Przepis na domowy makaron - z jakiej mąki zrobić? Zwykłą pszenną można zastąpić

Agata Wodzień-Nowak
Makaron - czym zastąpić mąkę pszenną? Dzielimy się kilkoma pomysłami. Te makarony są dostępne na rynku --->
Makaron - czym zastąpić mąkę pszenną? Dzielimy się kilkoma pomysłami. Te makarony są dostępne na rynku --->pixabay.com
Makaron to znakomita baza wielu dań. Przepis na domowy makaron jest bardzo prosty, a jego urozmaicenie to również nic skomplikowanego. Zwykłą mąkę pszenną można zastąpić innym typem i nie tylko ze zbóż. 25 października przypada Dzień Makaronu. Z tej okazji podpowiadamy, jak go zrobić.

Makaron przyjmuje wiele kształtów. Podawany z różnego rodzaju sosami, mięsem, owocami morze, warzywami i serami podbija żołądki na całym świecie. W Polsce makaron dawniej łączyliśmy głównie z zupą - rosołem lub zupą pomidorową. Dziś to pełnoprawne, sycące danie. Podpowiadamy, jak zrobić makaron i czym zastąpić mąkę pszenną.

Typy makaronów. Makaron nie musi być z mąki pszennej, dostępne są również:

Z czego zrobić makaron, jeśli nie z tradycyjnej maki pszennej? Propozycje znajdziesz w galerii:

Makaron to źródło węglowodanów, a większość tego zjadanego w Polsce to makaron pszenny. Pszenica w 2021 roku została zebrana z powierzchni ok. 2,3 mln ha. Zbiór, według przedwynikowych szacunków GUS wyniósł ok. 12 mn ton (łącznie pszenicy ozimej i jarej).

Domowy makaron - składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki wody (opcjonalnie)

Przepis na domowy makaron krok po kroku

Na blat stolnicę lub do miski przesiej mąkę. Zrób wgłębienie i wbij jajka, dodaj sól. Połącz składniki domowego makaronu ze sobą. Zagniataj ciasto minimum 10 minut, aż będzie gładkie. Podziel na 2 lub 3 części i każdy po kolei rozwałkuj na cienkie placki, podsypuj mąką, by ciasto nie kleiło się do blatu. Pokrój je na takie paski, jakich wielkości chcesz mieć makaron. Jeśli ma być długi szeroki, rozwałkowany placek zwiń w rulon i tnij plasterki.

To też może Cię zainteresować

Pokrojony makaron wrzucić do wrzącej, posolonej wody. Gotuj kilka minut (do miękkości, która ci odpowiada). Wylej makaron na sito. Pozostawiony w gorącej wodzie na dłuższą chwilę bardziej rozmięknie.

Makaron z razowej mąki - składniki i przepis

  • 350 g razowej mąki
  • 4 jajka
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól

Składniki połącz ze sobą tak, jak w przepisie wyżej, wyrób ciasto, by nie kleiło się do rąk. Następnie cienko rozwałkuj, pokrój nożem lub z pomocą maszynki. Na koniec ugotuj w wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju przez ok. 8 min. Odlej na sito.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro