Spis treści
- Czym różni się "najlepiej spożyć przed" oraz "należy spożyć do"?
- Te produkty można długo przechowywać i jeść nawet po terminie
- Produkty o długim terminie przydatności. Jak przechowywać produkty niewymagające chłodzenia?
- Marnowanie żywności z naszych domach
- Często dobre dłużej. Oszczędzaj na jedzeniu
- Możesz oszczędzać na jedzeniu, jeśli poznasz interpretację daty na opakowaniu
Dobrze wiedzieć, które produkty możemy zaliczyć do grupy "żywność długoterminowa", by nie gromadzić w nadmiarze towarów, które stosunkowo szybko stracą przydatność, a my pieniądze, bo np. sery będzie trzeba wyrzucić. Aby unikać marnowania, warto odróżniać 2 określenia dat na opakowaniach.
Czym różni się "najlepiej spożyć przed" oraz "należy spożyć do"?
Zacznijmy od wyjaśniania bardzo ważnej kwestii zapisów na żywności. Jeśli na opakowaniu produktu widnieje napis "należy spożyć do", wówczas data określa moment, po którym dany produkt na ogół nie nadaje się do wykorzystania. Może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Takie zapisy znajdziemy głównie na świeżych produktach, typu mięso czy ryby. Na ogół po danym dniu produkt nie nadaje się do spożycia.
Od lat prowadzone są kampanie mające zapobiegać marnowaniu żywności. W jednej z nich UOKiK instruował: data minimalnej trwałości dotyczy okresu, do którego prawidłowo przechowywany lub transportowany produkt spożywczy zachowuje wszystkie swoje właściwości. Na produktach znajdziemy więc napis: "najlepiej spożyć przed …", np. na mleku UHT, majonezach, żywności w puszkach, bakaliach, mrożonkach.
Te produkty można długo przechowywać i jeść nawet po terminie
Inaczej jest w przypadku produktów z napisem "najlepiej spożyć przed". Nawet gdy wskazana data minie, żywność jest zdatna do spożycia i dotyczy to produktów suchych. Jakich konkretnie? Wymieniamy je na kilku slajdach:
Produkty o długim terminie przydatności. Jak przechowywać produkty niewymagające chłodzenia?
Jest kilka warunków dla przechowywania takiej żywności, by nawet po kilku latach można było ją zjeść: