Przez prosty błąd marnujemy pieniądze i nie tylko. Przeczytaj, zanim ugotujesz jajka i warzywa na sałatkę

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Marnowanie żywności to ogromny, globalny problem. Na całym świecie ponad 1/3 wyprodukowanego jedzenia marnuje się.
Marnowanie żywności to ogromny, globalny problem. Na całym świecie ponad 1/3 wyprodukowanego jedzenia marnuje się. pixabay.com/62k
Lada moment zaczniemy przygotowania potraw na Wielkanoc. Będą tradycyjne sałatki warzywne i faszerowane jajka. Może ręka powinna wielu z nas zadrżeć, zanim do garnka włoży kolejnego ziemniaka i jajo? Oszczędzanie na zakupach i łowienie produktów na promocjach może dać tylko pozorny zysk, gdy okaże się, że część jedzenia i tak wyrzucimy tuż po świętach.

Spis treści

Ostatnie, a może największe świąteczne zakupy przypadają na piątek i sobotę przed Wielkanocą. Część z nas już nauczyła się przygotowywać mniej i mniejsze ilości potraw na spotkania z bliskimi, inni wciąż nabierają wprawy. Poznaj kilka podpowiedzi i danych o zakupach, świętach i marnowaniu żywności. Być może pozwolą zaoszczędzić tak naprawdę.

Jaki procent Polaków wyrzuca żywność?

76,1 proc. Polaków na co dzień oszczędza na zakupach spożywczych, wynika z raportu UCE RESEARCH i Grupy Offerista. Staramy się wydawać mniej, np. nabywając tańsze produkty lub korzystając z promocji.

Kolejne dane z badania mówią o tym, że 17,1 proc. konsumentów przyznaje — w ich domach podczas świąt wielkanocnych marnuje się żywność, która trafia do kosza. POnad 3/4 badanych twierdzi, że u nich to się nie zdarza. Trzeba pamiętać, że to tylko deklaracje, w których być może chcemy widzieć lepszą wersję siebie.

Chłodna głowa przyda się podczas zakupów. Najlepiej zrobić plan, by nie ulec pokusie nadmiaru.
Chłodna głowa przyda się podczas zakupów. Najlepiej zrobić plan, by nie ulec pokusie nadmiaru. pixabay.com/congerdesign

Tak też uważa Robert Biegaj, współautor badania i ekspert rynku retailowego z Grupy Offerista:

– Mam wrażenie, że Polacy nie bardzo chcą się przyznać, przede wszystkim – sami przed sobą, że marnują jedzenie. Starają się w ogóle tego nie zauważać, bo źle by się z tym czuli, zwłaszcza w kontekście finansowym. Oczywiście mogą faktycznie nie zwracać na to uwagi. Ale jeżeli rzeczywiście obecnie tak niewiele osób marnuje świąteczną żywność, to z pewnością przyczyniła się do tego wysoka inflacja, która mocno przycisnęła Polaków – stwierdza Biegaj.

Lista produktów, które wyrzucamy najczęściej

Według badania Kantar Public dla Too Good To Go z marca 2022 roku wśród najczęściej wyrzucanych produktów po Wielkanocy znalazły się:

  • sałatka jarzynowa (62%),
  • pieczywo (39%),
  • różnego rodzaju szynki (25%),
  • owoce i warzywa (23%),
  • baranek z cukru (23%)
  • jajka na twardo (21%).

Wielkanoc pogłębia problem marnowania jedzenia, bo właśnie w tym czasie w koszach ląduje nawet 2-3 razy więcej żywności niż w innych miesiącach - wskazują twórcy aplikacji do ratowania jedzenia, któremu kończy się termin. Wyniki badania Too Good To Go pokazują - aż 38 proc. Polaków deklaruje, że kiedykolwiek wyrzuciło jedzenie po świętach.

Ważna jest nie tylko ilość, ale i odpowiednie przechowywanie jedzenia.
Ważna jest nie tylko ilość, ale i odpowiednie przechowywanie jedzenia. pixabay.com/KRiemer

Wyrzucenia jedzenia przekłada się nie tylko na straty finansowe. Produkcja żywności pochłania ogromne ilości zasobów w tym ziemi, energii czy wodyW domu także przygotowując nadmiar posiłków, zużywamy więcej wody, prądu, gazu.

Suto zastawiony stół i... pełny śmietnik

– Aspekt niemarnowania żywności często jest postrzegany wyłącznie przez pryzmat finansowy. Chodzi o niewyrzucanie jedzenia, za które trzeba było wcześniej zapłacić. Jednak tę zasadę konsumenci zazwyczaj łamią w dwóch okresach – Bożego Narodzenia i Wielkanocy - zwraca uwagę Robert Biegaj.

- Wówczas trwonienie artykułów spożywczych, a przez to również pieniędzy, mocno przybiera na sile. Jest to związane z tym, że Polacy chcą mieć wszystkiego pod dostatkiem, szczególnie gdy zapraszają gości. Często nie dostrzegają faktu, że kupują za dużo produktów, które finalnie lądują w koszu na śmieci – mówi współautor badania i ekspert rynku retailowego z Grupy Offerista.

Analizując wyniki badania eksperci z UCE RESEARCH zauważyli, że wyrzucanie żywności po świętach dotyczy przede wszystkim mieszkańców miejscowości liczących 5-19 tys. ludności i do 5 tys. osób oraz wsi. W następnej kolejności deklarują to Polacy zamieszkali w miastach, w których żyje 100-199 tys. ludzi.

– Zaskoczeniem dla mnie jest fakt, że najczęściej do marnowania żywności przyznają się osoby ze wsi i małych miast. To można jednak wyjaśnić w ten sposób, że często sami produkują żywność i nie jest im aż tak bardzo szkoda jej wyrzucać, bo nie kupują jej w sklepach. Trudno mi znaleźć inny powód takiego zachowania – podsumowuje Robert Biegaj.

Wyrzucanie żywności to strata nie tylko pieniędzy

Marnując żywność, bez potrzeby zużywamy ogromne ilości wody.

- Jedzenie ma prawdziwą wartość nie tylko pod względem ekonomicznym, ale także ze względu na zasoby niezbędne do jego produkcji. Właśnie dlatego globalne wyzwanie, jakim jest niemarnowanie żywności, stwarza tak ogromną szansę, by przeciwdziałać zmianom klimatycznym. Jeśli będziemy marnować mniej, nie tylko ograniczymy jedno z największych źródeł emisji gazów cieplarnianych, ale także unikniemy niepotrzebnego zużycia wody - komentuje Anna Podkowińska-Tretyn, Country Director Too Good To Go.

Źródła: materiały prasowe Use Research, materiały prasowe Too Good to Go.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

echodnia.eu Targi Dom, Ogród i Ty w Targach Kielce

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera