Krajowy Związek Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej POLPIG podkreśla, że niektóre zakłady rozważają ograniczenie ubojów do 4 dni w tygodniu ze względu na małą podaż surowca.
Ceny w wielu krajach UE rosną w różnym tempie
Dodatkowo rosną trudności w przełożeniu rosnących cen skupu żywca na ceny produktów. Tyczy się to zarówno handlu unijnego, jak i globalnego. Ceny w wielu krajach nie rosną niestety w tym samym tempie. Jak podają francuskie notowania ISN, ceny skupu tuczników w wadze poubojowej w stosunku do ubiegłego tygodnia wzrosły (+11 centów), w Danii +10 centów, w Hiszpanii +7 centów, zaś w Holandii tylko +2 centy.
Hodowcy świń zwracają uwagę na dynamiczny wzrost kosztów paszy, energii i transportu i zaznaczają, że wprowadzenie dopłat do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny w obecnej sytuacji nie jest dobrym ruchem.
Jak wygląda rynek wieprzowiny w Polsce?
W ciągu ostatnich trzech miesięcy import warchlaków z Danii do Polski zmniejszył się o 18 procent. Spadek importu prosiąt w połączeniu z ograniczeniem polskiego pogłowia loch sprawia, że odczujemy lukę w podaży tuczników. Ceny w krajowych skupach rosną i oscylują na średnim poziomie 8,65 zł/kg KL E (+15 gr t/t), jak podaje POLPIG.
- Kolejne kwartały przyniosą dalszy wzrost cen skupu trzody chlewnej – zauważają z kolei eksperci Credit Agricole.
Zbliżają się święta, wzrośnie handel, a dodatkowo rośnie liczba uchodźców z Ukrainy. Te dwie sytuacje pozwolą utrzymać rosnący trend cenowy, pomimo umacniania się kursu złotego w stosunku do euro.
Źródło: POLPIG
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?