Mycie truskawek ma znaczenie! Opłukanie wodą nie wystarczy. Zobacz, co zrobić, aby były wolne od szkodliwych substancji

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Jeśli truskawki były wcześniej pryskane, sama woda nie wystarczy do ich oczyszczenia.
Jeśli truskawki były wcześniej pryskane, sama woda nie wystarczy do ich oczyszczenia. Janusz Wójtowicz/Polska Press
Czerwiec ugości nas smakami zbliżającego się lata. Pojawią się krajowe owoce i warzywa z gruntu. Pachnące polem, jeszcze z ziemią, soczyste w smaku, ale czy rzeczywiście naturalne? Niektóre produkty zawierają resztki pestycydów, a to nie jest dobre dla naszego organizmu. W sezonie truskawkowym wielu z nas myje je hurtowo pod zimną wodą. To błąd! W ten sposób nie pozbędziemy się bakterii. Zobacz, jak prawidłowo je oczyścić!

Od kwietnia na bazarach mamy wysyp nowalijek. Kupujemy rzodkiewki, dymki, szczypior. Lada moment rozpocznie się też sezon na młode ziemniaki lub truskawki. O ile wiemy, jak zabrać się za bulwy z delikatną skórką, czy wiemy, jak dobrze umyć owoce?

Bezpieczeństwo spożywanych produktów ma istotne znaczenie w kontekście dzieci. Ci, którzy je mają, chcą dać pociechom naturalny i zdrowy smakołyk, który dostarczy im niezbędnych witamin. Z reguły truskawki są świetnym źródłem witamin i minerałów. Jeśli mamy własny ogródek lub sprawdzone źródło do oczyszczenia wystarczy zimna woda. Niestety, te kupione i spryskane chemią muszą przejść dłuższą drogę.

Prawidłowe mycie truskawek. Woda nie wystarczy

Wydawałoby się, że dokładne opłukanie wodą sprawi, że truskawki będą gotowe do spożycia. Nic bardziej mylnego. Woda zmyje resztki ziemi, ale nie rozprawi się z pestycydami, o ile owoce były nimi wcześniej pryskane. Wielu doświadczonych konsumentów poleca płukanki z produktów, które każdy z nas ma w domu. Mowa o sodzie oczyszczonej i occie.

Tak myj truskawki, aby pozbyć się chemii

Roztwory zasadowe i kwasowe pomagają pozbyć się szkodliwych bakterii. Sposób jest bardzo prosty. Najpierw należy namoczyć truskawki w mieszance wody z octem, w proporcji 3:1. Owoce powinny poleżeć w roztworze do 5 minut. Następnie przekładamy je do mieszanki wody z sodą oczyszczoną, najlepiej w proporcji 1 łyżeczka na 1 litr wody. Po takich kąpielach dobrze jest je przepłukać i osuszyć.

Niezależnie, czy truskawki są pewne, nie należy zrywać ich szypułki przed płukaniem. Co ciekawe, łatwo rozpoznać, czy wcześniej były pryskane. Po kąpieli zazwyczaj woda pozostaje mętna. Umyte owoce trzeba przechowywać w lodówce i spożyć w miarę szybko.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie