Sprawdzone przepisy na chleb i bułki. To przepisy idealne na Światowy Dzień Chleba i nie tylko

Agata Wodzień
Agata Wodzień

Wideo

Zobacz galerię (7 zdjęć)
Wiecie, że miesięcznie średnio każdy z nas zjada prawie 3 kg pieczywa? Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły, chrupiący i pachnący. 16 października przypada Światowy Dzień Chleba. Koronawirus przyczynił się do tego, że więcej osób zaczęło piec chleby czy bułki samodzielnie, by rzadziej odwiedzać sklepy. Z okazji święta chleba przypominamy sprawdzone przepisy.

Pszenny, żytni, razowy, gryczano-orkiszowy, z dodatkiem kapusty, ziół, żurawiny albo boczku - wymieniać można długo. Wybór chlebów w piekarniach jest bardzo duży. To od wieków ważny punkt w naszej codziennej diecie.

"Ma on szczególne miejsce w chrześcijaństwie oraz w słowiańskiej kuchni. Chlebem należało dzielić się z potrzebującymi. Było to oznaką przyjaźni, miłości, dobroci", przypomina Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z okazji Światowego Dnia Chleba.

Najprostszy przepis na domowy chleb

Zanim sięgniemy po ciekawe fakty na temat chleba, podpowiadamy, jak go zrobić z udziałem świeżych drożdży. Zależnie od tego, jaką wybierzecie mąką, może to być pieczywo pszenne, żytnie, mieszane itd.

Składniki potrzebne do zrobienia chleba

  • 700 g mąki
  • 500 ml ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Jak zrobić chleb krok po kroku? Wspominałam już, że będzie prosto?

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy, aż powstanie gładka masa, składniki połączą się.
  2. Miskę z chlebowym ciastem przykrywamy folią i wstawiamy na ok. 6 godzin do lodówki, np. na noc.
  3. Urosło? Wyjmujemy miskę z ciastem i krótko zagniatamy.
  4. Zostawiamy na pół godziny na blacie, żeby się ogrzało, odpoczęło.
  5. Włączamy piekarnik (temp. 200 stopni), umieszczamy w nim dół naczynia żaroodpornego lekko przyprószonego mąką.
  6. Ostrożnie przekładamy ciasto do nagrzanego naczynia, przykrywamy pokrywą.
  7. Po 30 min pieczenia zdejmujemy pokrywę (ostrożnie, gorąca) i pieczemy jeszcze 20 min, chleb się przyrumieni.
  8. Wyjmujemy po łącznie 50 minutach pieczenia, chleb jest gotowy.

Do ciasta można dodać dowolne ziarna, np. słonecznika czy dyni, posypać nimi także chleb na wierzchu wkładając do piekarnika.

Chleb nasz powszedni jemy kilogramami

- Z badań budżetów gospodarstw domowych GUS w 2019 r. średnie miesięczne spożycie przetworów zbożowych w Polsce wyniosło 5,36 kg na osobę - wskazuje Marcin Wroński, Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. - W strukturze konsumpcji dominującą pozycję zachowało pieczywo ze średnim miesięcznym spożyciem 2,98 kg na osobę. Udział pieczywa w konsumpcji produktów zbożowych w 2019 r. wynosił 56%.

Nie tylko w kraju zajadamy się naszymi wyrobami. - Systematycznie rośnie eksport pieczywa i wyrobów cukierniczych. W sezonie 2019/2020 eksport tych produktów osiągnął poziom 1,8 mld euro (*Dotyczy produktów o kodzie CN 1905), o 9% wyższy niż w poprzednim sezonie. W wartości eksportu pieczywa i wyrobów cukierniczych wywóz pieczywa stanowił około 9%. Eksport tych produktów w 2019 r. odbywał się przede wszystkim do UE, a także do Rosji – podkreśla dyrektor Marcin Wroński.

KOWR: W ostatnim czasie obserwowane są zmiany preferencji i gustów konsumentów w kierunku nabywania produktów naturalnych, prozdrowotnych i ekologicznych, do których zalicza się pieczywo wytwarzane w tradycyjny sposób, a także preferowanie rodzimych produktów piekarniczych (patriotyzm konsumencki) przy podejmowaniu decyzji zakupowych.

- Pieczywo wytwarzane w Polsce odznacza się wysoką jakością. Na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez MRiRW znajdują się 362 wyroby piekarnicze i cukiernicze wytwarzane w różnych regionach kraju z polskich mąk, a 7 wyrobów piekarniczych posiada unijne certyfikaty produktów regionalnych i tradycyjnych - dodaje zastępca Dyrektora Generalnego KOWR. Są to:

  • rogal świętomarciński,
  • andruty kaliskie,
  • pierekaczewnik,
  • obwarzanek krakowski,
  • chleb prądnicki,
  • kołocz śląski/kołacz śląski
  • cebularz lubelski.

Więcej przepisów na chleb i bułki:

Czytaj także

https://www.facebook.com/MRiRW/posts/4823347224343873

Materiał oryginalny: Sprawdzone przepisy na chleb i bułki. To przepisy idealne na Światowy Dzień Chleba i nie tylko - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3