Przepis na zakwas do żurku albo białego barszczu. Różnią się tylko mąką [2.04.2020 r.]

Strefa Agro
Zakwas na żurek jest podobny do tego chlebowego, jednak przygotowując żur, dodajemy czosnek i kawałek skórki
Zakwas na żurek jest podobny do tego chlebowego, jednak przygotowując żur, dodajemy czosnek i kawałek skórki pixabay.com/tombock1
Żurek czy też biały barszcz najczęściej towarzyszy nam w czasie Wielkanocy. Jedni z nas lubią go zjeść na śniadanie, inni zostawiają sobie tę przyjemność na świąteczny obiad. My tymczasem podpowiadamy, jak zrobić zakwas, który będzie podstawą tej tradycyjnej zupy. Zakwas nie wymaga wiele pracy i składników. Potrzebuje za to trochę czasu, dlatego nie zostawiajcie sobie jego przygotowania na dzień przed Wielkanocą.

Zwyczaj robienia zakwasu jest w Polsce bardzo stary. To podstawa chleba i niejednej zupy. Nieco inaczej i z innych składników będzie przygotowywany do barszczu wigilijnego (kiszenie buraków) czy chleba.

Zakwas do żurku wielkanocnego

Potrzebne składniki:

  • 10 łyżek maki żytniej razowej (albo pszennej, jeśli chcesz zrobić biały barszcz)
  • kawałek skórki chleba razowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody

Mąkę, skórkę i czosnek umieszczamy w dużym słoiku albo kamionkowym garnku. Zalewamy te składniki 2 szklankami przegotowanej, ciepłej wody (nie gorącej). Zostawiamy roztwór na 4-5 dni. Powinien być przykryty ściereczką lub gazą, ważne, żeby zakwas powstawał z dostępem powietrza, w ciepłym miejscu.

Po tym czasie w kuchni powinniśmy poczuć przyjemny, lekko kwaśny zapach. Jeśli zostawimy zakwas w słoiku lub garnku nieco dłużej, będzie mocniejszy.

Ciekawostka: Dodanie skórki przyspiesza kiśnięcie.

Staropolski żurek powstaje z następujących składników:

  • 1 l bulionu wołowego
  • 1 szklanka żuru żytniego
  • 1 szklanka kwasu z kiszonych ogórków
  • 1 szklanka śmietany
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g białej kiełbasy

Jak zrobić żurek po staropolsku?

  1. Bulion należy zagotować i włożyć do niego białą kiełbasę oraz roztarty czosnek.
  2. Całość gotujemy, a kiedy kiełbasa będzie miękka, wyjmujemy ją z garnka.
  3. Dodajemy kwas ogórkowy i żur, mieszamy i znów gotujemy.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy mąkę wymieszaną ze śmietaną, wsypujemy majeranek.
  5. Na sam koniec możemy wrzucić do garnka z żurkiem pokrojoną w plasterki kiełbasę.
  6. Podgrzany żurek staropolski podajemy z chlebem.

Jedzenie wolimy zamawiać lub brać na wynos

Wideo

Materiał oryginalny: Przepis na zakwas do żurku albo białego barszczu. Różnią się tylko mąką [2.04.2020 r.] - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3