Była pospolita, ale jest jej coraz mniej. Mewa siwa już nie będzie nam podkradać kąsków nad morzem?

Justyna Madan
Justyna Madan
Mewa pospolita nie nazywa się tak już od kilku dobrych lat. Wszystko przez to, że jest zagrożona wyginięciem.
Mewa pospolita nie nazywa się tak już od kilku dobrych lat. Wszystko przez to, że jest zagrożona wyginięciem. pixabay.com
Jeszcze kilka lat temu ptak ten nazywany był mewą pospolitą. Wszystko się zmieniło, kiedy trafił na czerwoną listę ptaków zagrożonych zaginięciem. I tak pospolita, stała się mewą siwą, bo już wcale pospolita nie jest. Wciąż najczęściej spotkamy ją w dolinie Wisły, ale wiele mewich par przenosi się do miasta.

Spis treści

Gatunki stają się zagrożone z dwóch głównych powodów: utraty siedlisk i utraty zmienności genetycznej. Utrata siedlisk może nastąpić w sposób naturalny. Na przykład dinozaury straciły swoje siedliska około 65 milionów lat temu. Działalność człowieka może również przyczynić się do utraty siedlisk.

Mewa siwa w Polsce

Chociaż wydaje się, że jest popularnym widokiem, zwłaszcza w nadmorskich rejonach, okazuje się, że mewa siwa pojawiła się w naszym kraju tłumnie dopiero w drugiej połowie XX wieku, więc stosunkowo niedawno.

- Jeszcze niedawno oficjalna polska nazwa tego gatunku brzmiała mewa pospolita. Było to mylące, ponieważ mewa siwa nie jest pospolitym gatunkiem. W Polsce występuje lokalnie, jest bardzo nieliczna. Pretenduje obecnie do miana jednego z najbardziej zagrożonych gatunków krajowych mewowców. Jest objęta ścisłą ochroną. Nazwa tego gatunku została zmieniona na początku 2011 roku – podaje portal Wisła Warszawska.

Tutaj ją spotkasz

Mewa siwa mieszka na piaszczystych wyspach w nurtach rzek i morskich wybrzeżach. Najchętniej składa lęgi w dolinie Wisły. Tam, w 2023 roku gniazdowały 233 pary tego zagrożonego ptaka. Swoje gniazda zakłada na ziemi. Wybiera też żwirownie, kamieniołomy, zbiorniki zaporowe i stawy na Śląsku i w Małopolsce. W innych częściach kraju można spotkać pojedyncze pary.

Jak podaje Monitoring Ptaków Polski „pomimo wyraźnego załamania populacji z Wisły, rzeka ta pozostaje najważniejszym obszarem występowania gatunku w kraju. Największe stwierdzone nadwiślańskie kolonie liczyły 25 i 21 gniazd. Zasiedlająca zwykle żwirownie lub inne niewielkie zbiorniki wodne populacja z zachodniej i południowej Polski skupiała łącznie 75 par”.

Ulubione przysmaki mewy siwej

Chociaż najchętniej zjada wodne i lądowe bezkręgowce, owady, robaki, myszy, jaja, młode ptaki oraz ryby, to sporą częścią menu tych ptaków stały się też odpadki.

- Mewy siwe charakteryzuje elastyczność w sposobach zdobywania pożywienia. Ptaki te z powodzeniem żerują w wodzie, potrafią wyławiać zdobycz, zanurzając głowę pod wodę, mogą również chwytać brodząc w płyciźnie lub opadając na taflę wody z powietrza. Doskonale radzą sobie również na lądzie. Wykorzystują każdą nadarzającą się okazję. Żerują przy śmietnikach i na wysypiskach grzebiąc w odpadkach i wyrzucanych przez ludzi resztkach – wyjaśnia Zakład Unieszkodliwiania Odpadów Komunalnych Spytkowo Sp. z o.o.

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera