zdałeś egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.
Informacje o kursach i egzaminach na klasyfikatora grzybów świeżych są zamieszczane na stronach państwowych wojewódzkich inspektoratów sanitarnych, zaś na grzyboznawcę na stronie internetowej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu.
Źródło: GIS
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?