Rasy bydła na świecie. Które są najpopularniejsze?

Katarzyna Zawada
Wśród popularnych ras bydła mięsnego jest m.in. Angus.
Wśród popularnych ras bydła mięsnego jest m.in. Angus. pixabay.com/pen_ash
Salers, Highland, Hereford, Galloway – to tylko część znanych ras bydła. Wśród nich są te, które szczególnie cieszą się uznaniem i popularnością. Prym wiedzie rasa Hereford. Angus, znana też jako Aberdeen Angus, uznana jest za drugą obok Herefordu, najliczniejszą rasą na świecie.

Najpopularniejszy Hereford

Hereford uważany jest za najpopularniejszą i najbardziej rozpowszechnioną rasę bydła mięsnego. Nazwa wzięła się od hrabstwa, z którego pochodzi. Krowy stanowią krzyżówkę lokalnego bydła czerwonego z flandryjską rasą białogłową.

- Masa ciała krów wynosi około 600 kg, zaś buhajów hodowlanych – około 900 kg; wysokość w kłębie odpowiednio: 130 cm i 135 cm Należy jednak zaznaczyć, że w niektórych stadach hodowlanych średnia masa ciała dorosłych krów wynosi ponad 700 kg – czytamy na stronie Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

To, co charakteryzuje herefordy to kędzierzawa sierść, tułów osadzony na krótkich nogach oraz małe głowy z rogami zawiniętymi półkoliście do tyłu.

To też może Cię zainteresować

Mięso można nazwać jakościowym, jest delikatne, soczyste, o marmurkowej strukturze i dużej ilości tłuszczu.

Angus równie znany i lubiany

Angus z kolei wywodzi się ze Szkocji, a do USA przywędrował w XIX wieku. Rasa powstała na bazie regionalnego bydła bezrogiego odpornego na trudne warunki pogodowe.

- Współczesna rasa angus to bydło średniego kalibru. Krowy ważą 550-600 kg i mają wysokość w kłębie ok. 125 cm. Buhaje hodowlane osiągają masę ciała w granicach ok. 900 kg i wysokość w kłębie ok. 130 cm. Cechą charakterystyczną rasy jest bezrożność oraz jednolite czarne lub czerwone umaszczenie – informuje PZHiPBM.

Oprócz czarnego jedwabistego namaszczenia, bydło charakteryzuje się małą głową, krótką szyją i dość zbitym i szerokim tułowiem.

Bydło może być ubijane wcześniej na młodą wołowinę lub w późniejszym okresie na normalne mięso. W branży kulinarnej rasa zyskuje dzięki delikatnemu, drobnowłóknistemu i tłustemu mięsu.

Źródło: PZHIPBM, PFHBiPM

od 16 lat
Wideo

Ile kosztuje mleko prosto od krowy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro