Nie tylko ci, którzy już mieli winnice, poszerzają je. Do grona producentów wina dołączają kolejni. Na liście KOWR jest ich 380, a dekadę temu ewidencja wskazywała na zaledwie 26, wskazują dane opublikowane 15 marca 2022 r.
Zmieniający się klimat i odmiany dostosowane do polskich warunków sprawiają, że wino w kraju produkujemy z powodzeniem. Do tego wsparciem jest moda na lokalność, także konsumencką, dlatego na jarmarkach nie trudno o stoisko z regionalnym winem, nie tylko z winogron.
Powierzchnia winorośli uprawianych w Polsce (w ha)
- 2009/2010 - 36,01 ha
- 2011/2012 - 51,28 ha
- 2013/2014 - 99,49 ha
- 2014/2016 - 134,35 ha
- 2016-2017 - 221,23 ha
- 2018/2019 - 394,84 ha
- 2019/2020 - 475,35 ha
- 2020/2021 - 564,34 ha
- 2021/2022 - 619,37 ha
Zbiory winogron w roku gospodarczym 2021/2022 wyniosły 28,8 tys. kwintali, w tym większość to winogrona białe (ponad 19 tys.). Wielkość produkcji wina w hm wyniosła wówczas blisko 17,8 hl wina, w tym 11,7 hl wina białego.
Sprzedaż w danym roku gospodarczym (jeszcze nie ma danych z roku 2021/2022)
- 2010/2011 - 247,88 hl
- 2012/2013 - 276,79 hl
- 2013/2014 - 802,82 hl
- 2015/2016 - 2 124,82 hl
- 2018/2019 - 6 374,40 hl
- 2019/2020 - 7 108,77 hl
- 2020/2021 - 8 674,84 hl
- Wprowadzenie uproszczonych zasad działalności w zakresie wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich niewątpliwie przyczyni się do rozwoju winiarstwa w Polsce - uważa Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Łatwiejsza ma być sprzedaż, uproszczony zostaje system certyfikacji.
Zmiana przepisów dotyczących produkcji wina w Polsce
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa omawia nowe warunki dla branży winiarskiej w Polsce. Zmiany wprowadza Ustawa z 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich. Ustawa weszła w życie 7 marca 2022 r. Celem jest kompleksowa regulacja zagadnień dotyczących wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich oraz organizacji rynku wina w Polsce.
Ustawa wprowadza następujące zmiany dla branży:
- Podmioty wyrabiające do 100 tys. litrów wina rocznie będą mogły produkować wino z zakupionych winogron (w ilości do 50 proc.) pochodzących z upraw winorośli z obszaru województwa, w którym ma miejsce wyrób wina oraz powiatów sąsiadujących z tym województwem, bez konieczności uzyskiwania wpisu do rejestru przedsiębiorców prowadzących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich.
- Zniesione zostaną niektóre obowiązki zgłaszania czynności związanych z produkcją wina do instytucji kontrolnych.
- Zostanie w znacznym stopniu uproszczony dotychczasowy system certyfikacji wina rocznikowego i odmianowego.
- Wszystkich producentów wina będzie dotyczył obowiązek poinformowania Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) o produkcji wina w danym roku gospodarczym. Takie zgłoszenie będzie trzeba przekazać do 15 września.
- Dodatkowo utworzona będzie ewidencja winnic, czyli wszystkich upraw winorośli w Polsce, z winogron, których będą mogły być wyrabiane wina.
- Będą wprowadzone usprawnienia w funkcjonowaniu rynku wina dzięki utworzeniu elektronicznego system obiegu dokumentów pomiędzy instytucjami kontrolnymi.
- W ustawie określone zostały ułatwienia dla podmiotów, które chcą rozpocząć produkcję lub rozlew wyrobów winiarskich. Przewidziano szereg usprawnień dla rejestracji tego typu działalności.
- Zostaną uproszczone wymagania dotyczące uzyskiwania wpisu do rejestru przez producentów fermentowanych napojów winiarskich wyrabianych z surowców uzyskanych głównie we własnym gospodarstwie w ilości nie większej niż 100 tys. litrów rocznie.
- Ułatwiona będzie również sprzedaż takich wyrobów oraz wina przez drobnych producentów, ponieważ zostanie zniesiony obowiązek posiadania zezwoleń na sprzedaż hurtową.
- Dużą zmianą jest powierzenie prowadzenia rejestru przedsiębiorców prowadzących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich Dyrektorowi Generalnemu KOWR.
- Ustawa wprowadza nowe definicje fermentowanych napojów winiarskich, np. cydr aromatyzowany, cydr lodowy, wino miodowe, a także podnosi wymagania jakościowe dla niektórych kategorii produktów. Takie zmiany pozwolą na rozwój możliwości produkcyjnych polskich producentów i lepsze dostosowanie się do wymagań rynku.
- Zmniejszone będą obciążenia administracyjne, a zwiększona konkurencyjność wyrobów winiarskich.
Źródło: KOWR
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?