Mniejsze zbiory warzyw i słabsza kondycja może podnieść ceny, więcej kosztuje już pietruszka. GUS oszacował wyniki z pól

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Zbiór warzyw generalnie był mniejszy od ubiegłorocznych zaledwie o 3 proc., jednak między poszczególnymi warzywami różnice są wyraźniejsze. Średnią zawyża np. kukurydza cukrowa (+16 proc.).
Zbiór warzyw generalnie był mniejszy od ubiegłorocznych zaledwie o 3 proc., jednak między poszczególnymi warzywami różnice są wyraźniejsze. Średnią zawyża np. kukurydza cukrowa (+16 proc.). Aneta Zurek / Polska Press
Polscy rolnicy zebrali o 1/10 mniej pietruszki niż w poprzednim sezonie. Mniejsze były także zbiory marchwi, ziemniaków czy buraków. Trudne warunki wzrostu od wiosny do jesieni mogą sprawić, że pozyskane z pól warzywa będą się gorzej przechowywały. To każe przewidywać, że ceny, im dalej od zbioru, tym mogą być wyższe. GUS opublikował wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2023 roku.

Spis treści

Warzywa mogą nie wytrzymać długiego przechowywania

Warunki wegetacji dla roślin warzywnych w sezonie 2023 r. były na ogół mniej korzystne w porównaniu z rokiem poprzednim. Nie tylko nadmierna wilgotność na przemian z okresami suszy albo zbyt chłodna wiosna i bardzo ciepły wrzesień oddziaływały na kondycje roślin i późniejsze plony.

- Z uwagi na znaczne zróżnicowanie warunków pogodowych w trakcie sezonu, jakość uzyskanych plonów jest przeważnie gorsza niż w latach ubiegłych. Zebrane warzywa cechują się mniejszą masą, a z powodu zmian fizjologicznych gorsza może być ich zdolność do długotrwałego przechowywania - sygnalizują rzeczoznawcy Głównego Urzędu Statystycznego.

Eksperci GUS wskazują, że dużym problemem w trakcie tegorocznego okresu wegetacji była silna presja ze strony chorób grzybowych oraz licznie pojawiające się szkodniki roślin.

- Ze względu na niekorzystne warunki pogodowe, prowadzone zabiegi ochrony cechowały się ograniczoną skutecznością. Jednocześnie z powodu znacznego wzrostu cen środków ochrony roślin część producentów ograniczała ich stosowanie - podaje GUS.

Mniej pietruszki, ziemniaków, buraczków. Co z cenami?

Po zakończonych zbiorach rzeczoznawcy GUS zasięgnęli informacji u rolników i przygotowali coroczny Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych. Wynika z niego, że w 2023 roku łączna produkcja warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) wyniosła ponad 3,8 mln t. Taki wynik oznacza spadek o niespełna 3 proc. w porównaniu ze zbiorami z 2022 r.

- Na uzyskany wynik produkcyjny istotny wpływ miały korzystne warunki pogodowe w ostatnich tygodniach wegetacji - uważają rzeczoznawcy.

Ekonomiści Credit Agricole uważają w raporcie AgroMapa zima 2023, że w przypadku produkcji warzyw gruntowych mamy do
czynienia z wyraźnym trendem spadkowym.

- Wynika to przede wszystkim z obniżenia powierzchni upraw, a także - w mniejszym stopniu – z obniżenia plonów uzyskiwanych z hektara. W naszej ocenie jest to w znacznym stopniu efektem nasilającego się z roku na rok problemu suszy w Polsce, który sprawia, że dochodowość z produkcji warzyw gruntowych charakteryzuje się coraz większą zmiennością.

Zbiory 2023 poszczególnych warzyw wg GUS wyniosły:

  • kapusty ok. 632 tys. t, czyli 2% mniej niż w 2022 r.
  • kalafiorów przeszło 128 tys. t, o 3% mniej niż przed rokiem, przy czym jakość zebranych główek była przeważnie niezadowalająca.
  • cebuli ok. 636 tys. t, czyli o ok. 2% mniej niż w roku poprzednim,
  • marchwi obniżyły się o prawie 7% do 578 tys. t,
  • buraków zwiększyły się o ok. 7% do niemal 259 tys. t.
  • pietruszki 148 tys. t, czyli o ok. 10% mniej niż w roku poprzednim
  • selerów korzeniowych zmalały o ok. 4% do 106 tys. t
  • pomidorów gruntowych oszacowano na 171 tys. t, podobnie jak w 2022
  • produkcja ogórków zmalała o 9% do niespełna 132 tys. t
Trwa głosowanie...

Jakie są Twoje przewidywania wobec 2024 r. w rolnictwie?

Ponadto Główny Urząd Statystyczny odnotował, że produkcja kukurydzy cukrowej zwiększyły się o ok. 16 proc. do 154 tys. t. Łączna produkcja dyni, kabaczków i cukinii wyniosła 405 tys. t i była o ok. 7 proc. mniejsza niż rok wcześniej. Zbiory wszystkich pozostałych gatunków warzyw gruntowych szacuje się nieznacznie powyżej 502 tys. t.

Ceny warzyw w grudniu 2023. Pietruszka w w hurcie 2 razy droższa

Na kujawsko-pomorskich targowiskach kilogram pietruszki w połowie grudnia 2023 kosztuje od 5 do 10 złotych za kilogram, notuje ośrodek doradztwa rolniczego. Małopolski ODR w notowaniach z 11-17 grudnia wskazał na ceny od 3,20 do 8 zł/kg. Na rynku hurtowym Bronisze 18 grudnia 2023 r. za pietruszkę płaci się już 6,50-9 zł/kg, podczas gdy rok temu (19.12.2022) 3-4 zł.

Ceny innych warzyw według notowań KPODR:

  • marchew 3-4,50 zł/kg
  • ziemniaki 2,50-3 zł/kg
  • buraki 2,50-4 zł/kg
  • cebula 3-5 zł/kg

Koszt warzyw na rynku hurtowym Bronisze 18.12.2023:

  • buraki ćwikłowe 0,90-1,50 zł/kg
  • cebula biała 1,86-2,30 zł/kg
  • cebula czerwona 3-3,50 zł/kg
  • czosnek 1-2 zł/szt.
  • marchew 1,80-2,20 zł/kg
  • pory 6,50-7,50 zł/kg
  • selery 2-2,75 zł/kg
  • włoszczyzna 6-7 zł/szt.

GUS ocenia, że plony ziemniaków w bieżącym roku wyniosą 296 dt/ha i będą niższe o ok. 4 proc. od ubiegłorocznych. Zbiory szacuje się na ok. 5,6 mln t, zatem mniej od zbiorów ubiegłorocznych o 7 proc.

Źródła: GUS, KPODR, MODR, RH Bronisze

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera