Jak sprawdzać drób? Sieć Kaufland wprowadza własną klasyfikację chowu kurczaków i oznaczenia drobiu marek własnych

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Sieć Kaufland wychodzi naprzeciw klientom i wprowadza własną klasyfikację drobiu.
Sieć Kaufland wychodzi naprzeciw klientom i wprowadza własną klasyfikację drobiu. Wojciech Kamiński/Gazeta Krakowska
Udostępnij:
Polacy uwielbiają podudzia, skrzydełka, filety i inne podroby, a co za tym idzie rośnie świadomość co do wyboru mięsa. Jak zatem sprawdzać drób? Klienci często chcą wiedzieć skąd pochodzi i w jaki sposób zostało wyprodukowane. Sieć Kaufland wprowadza własną klasyfikację chowu kurczaka oraz specjalne oznaczenia z kurczaka marek własnych.

Badania GAEL, o których wspomina Kaufland, wykazały, że konsumenci mają wysokie oczekiwania co do kupowanych produktów. Sięgając po świeże towary, chcą znać szczegóły dotyczące pochodzenia i składu. W przypadku drobiu, istotne są informacje o chowie, użyciu antybiotyków i miejscu wylęgania.

- Jako sieć handlowa doskonale zdajemy sobie sprawę z ciążącej na naszej sieci odpowiedzialności i konsekwentnie realizujemy strategię odpowiedzialnego biznesu, podejmując różnorodne inicjatywy służące m.in. ochronie środowiska, a także polepszeniu sytuacji zwierząt hodowlanych. Chcemy zagwarantować bardziej odpowiedzialne wytwarzanie produktów pochodzenia zwierzęcego i rozszerzyć asortyment o produkty pochodzące z odpowiedzialnych hodowli. Odpowiadamy tym samym na zapotrzebowanie klientów, którzy coraz częściej analizują skład produktu i jego wartości odżywcze, ale są też coraz bardziej wrażliwi na warunki życia zwierząt hodowlanych. Wprowadzona przez nas przejrzysta klasyfikacja chowu kurczaka według Kaufland w szybki sposób pozwala konsumentom ocenić sposób produkcji mięsa – tłumaczy Jerzy Piątek z Działu Komunikacji Kaufland Polska.

To też może Cię zainteresować

Jak sprawdzać drób?

Kaufland postawił na trzystopniową klasyfikację i identyfikację według cyfr i kolorów. Na etykiecie konsumenci znajdą czytelne informacje na temat warunków chowu kurczaków:

  • kolor niebieski - chów bez antybiotyków,
  • kolor żółty - chów wybiegowy, bez antybiotyków i z minimalną długością chowu 56 dni; wykorzystywane są wolnorosnące rasy kurczaków, a zwierzęta mają możliwość przebywania na wolnym wybiegu przez minimum połowę swojego życia; karmione są paszą bez GMO składającą się minimum w 70 proc. ze zbóż,
  • kolor zielony - chów BIO, bez antybiotyków, minimalna długość chowu 81 dni; wykorzystywane są wolnorosnące rasy kurczaków, które mają możliwość przebywania na wolnym wybiegu przez jedną trzecią swojego życia i karmione są paszą bez GMO składającą się minimum w 70 proc. ze zbóż; produkt ekologiczny, co potwierdza unijny certyfikat „zielonego listka”

Marka stawia także na własne produkty K-Favourites, K-Stąd Takie Dobre czy K-Bio: m.in. tuszki z kurczaka, filety, mięso na gulasz z fileta, nogi, porcje rosołowe i połówki kurczaka.

Źródło: inf. prasowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie