Roślinne zamienniki mięsa. Parówka wcale nie musi być mięsna. Czym zastąpić wieprzowinę i drób w domowych przepisach?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Nieprzypadkowo jest nazywany królem wegan. Na bazie sojowego sera można wyczarować wiele dań. Twarde kawałeczki same w sobie można wędzić, grillować, smażyć i piec, co w rezultacie daje wrażenie zastępczego mięsa. Dodatkowo, z tofu robi się parówki lub smaży niczym steka do burgerów.
Nieprzypadkowo jest nazywany królem wegan. Na bazie sojowego sera można wyczarować wiele dań. Twarde kawałeczki same w sobie można wędzić, grillować, smażyć i piec, co w rezultacie daje wrażenie zastępczego mięsa. Dodatkowo, z tofu robi się parówki lub smaży niczym steka do burgerów. GettyImages/DronG
Jedni przekonują nas, że mięso to niezbędny składnik w diecie człowieka, drudzy zaciekle kłócą się, że spożycie steka wołowego lub skrzydełek z kurczaka szkodzi. Nie można zaprzeczyć jednemu – produkty odzwierzęce dostarczają wielu witamin i składników odżywczych. W bezmięsnej diecie wszelkie walory trzeba zastąpić innymi produktami. Tę opcję wybierają osoby, które nie jedzą go z przyczyn zdrowotnych lub światopoglądowych. Czym więc podmienić kawałek czerwonego lub białego mięsa? Rośliny przychodzą z ratunkiem! Zobacz najlepsze zamienniki mięsa.

Spis treści

Ile mięsa jedzą Polacy?

W mięsie zawarte są m.in. białko, żelazo, witaminy z grupy B. Wpływają na budowę tkanek, pracę mięśni, funkcjonowanie mózgu i układu trawiennego. W 2021 roku, według danych Głównego Urzędu Statystycznego, ogólne roczne spożycie mięsa na jednego mieszkańca wyniosło 73,8 kg.

Rośliny to świetny zamiennik mięsa. Warzywa strączkowe są bogate w białko

Nieprzypadkowo jest nazywany królem wegan. Na bazie sojowego sera można wyczarować wiele dań. Twarde kawałeczki same w sobie można wędzić, grillować, smażyć i piec, co w rezultacie daje wrażenie zastępczego mięsa. Dodatkowo, z tofu robi się parówki lub smaży niczym steka do burgerów.

Roślinne zamienniki mięsa. Parówka wcale nie musi być mięsna...

Niektórzy odrzucają mięso ze względu na smak i przekonania, inni ze względu na zdrowie. W przypadku, gdy nie możemy spożyć kotleta schabowego na niedzielny obiad, warto sięgnąć po roślinne zamienniki. A tych nie brakuje! Nasiona strączkowe są doskonałe nie tylko pod względem smaku, ale i zawartości białka. Z groszku, soczewicy, fasolki lub bobu można zrobić kotleciki, placki, pasztet lub zapiekanki. Sprawdzą się też w kanapkach i burgerach. Podobnie brokuł, burak lub kalafior mogą być bazą do bezmięsnego steka.

- Same strączki nie są w stanie całkowicie zastąpić mięsa w diecie. Aby dostarczyć pełną pulę aminokwasów do organizmu, należy łączyć je z orzechami i zbożami, które także dostarczają sporą ilość aminokwasów, w szczególności metioniny – przekonuje na swojej stronie Akademia Dobrego Smaku SGGW.

Tofu - klasyk kuchni wegańskiej. Smakosze stawiają też na grzyby

Jako baza do ryżu lub makaronu sprawdzi się tofu. Sojowy ser od lat zastępuje mięso w diecie wegańskiej. Można go wybrać w wersji twardej lub jedwabistej. Pierwsze bloczki można smażyć, piec, grillować lub marynować. Z warzywami będzie smakował wybornie i zastąpi kawałki kurczaka lub wieprzowiny.

Alternatywę dla mięsa mogą stanowić też grzyby. Kapelusze niektórych z nich można smażyć w panierce i podawać jako kotleta. Pieczarki, kurki lub podgrzybki sprawdzą się w sosach, gulaszach oraz zupach.

Gotowe produkty mają swoje miejsce w sklepach. W działach eko m.in. parówki, wędlina i kabanosy

Nie każdy posiada talent kulinarny. Dla leniwych pozostaje kupienie gotowych dań obiadowych lub przekąsek. Kiedyś wegański asortyment nie był tak popularny, dziś ma swoje miejsce na sklepowych półkach. Napoje roślinne, burgery, parówki na bazie tofu, kabanoski, plastry wędliny, lody – to wszystko jest dziś chętnie kupowane przez konsumentów. Trzeba jednak uważać na skład, w wielu produktach jest ulepszony. Oprócz białek, oleju, soi, ciecierzycy lub innych warzyw można tam znaleźć zagęstniki i barwniki.

Źródła: GUS, Akademia Dobrego Smaku SGGW

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy ubezpieczanie upraw zyskuje na popularności?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera