Spis treści
Warzywa mogą nie wytrzymać długiego przechowywania
Warunki wegetacji dla roślin warzywnych w sezonie 2023 r. były na ogół mniej korzystne w porównaniu z rokiem poprzednim. Nie tylko nadmierna wilgotność na przemian z okresami suszy albo zbyt chłodna wiosna i bardzo ciepły wrzesień oddziaływały na kondycje roślin i późniejsze plony.
- Z uwagi na znaczne zróżnicowanie warunków pogodowych w trakcie sezonu, jakość uzyskanych plonów jest przeważnie gorsza niż w latach ubiegłych. Zebrane warzywa cechują się mniejszą masą, a z powodu zmian fizjologicznych gorsza może być ich zdolność do długotrwałego przechowywania - sygnalizują rzeczoznawcy Głównego Urzędu Statystycznego.
Eksperci GUS wskazują, że dużym problemem w trakcie tegorocznego okresu wegetacji była silna presja ze strony chorób grzybowych oraz licznie pojawiające się szkodniki roślin.
- Ze względu na niekorzystne warunki pogodowe, prowadzone zabiegi ochrony cechowały się ograniczoną skutecznością. Jednocześnie z powodu znacznego wzrostu cen środków ochrony roślin część producentów ograniczała ich stosowanie - podaje GUS.
Mniej pietruszki, ziemniaków, buraczków. Co z cenami?
Po zakończonych zbiorach rzeczoznawcy GUS zasięgnęli informacji u rolników i przygotowali coroczny Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych. Wynika z niego, że w 2023 roku łączna produkcja warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) wyniosła ponad 3,8 mln t. Taki wynik oznacza spadek o niespełna 3 proc. w porównaniu ze zbiorami z 2022 r.
- Na uzyskany wynik produkcyjny istotny wpływ miały korzystne warunki pogodowe w ostatnich tygodniach wegetacji - uważają rzeczoznawcy.
Ekonomiści Credit Agricole uważają w raporcie AgroMapa zima 2023, że w przypadku produkcji warzyw gruntowych mamy do
czynienia z wyraźnym trendem spadkowym.
- Wynika to przede wszystkim z obniżenia powierzchni upraw, a także - w mniejszym stopniu – z obniżenia plonów uzyskiwanych z hektara. W naszej ocenie jest to w znacznym stopniu efektem nasilającego się z roku na rok problemu suszy w Polsce, który sprawia, że dochodowość z produkcji warzyw gruntowych charakteryzuje się coraz większą zmiennością.
Zbiory 2023 poszczególnych warzyw wg GUS wyniosły:
- kapusty ok. 632 tys. t, czyli 2% mniej niż w 2022 r.
- kalafiorów przeszło 128 tys. t, o 3% mniej niż przed rokiem, przy czym jakość zebranych główek była przeważnie niezadowalająca.
- cebuli ok. 636 tys. t, czyli o ok. 2% mniej niż w roku poprzednim,
- marchwi obniżyły się o prawie 7% do 578 tys. t,
- buraków zwiększyły się o ok. 7% do niemal 259 tys. t.
- pietruszki 148 tys. t, czyli o ok. 10% mniej niż w roku poprzednim
- selerów korzeniowych zmalały o ok. 4% do 106 tys. t
- pomidorów gruntowych oszacowano na 171 tys. t, podobnie jak w 2022
- produkcja ogórków zmalała o 9% do niespełna 132 tys. t
Ponadto Główny Urząd Statystyczny odnotował, że produkcja kukurydzy cukrowej zwiększyły się o ok. 16 proc. do 154 tys. t. Łączna produkcja dyni, kabaczków i cukinii wyniosła 405 tys. t i była o ok. 7 proc. mniejsza niż rok wcześniej. Zbiory wszystkich pozostałych gatunków warzyw gruntowych szacuje się nieznacznie powyżej 502 tys. t.
Ceny warzyw w grudniu 2023. Pietruszka w w hurcie 2 razy droższa
Na kujawsko-pomorskich targowiskach kilogram pietruszki w połowie grudnia 2023 kosztuje od 5 do 10 złotych za kilogram, notuje ośrodek doradztwa rolniczego. Małopolski ODR w notowaniach z 11-17 grudnia wskazał na ceny od 3,20 do 8 zł/kg. Na rynku hurtowym Bronisze 18 grudnia 2023 r. za pietruszkę płaci się już 6,50-9 zł/kg, podczas gdy rok temu (19.12.2022) 3-4 zł.
Ceny innych warzyw według notowań KPODR:
- marchew 3-4,50 zł/kg
- ziemniaki 2,50-3 zł/kg
- buraki 2,50-4 zł/kg
- cebula 3-5 zł/kg
Koszt warzyw na rynku hurtowym Bronisze 18.12.2023:
- buraki ćwikłowe 0,90-1,50 zł/kg
- cebula biała 1,86-2,30 zł/kg
- cebula czerwona 3-3,50 zł/kg
- czosnek 1-2 zł/szt.
- marchew 1,80-2,20 zł/kg
- pory 6,50-7,50 zł/kg
- selery 2-2,75 zł/kg
- włoszczyzna 6-7 zł/szt.
GUS ocenia, że plony ziemniaków w bieżącym roku wyniosą 296 dt/ha i będą niższe o ok. 4 proc. od ubiegłorocznych. Zbiory szacuje się na ok. 5,6 mln t, zatem mniej od zbiorów ubiegłorocznych o 7 proc.
Źródła: GUS, KPODR, MODR, RH Bronisze
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?