Jak wykorzystać szałwię wyhodowaną w ogrodzie? Nie tylko do gotowania! Oto 6 pomysłów na szałwię. Przekonają cię do zasadzenia

Justyna Madan
Szałwia ma specyficzny smak i zapach, świetnie sprawdzi się nie tylko w kuchni, ale jako odświeżacz powietrza, czy składnik uniwersalnego środka czyszczącego.
Szałwia ma specyficzny smak i zapach, świetnie sprawdzi się nie tylko w kuchni, ale jako odświeżacz powietrza, czy składnik uniwersalnego środka czyszczącego. Unsplash.com
Szałwia pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego, ale jest znana i hodowana w wielu miejscach na całym świecie. Dzięki temu, że rozwija się w różnych rodzajach gleby, nawet w miejscach suchych i kamienistych, jest łatwa w uprawie. Jeśli jeszcze zastanawiasz się, czy w ogóle warto sadzić to zioło w ogrodzie, te powody cię do tego przekonają. Przy okazji sprawdzisz też, jak wykorzystać szałwię, nie tylko w kuchni, ale w całym domu.

Spis treści

Szałwia jest wytrzymała i odporna na mróz. Najbardziej lubi pełne słońce i przepuszczalne podłoże, ale w innych warunkach też wyrośnie.

- Niestraszna jej susza i upał. Ziemię pod szałwię można przekopać z piaskiem z dodatkiem rozdrobnionych skorupek jaj i /lub mączki bazaltowej. Nie wymaga zabiegów pielęgnacyjnych. Podlewania wymagają młode rośliny, starsze tylko w sytuacji przedłużającej się suszy. Można ją nawozić, najlepiej stosując nawozy naturalne, jak kompost lub biohumus oraz preparaty na bazie wspomnianych skorupek jaj, w szczególności, jeśli chcemy korzystać z jej liści – pisze Katarzyna Laszczak, w swoim artykule dla portalu regioDOM.

Dlaczego warto uprawiać szałwię w swoim ogrodzie?

Szałwia to wieloletnie zioło o niskich wymaganiach, które jest odporne na suszę. Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz przygodę z ogrodnictwem, czy jesteś już doświadczonych ogrodników, szałwia nie powinna sprawiać praktycznie żadnych kłopotów. Tak długo, jak miejsce, w którym rośnie, jest nasłonecznione, możesz pozostawić tę roślinę właściwie samą sobie.

Ponadto przyciąga zapylacze. Kiedy szałwia kwitnie, chętnie odwiedzają ją pszczoły, ale inne zapylacze też chętnie ją odwiedzają. Przy odrobinie cierpliwości zaobserwujesz piękne motyle, które przyleciały delektować się nektarem z kwiatów szałwii.

Szałwia przyciąga też owady drapieżne, np. bzygowate, które pomogą w zwalczaniu mszyc, a wręcz ochronią rośliny przed atakiem tych szkodników. Ze względu na swój zapach szałwia odstrasza wiele niechcianych owadów, w tym ćmy kapuściane i muszki marchewkowe.

W związku z tym, że przyciąga pożyteczne i odstrasza niechciane owady, szałwia jest doskonałą rośliną towarzyszącą dla naszych warzywnych upraw w ogrodzie. Współpracuje z rozmarynem i tymiankiem, marchewką i kapustą, a także z ziemniakami, pomidorami i truskawkami.

Ciekawą zaletą szałwii jest to, że może być stosowana, jako składnik aktywatora kompostu. Dzięki dodaniu tego zioła, przyspieszymy rozkład materiałów organicznych i zapewnimy sobie wysokiej jakości kompost do wykorzystania w ogrodzie. Dodanie szałwii do pryzmy kompostu lub rozsypanie jej jako ściółki może pomóc w uzupełnieniu m.in. potasu i wapnia do gleby.

Wykorzystanie szałwii do gotowania

Olej szałwiowy

Taki olej nada potrawom niesamowity, bogaty smak. Jest też bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy, że mamy czyste słoiki lub butelki ze szczelnym zamknięciem, oliwę lub olej roślinny oraz pół szklanki świeżych liści szałwii (suszone też się sprawdzą, ale ze świeżymi smak będzie zdecydowanie lepszy).

Przekładamy olej i szałwię do garnka, podgrzewamy na średnim ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia, z dala od światła słonecznego. Po tym czasie przecedzamy olej do wybranej butelki lub słoika i olej szałwiowy jest gotowy do użycia.

Masło szałwiowe

Do ziołowego masła można tak naprawdę użyć dowolnego zioła, np. tymianku. Potrzebujemy 2 łyżeczki świeżych listków, lub 1 łyżeczkę suszonej szałwii oraz 1 filiżankę miękkiego masła (ze sklepu lub zrobionego samodzielnie). Ubijamy składniki, aż dobrze się połączą, a masło będzie się bez problemu rozsmarowywać. Przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni.

Sól szałwiowa

Smak soli szałwiowej będzie mocny i wyrazisty, dlatego wystarczy odrobina, żeby zupełnie zmienić smak potrawy. Najlepiej połączyć szałwię z rozmarynem. Potrzebujesz: 1 szklankę soli morskiej, pół szklanki rozmarynu, ¾ szklanki szałwii, 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu.

Zioła i pieprz i 2 łyżki soli rozdrabniamy w moździerzu lub w blenderze. Mieszamy z resztą soli i rozkładamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 250 stopniach. Po ostudzeniu przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Wykorzystanie szałwii w domu

Oczyszczanie powietrza

Niektórzy okadzają szałwią dom, aby pozbyć się złej energii. Inni robią to, aby oczyścić powietrze z bakterii i wirusów. Bez względu na powody, szałwia odświeża powietrze w domu i nadaje mu specyficzny, lekko drzewny zapach.

Takie kadzidło zrobimy samodzielnie. Wystarczy nam trochę gałązek świeżej szałwii, możesz dodać też np. lawendę i rozmaryn oraz bawełniany sznurek. Zbierz gałązki ziół, tworząc grubą wiązkę i zawiąż u podstawy sznurkiem. Następnie owiń sznurkiem od podstawy ku górze, tak aby gałązki ciasno do siebie przylegały. Tak stworzone kadzidełko zawieszamy w chłodnym, suchym pomieszczeniu na co najmniej tydzień, aż się zasuszy, a listki pod dotykiem będą się kruszyć.

Uniwersalny środek czyszczący

Jeśli wymieszasz szałwię z octem i mydłem otrzymasz uniwersalny środek czyszczący. Potrzebujesz: liście szałwii, biały ocet, mydło w płynie lub płyn do mycia naczyń, ciepła woda. Rozetrzyj garść listków szałwii w dłoni, aby uwolniły się olejki i zapach. Następnie wrzuć je do butelki z rozpylaczem, zalej 1 szklanką ciepłej wody, 1 szklanką octu oraz kilka kroplami mydła. Zamknij i dobrze wstrząśnij.

Domowe lekarstwo na kaszel

W związku z tym, że szałwia ma właściwości antybakteryjne, nadaje się nie tylko do oczyszczania powietrza, ale dodając do tego właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, może nam pomóc w problemach z bólem gardła i kaszlem (oczywiście polecamy najpierw skonsultować się z lekarzem).

Do przygotowania takiego środka wystarczy mieć: 1 łyżki posiekanych świeżych liści bazylii, 1 łyżkę miodu i 1 szklankę octu jabłkowego. Szałwię wrzucamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez pół godziny. Przecedzamy, a kiedy ostygnie (tak aby woda miała nie więcej niż 45 stopni) dodajemy ocet jabłkowy i miód. Zamykamy w słoiku i przechowujemy w ciemnej szafce. W razie potrzeby stosujemy 1 łyżeczkę dziennie.

Źródło: Rural Sprout

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro