Rasy bydła na świecie. Które są najpopularniejsze?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Wśród popularnych ras bydła mięsnego jest m.in. Angus.
Wśród popularnych ras bydła mięsnego jest m.in. Angus. pixabay.com/pen_ash
Udostępnij:
Salers, Highland, Hereford, Galloway – to tylko część znanych ras bydła. Wśród nich są te, które szczególnie cieszą się uznaniem i popularnością. Prym wiedzie rasa Hereford. Angus, znana też jako Aberdeen Angus, uznana jest za drugą obok Herefordu, najliczniejszą rasą na świecie.

Najpopularniejszy Hereford

Hereford uważany jest za najpopularniejszą i najbardziej rozpowszechnioną rasę bydła mięsnego. Nazwa wzięła się od hrabstwa, z którego pochodzi. Krowy stanowią krzyżówkę lokalnego bydła czerwonego z flandryjską rasą białogłową.

- Masa ciała krów wynosi około 600 kg, zaś buhajów hodowlanych – około 900 kg; wysokość w kłębie odpowiednio: 130 cm i 135 cm Należy jednak zaznaczyć, że w niektórych stadach hodowlanych średnia masa ciała dorosłych krów wynosi ponad 700 kg – czytamy na stronie Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

To, co charakteryzuje herefordy to kędzierzawa sierść, tułów osadzony na krótkich nogach oraz małe głowy z rogami zawiniętymi półkoliście do tyłu.

To też może Cię zainteresować

Mięso można nazwać jakościowym, jest delikatne, soczyste, o marmurkowej strukturze i dużej ilości tłuszczu.

Angus równie znany i lubiany

Angus z kolei wywodzi się ze Szkocji, a do USA przywędrował w XIX wieku. Rasa powstała na bazie regionalnego bydła bezrogiego odpornego na trudne warunki pogodowe.

- Współczesna rasa angus to bydło średniego kalibru. Krowy ważą 550-600 kg i mają wysokość w kłębie ok. 125 cm. Buhaje hodowlane osiągają masę ciała w granicach ok. 900 kg i wysokość w kłębie ok. 130 cm. Cechą charakterystyczną rasy jest bezrożność oraz jednolite czarne lub czerwone umaszczenie – informuje PZHiPBM.

Oprócz czarnego jedwabistego namaszczenia, bydło charakteryzuje się małą głową, krótką szyją i dość zbitym i szerokim tułowiem.

Bydło może być ubijane wcześniej na młodą wołowinę lub w późniejszym okresie na normalne mięso. W branży kulinarnej rasa zyskuje dzięki delikatnemu, drobnowłóknistemu i tłustemu mięsu.

Źródło: PZHIPBM, PFHBiPM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie