Przepis babci na ogórki małosolne. Tak prosty, sprawdzony i z pysznym efektem! Smak lata w słoiku

Strefa Agro
Ogórki małosolne to jeden z polskich przysmaków lata
Ogórki małosolne to jeden z polskich przysmaków lata pixabay.com/kasjanf
Zastanawiasz się, jak zrobić ogórki małosolne? Przepis babci jest bardzo prosty. Sezon ogórkowy trwa już od chwili, gdy w sprzedaży pojawiają się te szklarniowe. Chrupiące ogórki zjadamy na świeżo, w postaci mizerii i jako ogórki małosolne. Wystarczy kilka dni w słoiku lub glinianym garnku, by uzyskać ten wyjątkowy smak. Podajemy przepisy na takie właśnie zielone warzywa. Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujemy tylko kilku składników.

Spis treści

Ogórki małosolne to smak dzieciństwa. Tak robiła je babcia

Ogórki małosolne to dla wielu z nas smak dzieciństwa, wakacji u babci, podczas których stały na kredensie albo w spiżarni. Takie kulinarne wspomnienia chętnie przywołujemy również współcześnie. Wystarczy kilka składników, kamionka lub zwykły słoik oraz chwila cierpliwości, by zrobić domowe ogórki małosolne.

Sezon na krajowe gruntowe ogórki właśnie się zaczyna. Ogórków przybywa, a cena spada. To już dobra wiadomość dla tych wszystkich, którzy czekali, by zrobić małosolne. Przed tobą kulinarny debiut? Pomożemy! W kilku prostych krokach wyjaśniamy, jak nasze mamy i babcie robiły i robią ogórki w słonej zalewie.

Składniki do przygotowania ogórków małosolnych:

Przyjmujemy proporcje na 1 kg ogórków średniej wielkości

  • 2 gałązki kopru
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu (ok. 5-6 cm wystarczy)
  • 1,5 l wody
  • opcjonalnie 2-3 liście wiśni lub porzeczki
  • sól - 1 czubata łyżka

Jak zrobić ogórki małosolne? Przepis

  1. W pierwszej kolejności ogórki rzecz jasna dokładnie myjemy. Następnie układamy je w słoju lub glinianym garnku.
  2. Kolejne warstwy ogórków przekładamy koprem, czosnkiem i chrzanem pokrojonym na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku wcześniej obieramy i kroimy na pół. Możemy teraz dodać także liście wiśni/porzeczki.
  3. Ogórki układamy dość ciasno. Przyprawy można utykać w wolnych przestrzeniach.
  4. Do wody dodajemy sól (1 łyżka na 1 litr) i mieszamy.
  5. Wodę wlewamy do słoja wypełnionego ogórkami, tak by były one pod powierzchnią wody.
  6. Całość odstawiamy na ok. 3 dni w ciepłe, ale zacienione miejsce, przykrywając wcześniej gazą. Inną opcją jest przykrycie słoika talerzem i przyciśnięcie go kamieniem lub innych, mniejszym słoikiem.

Krótki jest czas przygotowania i oczekiwania.

Ile ogórków uprawia się w Polsce?
W 2021 roku ogórki uprawiano w Polsce na powierzchni 5 787 hektarów, wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Największy areał upraw występuje w województwie mazowieckim: 1,4 tys. ha i świętokrzyskim 1,3 tys. ha. Najmniejsza powierzchnia, na której rosły ogórki była w województwie opolskim. Z hektara średnio w kraju zebrano 22 tony. Cały zbiór wyniósł 1 274 978 dt ton (dane GUS).

Ogórki małosolne to jeden z polskich przysmaków lata
Ogórki małosolne to jeden z polskich przysmaków lata pixabay.com/kasjanf
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.