Kura zielononóżka kuropatwiana - jak wygląda? Ta wytrzymała rodzima rasa sprawdzi się w przydomowym chowie

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
ŚODR: Polska kura, szczególnie popularna w gospodarstwach ekologicznych. Odporna na niskie temperatury. Dobrze czuje się na świeżym powietrzu, nie nadaje się do hodowli w klatce.
ŚODR: Polska kura, szczególnie popularna w gospodarstwach ekologicznych. Odporna na niskie temperatury. Dobrze czuje się na świeżym powietrzu, nie nadaje się do hodowli w klatce. unsplash.com/Ben Moreland
Odporna rodzima rasa drobiu jest szczególnie polecana do hodowli ekologicznej, przydomowych kurników z wybiegiem, który kury zielononóżki bardzo lubią. Sprawdź, ile waży dorosła kura i ile jaj rocznie znosi zielononóżka kuropatwiana.

Spis treści

Zielononóżka to rodzima rasa, wyodrębniono ją pod koniec XIX wieku i doczekała się siostry - żółtonóżki. Ich odporność na trudne warunki atmosferyczne sprawia, że są one idealne dla hodowli na wolnym wybiegu, opisuje je Krajowa Federacja Producentów Zbóż.

Ile jaj znoszą rocznie kury zielononóżki?

Zielononóżka kuropatwiana znosi ok. 182 jaj rocznie w systemie rolnictwa ekologicznego, w tradycyjnym kurniku ok. 190 jaj w ciągu roku. W chowie kur prowadzonym w systemie rolnictwa ekologicznego osiąga się niższą nieśność, niż w systemie konwencjonalnym ze względu na liczne obostrzenia prawne dotyczących żywienia i warunków utrzymania oraz leczenia, wyjaśnia Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Ten sam ODR podpowiada, że kury do przydomowego chowu powinny przede wszystkim charakteryzować się dobrą zdrowotnością i odpornością na choroby oraz niekorzystne warunki środowiska. Te wymogi oraz dotyczące dobrego wykorzystywania podstawowych pasz, a także wrodzonej umiejętności samodzielnego wyszukiwania pokarmu roślinnego i zwierzęcego na wybiegu mają np. rasy zielononóżka kuropatwiana i żółtonóżka kuropatwiana.

Jak wygląda kura zielononóżka?

Zielononóżkę kuropatwianą opisuje się jako kurę z zielonkawymi nogami, czyli skokami, co jest jej wyróżnikiem ujętym w nazwie rasy. Instytut Zootechniki podaje, że masa ciała koguta w wieku 20 tygodni wynosi 1700 – 2200 g a kur 1500 –1800 g. Średnia nieśność kur uzyskana do 450 dni życia wynosi 180 –190 jaj o masie 55 –58 g. Skorupka jaj jest kremowo-szara. Zielononóżki dobrze wysiadują jaja.

Kury są szaro-brązowe (kuropatwiane), a koguty rudo-brązowe z długim czarnym i połyskującym zielono ogonem.

Zielononóżki charakteryzują się bardzo dobrym przystosowaniem do warunków ekstensywnego chowu, dobrą zdrowotnością, mięsem o znakomitym smaku, ciemnej barwie tuszki i obniżonym poziomem cholesterolu w żółtku jaja.

Żółtonóżka kuropatwiana została wyhodowana w Polsce. Powstała z krzyżowania zielononóżki kuropatwianej z kogutami rasy New Hempshire. Ma podobne cechy produkcyjne jak zielononóżka, ale ma żółte skoki. Jako polskie rasy rodzime, zielononóżki i żółtonóżki są doskonale przystosowane do naszego klimatu i w małych stadkach dobrze żerują na wybiegach, dodaje ŚODR.

Źródła: Świętokrzyski ODR, Instytut Zootechniki, Krajowa Federacja Producentów Zbóż

od 7 lat
Wideo

Protesty rolników pod Toruniem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera