Najpopularniejszy Hereford
Hereford uważany jest za najpopularniejszą i najbardziej rozpowszechnioną rasę bydła mięsnego. Nazwa wzięła się od hrabstwa, z którego pochodzi. Krowy stanowią krzyżówkę lokalnego bydła czerwonego z flandryjską rasą białogłową.
- Masa ciała krów wynosi około 600 kg, zaś buhajów hodowlanych – około 900 kg; wysokość w kłębie odpowiednio: 130 cm i 135 cm Należy jednak zaznaczyć, że w niektórych stadach hodowlanych średnia masa ciała dorosłych krów wynosi ponad 700 kg – czytamy na stronie Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
To, co charakteryzuje herefordy to kędzierzawa sierść, tułów osadzony na krótkich nogach oraz małe głowy z rogami zawiniętymi półkoliście do tyłu.
To też może Cię zainteresować
Mięso można nazwać jakościowym, jest delikatne, soczyste, o marmurkowej strukturze i dużej ilości tłuszczu.
Angus równie znany i lubiany
Angus z kolei wywodzi się ze Szkocji, a do USA przywędrował w XIX wieku. Rasa powstała na bazie regionalnego bydła bezrogiego odpornego na trudne warunki pogodowe.
- Współczesna rasa angus to bydło średniego kalibru. Krowy ważą 550-600 kg i mają wysokość w kłębie ok. 125 cm. Buhaje hodowlane osiągają masę ciała w granicach ok. 900 kg i wysokość w kłębie ok. 130 cm. Cechą charakterystyczną rasy jest bezrożność oraz jednolite czarne lub czerwone umaszczenie – informuje PZHiPBM.
Oprócz czarnego jedwabistego namaszczenia, bydło charakteryzuje się małą głową, krótką szyją i dość zbitym i szerokim tułowiem.
Bydło może być ubijane wcześniej na młodą wołowinę lub w późniejszym okresie na normalne mięso. W branży kulinarnej rasa zyskuje dzięki delikatnemu, drobnowłóknistemu i tłustemu mięsu.
Źródło: PZHIPBM, PFHBiPM
Ile kosztuje mleko prosto od krowy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?