Spis treści
Ogórki małosolne to smak dzieciństwa. Tak robiła je babcia
Ogórki małosolne to dla wielu z nas smak dzieciństwa, wakacji u babci, podczas których stały na kredensie albo w spiżarni. Takie kulinarne wspomnienia chętnie przywołujemy również współcześnie. Wystarczy kilka składników, kamionka lub zwykły słoik oraz chwila cierpliwości, by zrobić domowe ogórki małosolne.
Sezon na krajowe gruntowe ogórki właśnie się zaczyna. Ogórków przybywa, a cena spada. To już dobra wiadomość dla tych wszystkich, którzy czekali, by zrobić małosolne. Przed tobą kulinarny debiut? Pomożemy! W kilku prostych krokach wyjaśniamy, jak nasze mamy i babcie robiły i robią ogórki w słonej zalewie.
Składniki do przygotowania ogórków małosolnych:
Przyjmujemy proporcje na 1 kg ogórków średniej wielkości
- 2 gałązki kopru
- 3 ząbki czosnku
- kawałek korzenia chrzanu (ok. 5-6 cm wystarczy)
- 1,5 l wody
- opcjonalnie 2-3 liście wiśni lub porzeczki
- sól - 1 czubata łyżka
Jak zrobić ogórki małosolne? Przepis
- W pierwszej kolejności ogórki rzecz jasna dokładnie myjemy. Następnie układamy je w słoju lub glinianym garnku.
- Kolejne warstwy ogórków przekładamy koprem, czosnkiem i chrzanem pokrojonym na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku wcześniej obieramy i kroimy na pół. Możemy teraz dodać także liście wiśni/porzeczki.
- Ogórki układamy dość ciasno. Przyprawy można utykać w wolnych przestrzeniach.
- Do wody dodajemy sól (1 łyżka na 1 litr) i mieszamy.
- Wodę wlewamy do słoja wypełnionego ogórkami, tak by były one pod powierzchnią wody.
- Całość odstawiamy na ok. 3 dni w ciepłe, ale zacienione miejsce, przykrywając wcześniej gazą. Inną opcją jest przykrycie słoika talerzem i przyciśnięcie go kamieniem lub innych, mniejszym słoikiem.
Krótki jest czas przygotowania i oczekiwania.
Ile ogórków uprawia się w Polsce?
W 2021 roku ogórki uprawiano w Polsce na powierzchni 5 787 hektarów, wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Największy areał upraw występuje w województwie mazowieckim: 1,4 tys. ha i świętokrzyskim 1,3 tys. ha. Najmniejsza powierzchnia, na której rosły ogórki była w województwie opolskim. Z hektara średnio w kraju zebrano 22 tony. Cały zbiór wyniósł 1 274 978 dt ton (dane GUS).


Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?