Spis treści
Już na początku zaznaczamy, że nasz przegląd ludowych sposobów nie jest zachętą, by rezygnować z wizyty u lekarza, a tym bardziej do rezygnacji ze stosowania zaleconych leków. Zdrowy rozsądek przede wszystkim! Domowe sposoby warto wypróbować przy łagodnych przeziębieniach czy wspomagająco przy tych poważniejszych.
Czym babcia leczyła przeziębienie?
Ziołolecznictwo ma wielowiekową tradycję, a wykorzystywane rośliny i ich wpływ na organizm najpierw obserwowali przodkowie, potem zbadali naukowcy. Dziś to na bazie wielu z tych ziół powstają leki dostępne w aptekach, np. tymianek czy czosnek.
Wiele babć i mam zachęcało swoje dzieci do picia syropu z cebuli, mleka z miodem i czosnkiem. Nie dla wszystkich były to ulubione smaki. Wybór dodatków z babcinej apteczki był i nadal jest znacznie większy. W jesienno-zimowym sezonie przeziębień i grypy możemy naturalnie wspomagać nasz organizm i to za kilka złotych.
Wśród roślin zielarskich, które stosowali na przeziębienie nasi przodkowie, a wymienia je Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, znajdowały się np.:
- czarny bez - leczono nim suchoty, stosowany był również przy gośćcu i febrze. Czarny bez jest popularny również dzisiaj, stosowany w postaci naparów z suszonych kwiatów i syropów z owoców. Syrop powstaje z dojrzałych owoców i ma działanie napotne, przeciwgorączkowe, a nawet wykrztuśnie.
- kwiaty dzikiej róży - kwiaty dzięki dużej ilości flawonoidów, antocyjanów, garbników i olejku eterycznego stosuje się głównie przy niestrawności, bólach gardła i dolegliwościach skórnych. Mają dużo witaminy C.
- owoce jarzębiny - mają dużą dawkę witaminy C i innych antyoksydantów, wspomagają odporność. Możemy stosować w formie galaretki lub dżemu.
- czosnek - zawiera wiele minerałów, witamin oraz allicynę (związek o silnym zapachu, o właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych). Ten naturalny antybiotyk zwalcza bakterie, grzyby i wirusy. Najlepiej spożywać go na surowo, ponieważ w wysokiej temperaturze traci wiele cennych właściwości. W okresie przeziębienia czy grypy stosowany w miksturze: szklanka ciepłego mleka z ząbkiem czosnku, łyżeczką masła i miodu.
- Cebula - ona również zawiera allicynę oraz szereg witamin i minerałów. W porze jesienno-zimowej polecany jest syrop z cebuli (można dodać ząbek czosnku), aby poprawić swoją odporność.
- Tymianek - kolejna roślina o właściwościach antybakteryjnych, dezynfekujących i przeciwzapalnych. Syrop z tymianku jest skutecznym lekiem na przeziębienie, kaszel, łagodzi infekcje gardła, działa wykrztuśnie i rozkurczowo.
Wypróbuj babciny, naturalny antybiotyk na przeziębienie, grypę, kaszel i odporność
Syrop z cebuli, czyli sok z tego warzywa uzyskany przez zasypanie cukrem, to wyciąg zawierający jego bioaktywne związki. Stosuje się go przy wirusowych infekcjach oddechowych, takich jak przeziębienie, grypa czy COVID-19, a także przy bólu gardła, anginach i podobnych zakażeniach bakteryjnych - wyjaśnia serwis o tematyce zdrowotnej Strona Zdrowia. Podaje też przepisy na syrop z cebuli.
Ile kosztuje czosnek, pigwa, cebula i sok z czarnego bzu?
Do listy warto dodać zasobne w witaminy chociażby maliny, pigwę czy paprykę. Porcje warzyw i owoców w naszej diecie powinny znajdować się stale. Co w sytuacji, gdy przyjdzie kryzys zdrowotny? Wtedy sięgamy po konkretne produkty. Sprawdziliśmy, ile wybrane z nich kosztują jesienią 2023
Na targowisku w Pajęcznie (województwo łódzkie) 3 października za kilogram cebulę trzeba było zapłacić 4 zł, a za główkę czosnku 2 zł. Litr miodu kosztował tu średnio 45 zł (dane ośrodka doradztwa rolniczego).
Świeże maliny na targowiskach w kujawsko-pomorskim są wyceniane na początku października na ok. 28 zł/kg. Można zrobić z nich świeży sok albo dodać całe do herbaty. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego na początku października 2023 odnotował następujące ceny warzyw polecanych na przeziębienie:
- cebula 3,50-4,50 zł/kg
- czosnek 3 zł/główka
- papryka czerwona 6-12 zł/kg
- kapusta kiszona 6-9 zł/kg
Zdrowe soki prosto od rolników, Mazowiecki e-bazarek
- sok z aronii 1l 10 zł
- soki malinowy, wiśniowy, z aronii, z czarnej porzeczki, z malin, z jeżyn, z czarnego bzu, z pigwowca - 10 zł/ butelka 0,25 l
- aronia eko 4 zł/kg
Ceny warzyw i owoców na przeziębienie, Rynek hurtowy Bronisze 5 października:
- aronia 3-5 zł/kg
- jabłka od 1,86 do 4 zł/kg
- maliny 24-36 zł/kg
- cebula biała 1,60-2,25 zł/kg
- cebula czrwona 3-3,50 zł/kg
- chrzan 10-14 zł/kg
- czosnek 1-2 zł/sztuka
- kapusta kwaszona 4-5 zł/kg
Źródła: Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, RH Bronisze, Łódzki ODR, Kujawsko-Pomorski ODR. Mazowiecki e-bazarek
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?