Buraki już wyrwane. Jak je przechowywać przez zimę? Praktyczne wskazówki na sezon jesienno-zimowy i ważne terminy

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Buraki ćwikłowe należy zbierać przed jesiennymi przymrozkami. Dla naszej strefy klimatycznej najlepszą porą na zbiór buraków będzie koniec września - początek października. Staramy się podczas zbioru nie uszkodzić warzyw.
Buraki ćwikłowe należy zbierać przed jesiennymi przymrozkami. Dla naszej strefy klimatycznej najlepszą porą na zbiór buraków będzie koniec września - początek października. Staramy się podczas zbioru nie uszkodzić warzyw. unsplash.com/Rasa Kasparaviciene
Większość warzyw korzeniowych jest już zebrana. Wśród nich burak ćwikłowy, który wyjątkowo mógł zostać na działkach dłużej niż pomidory, papryka czy cukinia. Jak zachować jego walory w okresie zimowym?

Spis treści

Buraki ćwikłowe należą do najpopularniejszych warzyw uprawianych zarówno na plantacjach rolniczych (w 2023 roku zajmują ponad 7,1 tys. hektarów), jak i na działkach czy w przydomowych ogródkach.

Zbiór buraków ćwikłowych jesienią, ale niezbyt późną

Termin zbioru buraczków zazwyczaj jest uzależniony od ich przeznaczenia, a ono wiąże się z doborem odpowiedniej odmiany.

Buraki na botwinkę, na straganach sprzedawaną w pęczkach, zbiera się stopniowo od czerwca do lipca. Wówczas średnica korzenia ma około 2 cm. Te buraki, które uprawiamy do bezpośredniego spożycia, zbieramy latem już bez liści, ponieważ interesuje nas część korzeniowa (średnia 4-10 cm).

Co z terminem zbioru buraczków ćwikłowych przeznaczonych do przetworów? Zbiera się je pod koniec września. Jeśli część buraków chcemy przeznaczyć do przechowywania przez kolejne tygodnie i miesiące, zbiór prowadzimy na przełomie września i października, zanim nadejdą jesienne chłody.

Odmiany uprawianych buraków ćwikłowych różnią się miedzy sobą zawartością barwników czerwonych i żółtych (betaniny), kształtem korzenia (kuliste, spłaszczone, walcowate), długością okresu wegetacyjnego (wczesne 90 - 110 dni, późne 110 - 130 dni) oraz przeznaczeniem, wskazuje w swoim opracowaniu Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Przeczytaj też: Jak kisić kapustę tradycyjną metodą babci?

W przydomowych ogródkach i na działkach zbiór prowadzimy na ogół ręcznie, obcinając krótko liście. Ważne, by zabrać się na odcięcie liści bezpośrednio po wykopaniu korzeni, żeby chronić buraczki przed gwałtownym więdnięciem. Korzeń palowy przycinamy tylko wtedy, gdy został on uszkodzony w czasie zbioru.

Przechowywanie buraczków przez zimę

Optymalna temperatura przechowywania buraków to według różnych źródeł od 1 do 4 stopni Celsjusza, a wilgotność względna powietrza ok. 95 proc. Przy zachowaniu takich warunków buraki mogą przetrwać nawet 8 miesięcy.

Natomiast, jeśli temperatura będzie bliska 0 stopni przez dłuższy okres, mogą pojawić się uszkodzenia w postaci czarnych plam. W przypadku wyższej temperatury intensywnie wyrastają liście, z kolei korzenie przechowywane w niskiej wilgotności powietrza więdną.

Dobrym miejscem przechowywania będzie nieogrzewana piwnica, garaż czy altanka. Aby warzywa przechowywane w skrzynkach czy wiadrach nie wysychały, zasyp je wilgotnym piaskiem. Czasem trzeba będzie go lekko zwilżyć, gdy zacznie przesychać. Więcej piszemy tu: Sposoby przechowywania warzyw korzeniowych.

Uprawa buraków ćwikłowych. Kiedy siać?

Jeśli dopiero rozważasz uprawę buraczków, podpowiadamy za małopolskim ODR-em najlepsze terminy siewu:

  • bezpośrednie spożycie latem i jesienią wysiew koniec kwietnia i maj,
  • przetwórstwo (konserwowanie w całości) wysiew w maju lub pierwszej połowie lipca,
  • długie przechowywanie wysiew od drugiej połowy maja do połowy czerwca.

Buraki nie są wymagające w uprawie. Wystarczy pamiętać o podlewaniu, zwłaszcza od wschodów do wykształcenia 2-3 liści. Innym ważnym zabiegiem będzie przerzedzanie (2–4 cm odległości między roślinami) oraz odchwaszczanie.

W później etapie rozwoju buraki dzięki rozwiniętemu systemowi korzeniowemu dobrze znoszą krótkotrwałe okresy suszy.

Źródła: Małopolski ODR, PIORIN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro