Z tych odmian ziemniaków zrobisz najlepsze frytki, placki albo puree! Poznaj typy ziemniaków i króluj w kuchni

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Frytki można zrobić też z innych warzyw, np. marchewki, pietruszki, batata czy selera.
Frytki można zrobić też z innych warzyw, np. marchewki, pietruszki, batata czy selera. pixabay.com
W podstawowej klasyfikacji mamy ziemniaki typu A, B i C. Do czego je wykorzystać i jakie konkretnie odmiany kupić? Podpowiadamy. Złociste i chrupiące — takie frytki lubimy najbardziej. Nie tylko u nas powstają z polskich ziemniaków. Są najczęściej eksportowanym przetworzonym warzywem. Na rynku do wyboru są dziesiątki odmian ziemniaków o różnym przeznaczeniu. Jedne sprawdzą się do gotowania, inne do placków ziemniaczanych czy na frytki.

Ziemniak - warzywo na pierwszy rzut oka mało urodziwe, a tak popularne w kuchni. Prosto z wody do obiadu, w postaci klusek, placków, zapiekanek, sałatek, frytek czy wreszcie chipsów. "Sukces kulinarny zależy w znacznym stopniu od wybranej podczas zakupów odmiany. Jest ich ponad 100!", zastrzega Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, przypominając, że w kalendarzu mamy Dzień Frytek.

Typ ziemniaka prawdę ci powie. Jaka odmiana ziemniaków jest dobra do frytek, która do puree?

W podstawowej klasyfikacji ziemniaki dzieli się na 3 rodzaje: typ A, typ B, typ C. Centrum Doradztwa Rolniczego w jednej ze swoich publikacji wymienia jeszcze jeden: "Typ kulinarny D określany jako bardzo mączysty nie ma większego zastosowania w bezpośrednim spożyciu ziemniaków jadalnych ze względu na zbyt suchy i szorstki miąższ, całkowicie się rozgotowujący".

Typ A – cechuje się małą zawartością skrobi. Miąższ tych ziemniaków jest twardy i wilgotny. Nadają się do przygotowania ziemniaczanych sałatek albo pieczenia i grillowania w łupinach. Ze względu na niedużą zawartość skrobi, słabo się rumienią podczas podsmażania i smażenia w głębokim tłuszczu. Najpopularniejsze odmiany ziemniaków typu A:

  • Denar,
  • Impala,
  • Impresja,
  • Lord,
  • Mozart,
  • Musica,
  • Nicola,
  • Oberon,
  • Viviana,
  • Volumia.

Typ B – ogólnoużytkowy. To ich powinniśmy szukać, planując przygotowanie frytek, smażonych ziemniaków, placków i babek ziemniaczanych. Charakteryzują się średnim poziomem twardości. Idealne do smażenia, ponieważ zawierają 14-16% skrobi, ich skórka staje się chrupiąca i rumiana, natomiast miąższ jest pulchny i wilgotny. Doskonale nadają się do potraw z sosami. Mają największe zastosowanie w kuchni i są najbardziej uniwersalne. Ziemniaki typu B to m.in. odmiany:

  • Irga,
  • Irys,
  • Fresco,
  • Gloria,
  • Pasat,
  • Glada,
  • Augusta.

Typ C – mączysty, ziemniaki o największej zawartości skrobi. Ich miękki miąższ szybko rozpada się podczas obróbki termicznej, co czyni z nich doskonały materiał na purée i różnego rodzaju kluski, a także do pieczenia i sporządzania wyrobów garmażeryjnych z udziałem ziemniaka. Mają także zastosowanie w niektórych typach zup jako zagęszczacze i w kremach oraz jako dodatek do wypieku ciast, pączków, itp. Najpopularniejsze odmiany typu C:

  • Ametyst,
  • Agnes,
  • Bryza,
  • Cekin,
  • Etiuda,
  • Gracja,
  • Gustaw,
  • Jurek,
  • Justa,
  • Jutrzenka,
  • Legenda,
  • Magnolia,
  • Malaga,
  • Marlen,
  • Mazur,
  • Melody.

Są też typy pośrednie np. AB, BC, CD, AB-B, B-BC.

Ziemniaki na frytki, czyli surowiec dla przetwórstwa spożywczego

Aktualnie w Polsce wyodrębnić można następujące kierunki produkcji ziemniaka:

  • uprawa ziemniaka jadalnego na wczesny zbiór o bulwach z ocierającą się skórką
  • uprawa ziemniaka na wczesny zbiór o bulwach dojrzałych
  • uprawa ziemniaka jadalnego zbioru jesiennego
  • uprawa ziemniaka jako surowca dla przetwórstwa spożywczego
  • uprawa ziemniaka dla przemysłu skrobiowego oraz dla gorzelnictwa
  • produkcja nasienna ziemniaka

Kierunek produkcji dla przetwórstwa spożywczego stawia producentom bardzo wysokie wymagania jakościowe i użytkowe (technologiczne) dla zbieranego plonu (na poziomie 35-50t/ha), a w technologii uprawy stosuje się tylko wybrane odmiany najbardziej przydatne do produkcji frytek, chipsów lub suszy ziemniaczanych, wyjaśnia Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie w opracowaniu "Profesjonalna uprawa ziemniaka" z 2020 r.

Do produkcji frytek czy chipsów potrzebne są ziemniaki o określonej wielkości i kształcie. W pierwszym przypadku bulwy mają być wydłużone, a produkcja chipsów skupia się na odmianach z bulwami okrągłymi, niezbyt dużymi. W obu produktach potrzebne są odmiany o podwyższonej zawartości suchej masy.

Podstawowym parametrem surowca w obu kierunkach przetwarzania jest niska zawartość cukrów redukujących, co zabezpiecza gotowy produkt przed przypalaniem podczas smażenia, a w konsekwencji powodując uzyskiwanie złocistego koloru.

Nie każda odmiana ziemniaków nada się do smażenia.
Nie każda odmiana ziemniaków nada się do smażenia. pixabay.com

Produkcja ziemniaków na cele spożywcze zajmują się specjalistyczne gospodarstwa rolne, które współpracują z zakładami przetwórczymi o dużej skali produkcji. Jak podaje ekspert z CDR, najczęściej są to gospodarstwa uprawiające powyżej 50 ha ziemniaka i posiadające w większości przechowalnie.

Zakłady przetwórstwa spożywczego stawiają konkretne wymagania producentom ziemniaków. Głównie chodzi o to, by proces produkcji pozwalał na uzyskanie jak największej wydajności produktu finalnego. W uproszczeniu zakłada się, aby ze 100 kg ziemniaka uzyskać 30 kg chipsów lub 45,6 kg frytek. Skala produkcji surowca na cele przetwórcze (frytki, chipsy, susze spożywcze) oscyluje wokół 1,3 – 1,6 mln ton rocznie. Frytki i chipsy są głównymi produktami w kategorii eksportowanych warzyw przetworzonych.

Powierzchnia uprawy ziemniaków w Polsce spadła

Ziemniaki w Polsce w 2022 roku są uprawiane na areale 182 tys. hektarów (dane ARiMR) i nie uwzględnia się tu ogródków przydomowych. Powierzchnia, jaką zajmują, znacznie zmniejszyła się na przestrzeni lat, co pokazują dane Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, GUS.

  • 1991-95 - 1694 tys. ha
  • 2001-2005 - 813 tys. ha
  • 2006-2010 - 525 tys. ha
  • 2011-2017 - 3313 tys. ha
  • 2018 - 298 tys. ha
  • 2019 - 308 tys. ha
  • 2020 - 225 tys. ha
  • 2021 - 236 tys. ha

W Polsce po długim okresie olbrzymiego spadku areału uprawy ziemniaka nastąpiła obecnie stabilizacja powierzchni (nawet lekki wzrost), plony w dużym stopniu są uzależnione od warunków klimatycznych panujących w poszczególnych latach (niski udział plantacji z nawadnianiem), a zbiory kształtują się w przedziale od 6,5 do blisko 10 mln ton.

Dodaj firmę
Logo firmy Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
Warszawa, Karolkowa 30
Autopromocja

Źródła: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, dr Wojciech Nowacki "Profesjonalna produkcja ziemniaka", GUS, Polska Smakuje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie