Te składniki z kuchni sprawią, że jajka będą żółte, zielone, niebieskie. Pisanki na Wielkanoc naturalnie malowane

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Czym malować jajka na Wielkanoc? Jest co najmniej kilka możliwości naturalnego barwienia.
Czym malować jajka na Wielkanoc? Jest co najmniej kilka możliwości naturalnego barwienia. pixabay.com
Czym zabarwić jajka na Wielkanoc? Jakie warzywo odda kolor? A może przyprawa? Spieszymy odpowiedzieć, że jest kilka możliwości, by pisanki uzyskać przy pomocy naturalnych barwników. W polskiej tradycji podczas świąt wielkanocnych przygotowujemy pisanki i kraszanki. Barwnie zdobione jajka trafiają do koszyka i na stół. Podpowiadamy, jak farbować jajka naturalnymi metodami dzięki produktom, które znajdziemy w kuchni.

Spis treści

Naturalne sposoby malowania jajek na Wielkanoc

Dawniej to nasze babcie, zwłaszcza na wsi barwiły jajka przy pomocy naturalnych składników, które miały pod ręką. Było ekologicznie i ekonomicznie. W tym celu przed Wielkanocą wykorzystywano np.

  • łupiny cebuli,
  • korę dębu,
  • suszone kwiaty ciemnej malwy,
  • suszone owoce czarnego bzu,
  • młode żyto ozime.

Dziś znów naturalne metody są modne i poszukiwane. Kolory od bladożółtego do ciemnego brązu uzyskamy, gotując jajko w towarzystwie łupin cebuli lub z dodatkiem kawy. Należy pamiętać, że im dłużej będziemy gotować jajko, tym intensywniejsza będzie barwa. Więcej podpowiedzi znajdziesz w galerii.

Tradycja pisanek w Polsce

Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie wspomina na swoim blogu, że niektórzy badacze początków tradycji malowania pisanek upatrują w czasach przedchrześcijańskich.

Najstarsza znaleziona pisanka w Polsce pochodzi z X wieku, a więc jest to prawdopodobne, iż Słowianie, zanim przyjęli chrześcijaństwo, podczas wiosennych świąt tzw. Jarych Godów, przygotowywali malowane jaja jako znak pomyślności. Symbol ten był tak nośny, iż został włączony do religii chrześcijańskiej, a tradycja zdobienia pisanek na Wielkanoc jest żywa do dzisiaj.

  • W okolicach Łowicza jajka zdobi się kolorowymi miniaturowymi wycinankami, są to tzw. oklejanki.
  • Oklejanki kurpiowskie - polega na oklejaniu jajek rdzeniem sitowia i kolorowymi włóczkami.
  • Technika batikowa - najstarsza technika zdobienia jaj wielkanocnych, zwana „pisanie woskiem”.
  • Kroszonki opolskie - technika polega na uzyskiwaniu ornamentu przy użyciu ostrego narzędzia na zabarwionej skorupce jajka.
od 16 lat
Wideo

Mięso z laboratorium nie dla Włochów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro