Za pietruszkę więcej niż za pomidory. Ceny szaleją, klienci w szoku. Uważaj, aby zamiast pietruszki nie dostać pasternaku

Redakcja Strefy Agro
Ile kosztuje kilogram pietruszki pod koniec maja?
Ile kosztuje kilogram pietruszki pod koniec maja? Joanna Urbaniec/Polska Press/zdjęcie ilustracyjne
Skoki cenowe w sektorze żywności to żadna nowość, jednak gdy przychodzi płacić krocie za popularne i szeroko dostępne warzywo, to pojawia się zdziwienie. Importowane mogą być droższe, ale nasze polskie? Ostatnio hitem jest pietruszka – jej cena za kilogram przekracza gdzieniegdzie 20 zł.

Spis treści

Czemu pietruszka jest tak droga?

Tanieją pomidory, truskawki, fasolka szparagowa, za to królową drożyzny staje się pietruszka. O ile marchwi podwyżka cen nie dotknęła tak mocno, o tyle jej korzeniowa koleżanka nie ma powodów do dumy.

Tyle za kilogram pietruszki w maju

Na rynku hurtowym w Broniszach 24 maja pietruszka kosztuje od 7,5 zł do 12 zł/kg. Nawet podwójnie mogą liczyć sobie bazarki i sklepy. Jak podaje „Fakt”, w jednym z warszawskich sklepów za pietruszkę liczą sobie 21,99 zł/kg. Na targu w Ostrowcu Świętokrzyskim za kilogram zapłacisz 12 zł, w Łomży 15 zł. Nieco taniej może być u lokalnego rolnika - w Małopolsce za 10 zł/kg, na Podkarpaciu 6 zł/kg.

Eksperci zwracają uwagę, że wiosna i lato to okres młodych warzyw i owoców. Szczególnie na nowalijki rośnie podaż, co skutkuje obniżaniem cen, w przypadku całorocznych warzyw, stawki mogą mieć swoje zawirowania. Klienci mogą też wybrać młodą pietruszkę, która powoli wkracza na rynek, tu cena za pęczek natki i kilku korzeni jest znacznie niższa.

Czym różni się pietruszka od pasternaku?

Czasem kupisz pietruszkę, a po powrocie do domu zastanawiasz się, dlaczego pachnie inaczej? To może być pasternak. Bywa, że mylą się i klienci, ale też sami sprzedawcy. Niektórzy nawet celowo sprzedają pasternak jako pietruszkę, bo jego uprawa jest tańsza. Jak rozróżnić oba korzenie?

Wyglądem są podobne, zarówno pietruszka, jak i pasternak, mają zwężające się korzenie i jasną barwę. Różni je zapach. Pasternak ma specyficzny słodki, nieco orzechowy aromat, pietruszka charakteryzuje się ostrością i intensywnością. Przy zakupie zwróć uwagę na liście, u pietruszki są gładkie i ciemne, pasternak ma je jasne i włoskowate.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro