Ile będzie kosztował świąteczny barszcz? Ceny buraków, włoszczyzny, czosnku i suszonych grzybów przed świętami

Redakcja Strefy Agro
Buraki ćwikłowe to podstawa wigilijnego barszczu
Buraki ćwikłowe to podstawa wigilijnego barszczu pixabay.com/webdesignnewcastle
Tradycyjny barszcz wigilijny jest zupą postną, zatem odpada koszt zakupu mięsa na wywar. Zamiast tego potrzebny nam kwas buraczany. Można zrobić albo kupić gotowy. Wśród niezbędnych składników są buraki, włoszczyzna, przyprawy, suszone grzyby, czosnek czy kieliszek czerwonego wina. Sprawdzamy, ile kosztują buraczki i pozostałe składniki barszczu na Wigilię Bożego Narodzenia.

Jedni barszcz podają w talerzu z uszkami, inni w filiżance do pasztecików. Znajdą się i tacy, którzy wigilijny barszczyk jedzą z makaronem albo pierogami. Jego piękny, intensywny kolor sprawia, że jeszcze przed pierwszym łykiem robi nam się ciepło. Czy podobne wrażenia będą nam towarzyszyć, kiedy ruszymy na zakupy po potrzebne składniki?

Tyle wydamy na składniki do wigilijnego barszczu

- Zakwas z buraków można zrobić dużo wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w lodówce nawet przez 3 miesiące - podpowiada serwis kulinarny Strona Kuchni i podaje przepis na bazę do barszczu.

Potrzebne składniki do zrobienia barszczu wigilijnego to:

  • kwas buraczany
  • włoszczyzna
  • pieprz, sól
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • 100 g suszonych grzybów
  • 5-6 świeżych buraków
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny lub octu

Cena buraczków i innych warzyw do barszczu wigilijnego

Biorąc pod uwagę, że zapas przypraw najczęściej mamy w domu, dokupić trzeba będzie świeże warzywa. Poniżej ich ceny w grudniu 2023.

Rynek Hurtowy Bronisze 7 grudnia

  • buraki ćwikłowe 0,85-1,30 zł/kg, rok temu 0,90-1,40 zł
  • czosnek 1-2 zł/główka (rok temu 2-3 zł)
  • włoszczyzna 5,50-6,50 zł/pęczek (rok temu 4-5 zł)
  • seler 2-3 zł/kg (rok temu 1,50-2,20 zł)
  • marchew 1,85-2,50 zł/kg (rok temu 1,10-1,30 zł)
  • pietruszka 5,50-6 zł/kg (rok temu 2,50-4 zł)
  • chrzan 12-15 zł/kg (rok temu 16-20 zł)

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego na targowiskach notował na początku grudnia:

  • buraki ćwikłowe 0,80-4 zł/kg
  • czosnek 1-2,50 zł/główka
  • seler 2-10 zł/kg
  • marchew 0,80-6 zł/kg
  • pietruszka 2-12 zł/kg

Tyle kosztują suszone grzyby

Suszone grzyby zawsze były w cenie i w przeliczeniu na kilogram w sklepach trzeba zapłacić 300-400 zł, jednak opakowania suszonych grzybów, które kupujemy, ma zazwyczaj 25 albo 40 gramów. Można zebrać jesienią w lesie i ususzyć, jednak tegoroczna jesień była pod tym względem kapryśna i grzybów we wrześniu i październiku w wielu rejonach kraju było jak na lekarstwo.

Tu poznasz tegoroczne ceny suszonych grzybów od zbieraczy albo za opakowanie w sklepie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ubezpieczenie maszyn rolniczych. Kiedy jest obowiązkowe?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro