Buraki cukrowe: Kiedy siać i jak nawozić, by osiągnąć najlepsze plony? Trwają przygotowania do sezonu 2024

Agata Wodzień-Nowak
Burak należy do roślin bardzo wrażliwych na odczyn i najlepiej rozwija się w na glebach o pH lekko kwaśnym i obojętnym (6,0–7,0), wskazują eksperci PIORIN.
Burak należy do roślin bardzo wrażliwych na odczyn i najlepiej rozwija się w na glebach o pH lekko kwaśnym i obojętnym (6,0–7,0), wskazują eksperci PIORIN. pixabay.com/aixklusiv
Kiedy siać buraki cukrowe? Decyduje zarówno kalendarz, jak i aktualna temperatura. Gleba przed wysiewem nasion musi się nieco ogrzać. Siew to jednak dopiero początek. Firmy, które prowadzą w Polsce cukrownie, szkolą plantatorów w zakresie uprawy, by dawała jak najlepsze plony ilościowe i jakościowe. Ważne jest tu optymalne nawożenie.

Spis treści

Termin siewu buraków cukrowych

Kiedy siać buraki? Najważniejsza będzie temperatura gleby. Siew buraka można rozpocząć, gdy gleba na głębokości 5 cm osiągnie temperaturę co najmniej 5 stopni Celsjusza.

PIORIN: „Należy dążyć do wczesnego wykonania siewów, by maksymalnie wydłużyć okres wegetacji, a także zapewnić roślinom odpowiednią ilość wody. Szybkie i równe wschody warunkują wysokie i dobre plonowanie tej rośliny”.

Termin siewu buraka, ten optymalny, będzie nieco inny w różnych częściach Polski, co ma związek z warunkami klimatycznymi. Orientacyjny czas wykonania siewów buraka dla:

  • Polski południowo-zachodniej – to ostatnia dekada marca i początek kwietnia,
  • Polski centralnej, wschodniej oraz północnego zachodu – to pierwsza połowa kwietnia,
  • Polski północnej – druga połowa kwietnia.
Burak wysiewany jest siewnikami punktowymi. Siewy gęstsze (co 16 cm) stosuje się na stanowiskach słabszych i gorzej przygotowanych, rzadsze (co 18-20
Burak wysiewany jest siewnikami punktowymi. Siewy gęstsze (co 16 cm) stosuje się na stanowiskach słabszych i gorzej przygotowanych, rzadsze (co 18-20 cm) na bardzo dobrych. pixabay.com/Darkmoon_Art

Nawożenie buraków cukrowych powinno być dostosowywane

Wyniki doświadczeń, które W latach 2020-2022 prowadził Dział ds. Agrotechniki Krajowej Grupy Spożywczej w rejonie Cukrowni Kruszwica, wskazują, że bardzo istotne jest, by nie podchodzić do nawożenia buraka azotem „na pamięć”. - Zalecane dawki oraz terminy stosowania powinno się modyfikować i dostosowywać do produktywności wybranego pod uprawę stanowiska, czy też do panujących lub prognozowanych warunków meteorologicznych.

- Na plon i jakość buraków oprócz ustalonego poziomu nawożenia azotowego wpływ ma również termin i wysokość zastosowanych dawek. Z reguły ustaloną na podstawie analizy zawartości azotu mineralnego w glebie lub szacunkowego zbilansowania potrzeb pokarmowych ilość azotu w formie nawozu mineralnego dzieli się na dwie części:

  • przedsiewną
  • oraz pogłówną

- wyjaśnia właściciel marki Polski Cukier.

Pfeifer&Langen Polska przygotowując szkolenia dla plantatorów zwraca uwagę, aby nawożenie azotowe było stosowane w dawkach optymalnych, ponieważ ma to bardzo duży wpływ na osiągnięcie wysokiej zawartości cukru w burakach. Dostosowanie dawek przekłada się na niższe koszty i wyższe plony o dobrej jakości

Uprawa buraków cukrowych w Polsce

Według szacunków rzeczoznawców Głównego Urzędu Statystycznego powierzchnia uprawy buraków cukrowych w Polsce w 2023 roku była większa od tej w 2022 o ok. 18 proc. i wynosiła około 0,3 mln ha. Wysokość plonów z hektara oszacowano na poziomie 613 dt, natomiast łączne zbiory buraków cukrowych oceniono na ok. 16,0 mln.

Okres wegetacji buraka powinien być jak najdłuższy. Zdaniem specjalistów przyczynia się on do wzrostu plonów korzeni i cukru bez dodatkowych nakładów,
Okres wegetacji buraka powinien być jak najdłuższy. Zdaniem specjalistów przyczynia się on do wzrostu plonów korzeni i cukru bez dodatkowych nakładów, a tym samym do poprawy opłacalności uprawy. pixabay.com/AlkeMade

Buraki cukrowe uprawia się we wszystkich regionach Polski ze względu na to, że jest to roślina umiarkowanej strefy klimatycznej. Kluczowa jest jakość gleby. Burak na ogół dobrze znosi krótkotrwałe przymrozki przygruntowe, jednak spowalniają one jego rozwój.

„Uszkodzenia mrozowe mogą wystąpić, gdy przymrozek wystąpi w fazie wydostawania się kiełka na powierzchnię gleby - szpilkowania”, wskazują eksperci w Metodyce integrowanej produkcji buraka (Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa).

Buraki najwięcej wody potrzebują między majem a lipcem. Gdy jej brakuje, zmniejszają się plony oraz ich jakość, co widać przede wszystkim na słabszych glebach.

Źródła:

  • Metodyka integrowanej produkcji buraka (Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa)
  • Krajowa Grupa Spożywcza
  • Pfeifer&Langen Polska
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro