Ogromnie drożeje masło - prawie o 60 procent w ciągu roku. Ceny mleka biją rekordy, a to nie koniec

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Masło konfekcjonowane[/b] sprzedawano 21-27 marca po 28,90 zł/kg (5,78 zł za 200 gramową kostkę), o 6% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 10% drożej niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 63%, a masła konfekcjonowanego – o 58,5%.
Masło konfekcjonowane[/b] sprzedawano 21-27 marca po 28,90 zł/kg (5,78 zł za 200 gramową kostkę), o 6% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 10% drożej niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 63%, a masła konfekcjonowanego – o 58,5%. pixabay.com
Udostępnij:
Więcej kosztuje nie tylko butelka mleka, ale też masło i serwatka. Eksperci uważają, że popyt nadal będzie rósł i oddziaływał w kierunku dalszego wzrostu cen produktów mlecznych i cen skupu mleka. Wskazują, do kiedy może utrzymać się taki trend. Kiedy mleko w skupach było tanie i taka produkcja nie opłacała się, rolnicy rezygnowali z hodowli krów mlecznych. Popyt jednak rośnie, więc oczekiwania i możliwości rozmijają się, co sprawia, że ceny idą w górę. Odczuwamy to coraz wyraźniej, robiąc zakupy.

Z jednej strony obserwujemy spadek produkcji mleka wśród kluczowych światowych eksporterów produktów mlecznych, czyli UE,
Nowa Zelandia, USA, Australia i Argentyna, a z drugiej utrzymuje się silny popyt na produkty mleczne. Ceny już teraz są wysokie, a ekonomiści prognozują dalsze wzrosty.

W ciągu roku cena mleka urosła o 23 procent

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w lutym 2022 r. do podmiotów skupujących krajowi producenci dostarczyli 971 mln litrów surowca, o 7,7 proc. mniej niż w styczniu 2022 r., ale o 3,8 proc. więcej niż przed rokiem.

Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Zw.R. na podstawie danych GUS z lutego 2022 podaje, że cena skupu mleka wyniosła 184,21 zł /1 hl i była wyższa o 23,5 proc. niż w lutym 2021 r. Cena skupu mleka w odniesieniu do stycznia 2022 r. była o 0,7 proc. niższa.

Drożeje masło i mleko. Ekonomiści: Produkcja mleka nie nadąża za popytem

Komentarz rynkowy specjalistów z Credit Agricole wyraźnie mówi o wyraźnym silnym wzroście cen produktów mlecznych, który przyniosły ostatnie miesiące. Podwyżki dotyczą szerokiego przekroju produktów. Najwyższa dynamika cen obserwowana jest w przypadku:

  • masła (+58,4% r/r),
  • odtłuszczonego mleka w proszku (+56,0% r/r),
  • pełnego mleka w proszku (+52,9% r/r),
  • serwatki (+45,6% r/r).

W mniejszym stopniu, ale także wzrosły ceny serów (średnio o ok. 24% r/r).

- W ostatnich miesiącach doszło również do zwiększenia różnicy pomiędzy cenami tłuszczu mlecznego i białka, choć nadal pozostaje ona wyraźnie poniżej poziomów obserwowanych w latach 2017/2018. Jednocześnie indeks cen GDT osiągnął w marcu historyczne maksimum - podają eksperci z Credit Agricole.

Produkcja mleka zmniejsza się z kilku powodów, a klienci chcą kupować więcej

Eksperci podkreślają, że obserwowany obecnie spadek produkcji mleka ma szeroki zakres geograficzny i jest obserwowany m.in. w Nowej Zelandii i Australii, które znajdują się obecnie w sezonowym szczycie produkcji mleka, jak również w UE i USA. Jedynie w Argentynie utrzymuje się silny wzrost produkcji mleka w ujęciu rocznym.

Co powoduje, że ograniczanie produkcji mleka? Wśród czynników są niesprzyjające warunki agrometeorologiczne, a także narastająca presja kosztowa, która jest negatywna dla opłacalności produkcji mleka.

Jednocześnie utrzymuje się silny światowy popyt na produkty mleczne, w szczególności ze strony Azji południowowschodniej. - Warto jednak zwrócić uwagę, że podczas gdy w poprzednich kwartałach głównym źródłem wzrostu popytu były Chiny, obecnie ma on o wiele szerszy zakres geograficzny. Co więcej, uwzględniając poprawiającą się sytuację epidemiczną na świecie (por. COVID Dashboard) oczekujemy, że kolejne miesiące przyniosą dalsze ożywienie popytu ze strony kanału HoReCa - piszą w komentarzu specjaliści z Credit Agricole.

Uważają także, że rosnące ceny produktów mlecznych będą miały ograniczony negatywny wpływ na popyt. - Wynika to z tego, że w warunkach obserwowanego obecnie silnego wzrostu cen żywności we wszystkich głównych kategoriach produktowych, konsumenci mają ograniczone możliwości zastąpienia produktów mlecznych tańszymi substytutami.

Prognozy cen mleka i produktów mlecznych wskazują na kolejne podwyżki

- Oczekujemy, że kolejne kwartały przyniosą dalsze zwiększenie światowego popytu na produkty mleczne, co w warunkach spadku podaży mleka będzie oddziaływało w kierunku kontynuacji wzrostu cen produktów mlecznych i cen skupu mleka. Uważamy, że punkt zwrotny w cyklu nastąpi dopiero w I kw. 2023 r. - czytamy w komentarzu.

- Głównym czynnikiem ryzyka dla naszego scenariusza jest kształtowanie się warunków agrometeorologicznych wśród kluczowych eksporterów produktów mlecznych. Uwzględniając sytuację popytowo-podażową na światowym rynku mleka, prognozujemy, że na koniec 2022 r. cena skupu mleka w Polsce wyniesie ok. 200 zł/hl, a na koniec 2023 r. ok. 180 zł/hl. Lokalnie czynnikiem sprzyjającym wzrostowi cen skupu będzie również obserwowana w ostatnim czasie zaostrzająca się rywalizacja o surowiec pomiędzy mleczarniami.

Najwyższe ceny skupu mleka w lutym 2022 r. wg województw (dane GUS):

  • lubuskie 191,30 zł/1 hl
  • opolskie 189,36
  • śląskie 188,71

Najniższe ceny w lutym 2022 r. wg województw:

  • małopolskie 171,69 zł/1 hl
  • łódzkie 177,18 zł/1 hl
  • podkarpackie 181,62 zł/1 hl

KOWR: Masło w kostkach droższe o blisko 60 procent

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w cotygodniowym raporcie z rynku produktów mlecznych wskazuje, jakie odnotowano różnice w cenach w Polsce między 21 a 27 marca 2022 (najnowsze dostępne dane). Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW masło w blokach zbywały przeciętnie po 28,29 zł/kg, o 3% drożej niż tydzień wcześniej i o 11% drożej niż miesiąc wcześniej.

  • Masło konfekcjonowane sprzedawano po 28,90 zł/kg (5,78 zł za 200 gramową kostkę), o 6% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 10% drożej niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 63%, a masła konfekcjonowanego –o 58,5%.

    COMPONENT {"params":{"source":"pt","show_thumbnails":true,"prev_id":"16240281"},"component":"gallery"}

  • Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 16,80 zł/kg, o 3% więcej niż tydzień wcześniej i o 9% więcej niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 20,35 zł/kg i była o 4% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 3% wyższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 62%, a PMP – o 57%.

  • Średnia krajowa cena zbytu sera Edamskiego utrzymała się na poziomie z trzeciego tygodnia marca br. i wyniosła 20,05 zł/kg. Była ona nieznacznie (o 0,5%) wyższa niż przed miesiącem.

  • Równocześnie cena sera Gouda osiągnęła 20,55zł/kg i była o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 39%, a ser Gouda – o 41%.

Źródła: Raport Credit Agricole, KOWR, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Zw.R.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie