Przepis na ogórki małosolne. Tak prosto robią je od lat nasze babcie i ogórki są pyszne!

Strefa Agro
W połowie lipca zaczyna się wysyp krajowych gruntowych ogórków.
W połowie lipca zaczyna się wysyp krajowych gruntowych ogórków. pixabay.com/kasjanf
Udostępnij:
Zastanawiasz się, jak zrobić ogórki małosolne? Przepis jest bardzo prosty. Sezon ogórkowy trwa już od chwili, gdy w sprzedaży pojawiają się te szklarniowe. Chrupiące ogórki zjadamy na świeżo, w postaci mizerii i jako ogórki małosolne. Wystarczy kilka dni w słoiku lub glinianym garnku, by uzyskać ten wyjątkowy smak. Podajemy przepisy na takie właśnie zielone warzywa. Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujemy tylko kilku składników.

Do kupienia są polskie szklarniowe ogórki, a to dobra wiadomość dla tych wszystkich, którzy czekali, by zrobić małosolne. Przed tobą kulinarny debiut? Pomożemy! W kilku prostych krokach wyjaśniamy, jak nasze mamy i babcie robiły i robią ogórki w słonej zalewie.

Składniki do przygotowania ogórków małosolnych:

Przyjmujemy proporcje na 1 kg ogórków średniej wielkości

  • 2 gałązki kopru
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu (ok. 5-6 cm wystarczy)
  • 1,5 l wody
  • opcjonalnie 2-3 liście wiśni lub porzeczki
  • sól - 1 czubata łyżka

Jak zrobić ogórki małosolne? Przepis

  1. W pierwszej kolejności ogórki rzecz jasna dokładnie myjemy. Następnie układamy je w słoju lub glinianym garnku.
  2. Kolejne warstwy ogórków przekładamy koprem, czosnkiem i chrzanem pokrojonym na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku wcześniej obieramy i kroimy na pół. Możemy teraz dodać także liście wiśni/porzeczki.
  3. Ogórki układamy dość ciasno. Przyprawy można utykać w wolnych przestrzeniach.
  4. Do wody dodajemy sól (1 łyżka na 1 litr) i mieszamy.
  5. Wodę wlewamy do słoja wypełnionego ogórkami, tak by były one pod powierzchnią wody.
  6. Całość odstawiamy na ok. 3 dni w ciepłe, ale zacienione miejsce, przykrywając wcześniej gazą. Inną opcją jest przykrycie słoika talerzem i przyciśnięcie go kamieniem lub innych, mniejszym słoikiem.

Krótki jest czas przygotowania i oczekiwania.

Ile ogórków uprawia się w Polsce?
W 2021 roku ogórki uprawiano w Polsce na powierzchni 5 787 hektarów, wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Największy areał upraw występuje w województwie mazowieckim: 1,4 tys. ha i świętokrzyskim 1,3 tys. ha. Najmniejsza powierzchnia, na której rosły ogórki była w województwie opolskim. Z hektara średnio w kraju zebrano 22 tony. Cały zbiór wyniósł 1 274 978 dt ton (dane GUS).

Ogórki małosolne to jeden z polskich przysmaków lata
Ogórki małosolne to jeden z polskich przysmaków lata pixabay.com/kasjanf

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie